BREIN wil Piratenpartij 'monddood maken'

door

Piratenpartij

door

Nieuws - BREIN eist in een kort geding dat de Piratenpartij ophoudt met het aanmoedigen om The Pirate Bay-blokkade te omzeilen. "Dit is Noord-Korea, we worden monddood gemaakt," reageert de partij.

Stichting BREIN eist een rechterlijk verbod op het aanmoedigen van omzeiling van de Pirate Bay-blokkade door de Piratenpartij. De partij spreekt van keiharde censuur, ze voelt zich in haar politieke kern aangevallen: “Het wordt ons verboden om tegen censuur te protesteren. Dit komt neer op een spreekverbod voor een politieke partij", aldus Dirk Poot, woordvoerder van de partij.

Eerdere eisen afgewezen

Vanmiddag dient het kort geding van de Piratenpartij tegen stichting BREIN om de opheffing van het eerder toegekende ex parte verbod op de Pirate Bay-proxy. Stichting BREIN komt te elfder ure nog met aanvullende eisen: ook de links naar andere andere proxies moeten worden verwijderd en de Piratenpartij moet TPB blokkeren op zijn generieke proxydienst. Deze eisen had de stichting al eerder eigenhandig neergelegd, maar die waren door de rechter toen tijdelijk afgewezen.

Verbod op aanmoediging

Daarnaast eist het voor de rechter een verbod op het aanmoedigen van het omzeilen van de TPB-blokkade. “…in het bijzonder door het aanbieden van informatie met de kennelijk bedoeling om hen die onder een blokkade vallen aan te zetten tot het omzeilen van zulke blokkades, met name via het subdomein tpb.piratenpartij.nl.." aldus BREIN in het rechtbankdocument. Opmerkelijk genoeg verwijst BREIN voor het 'bewijs' van deze vermeend onrechtmatige aanmoediging voornamelijk naar uitingen op Twitter.

De Piratenpartij weet niet of ze moet huilen of lachen om de eis. “Ineens beland je in Noord-Korea. Dit is echt te gek. Met deze eis laat BREIN precies zien dat ze veel te ver gaat, het zal dan ook als een boemerang terugkomen. Hiermee worden alle Nederlanders overgeleverd aan de willekeur van BREIN, Big Brother ", fulmineert zegsman Dirk Poot tegenover Webwereld.

Volgens Poot kan de Piratenpartij geen campagne voeren als het aan BREIN ligt. “We worden als partij monddood gemaakt."

Reactie overdreven

BREIN-directeur Tim Kuik wil voorafgaand aan de zitting geen inhoudelijk commentaar leveren. “Hun reactie is overdreven. Ze mogen alles roepen wat ze willen, maar ze mogen bepaalde dingen niet doen. De argumenten komen vanmiddag aan bod", aldus Kuik in een telefonische reactie.

Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet kan het aanmoedigen om de TPB-blokkade te omzeilen hoogstens een onrechtmatige daad zijn omdat het in strijd is met de maatschappelijke zorgvuldigheid.

Politieke vrijheid van meningsuiting

Maar het raakt aan de andere kant het grondrecht van vrijheid van meningsuiting. Die vrijheid geldt te meer voor een politieke partij, die juist als doel heeft de bestaande wetten te veranderen, aldus Engelfriet. Waarschijnlijk zal de rechter zo'n fundamentele rechtenkwestie niet in een opheffingskortgeding behandelen, voorspelt hij.

UPDATE 11.28 uur: commentaar Engelfriet toegevoegd.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.