Barnes&Noble staakt verzet tegen Microsoft-patenten

door

Nook Color

door

Nieuws - Android-gebruiker Barnes & Noble laat zijn verzet varen tegen de patentclaims van Microsoft. De maker van de Nook e-reader betaalt voortaan licentiegeld.

Deze schikking van de lopende patentrechtszaken valt samen met een investering van 300 miljoen dollar die Microsoft doet in het e-bookplatform van Barnes & Noble. Dat platform hoort bij de eerder nog omstreden e-reader Nook die het open source-besturingssysteem Android draait. Microsoft claimt daar diverse patenten op te hebben. De Amerikaanse boekwinkelketen Barnes & Noble was een van de laatste overgebleven partijen die weerstand boden tegen Microsofts Android-patentkruistocht.

Boost voor e-bookplatform

Microsoft heeft maandag bekendgemaakt 300 miljoen dollar te investeren in de Amerikaanse boekverkoper Barnes & Nobles. De softwaregigant krijgt 17,5 procent aandeel in een nieuw op te richten B&N-dochteronderneming die voortaan gaat over e-bookplatform Nook. Dat platform bestaat uit de fysieke e-readers, toekomstige tablets en een eigen bijbehorende e-bookshop. Microsoft wil hiermee de concurrentie aangaan met Amazons Kindle en Apple's iBooks. De beurskoers van B&N schoot maandag flink omhoog.

De verkoop van e-books levert B&N steeds meer op. Vorig jaar was de omzet 1,5 miljard dollar en het laatste kwartaal steeg de verkoop met 30 procent. Microsoft meldt ook dat B&N zijn e-bookwinkel beschikbaar gaat maken via een speciale app voor Windows 8.

Onderdeel van de deal tussen beide bedrijven is ook dat er een einde komt aan een langslepend conflict over patenten. B&N beschuldigde Microsoft eind vorig jaar nog van het beperken van de concurrentie via dubieuze patentclaims. De boekhandelketen eiste een antitrustonderzoek naar de tactiek van Microsoft rond patentlicenties aan makers van Android-apparaten, omdat dit zou neerkomen op concurrentievervalsing.

Windows 8 ipv Android?

De Nook-apparaten werken nu nog met een gestripte versie van Android, net als de Kindle van Amazon. Mogelijk gaat B&N in de toekomst voor zijn e-readers en tablets Windows 8 gebruiken, schrijft Zdnet. Volgens die site moet B&N nog altijd licentiekosten voor het gebruik van de patenten aan Microsoft betalen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.