Google en PayPal klagen over kartels in m-commerce

door

nfc betalen

door

Nieuws - Het blijken Paypal en Google te zijn die bij de Europese Unie klagen over kartelvorming in mobiele betalingen in Groot-Brittannië. Ook in Nederland is er sprake van een marktconcentratie.

De Europese Commissie is vorige maand een onderzoek begonnen naar mogelijke kartelvorming in de Britse markt voor mobiel betalen nadat drie van de vier mobiele operators in de UK een gezamenlijke standaard willen ontwikkelen en die gezamenlijk beheren. Volgens klachten zouden Vodafone, Telefonica (O2) en Everything Everywhere (T-Mobile en Orange) daarmee concurrerende betaaldiensten buitensluiten.

Naar nu blijkt zou de Europese Commissie “informele bezwaren" binnen hebben gekregen van de giganten PayPal en Google. Dat schrijft de Financial Times. De Britse joint-venture, Project Oscar genaamd, zou in het geheim zijn beticht door Google en Paypal van een poging de markt nu al dicht te timmeren. De EU moet de vorming van de joint-venture nog goedkeuren.

In diverse landen marktconcentraties

Google heeft Google Wallet in de achterzak, maar eerst zal binnen Europa een standaard moeten komen waar betalen met je mobiel aan moet voldoen. In diverse landen vormen zich nu allerlei samenwerkingsverbanden, vaak nieuw opgezette joint-ventures. Zoals in Nederland, waar de banken zich hebben verenigd in Sixpack. Dat heeft zich nog niet gemeld in Brussel voor goedkeuring, maar lijkt de Britse zaak nog even af te wachten.

Volgens NFC Times kan de zaak gevolgen hebben voor de Nederlandse onderneming, maar ook voor dergelijke projecten in Duitsland, Zweden, Hongarije en Denemarken. Waar in Nederland de banken het consortium hebben gevormd, zijn het in de andere landen vooral de telco's die er (veel) brood in zien.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.