Privacyschendend MySpace 20 jaar onder toezicht

door

privacy

door

Nieuws - De Amerikaanse Federal Trade Commision (FTC) straft MySpace voor het doorspelen van privacy gegevens van miljoenen gebruikers aan adverteerders. De straf bestaat uit 20 jaar toezicht.

MySpace mag dan wel op sterven na dood zijn, het krijgt voor zijn wetsovertreding een opmerkelijke straf opgelegd van de FTC. Het wordt namelijk de komende twintig jaar op regelmatige basis gecontroleerd of het voldoet aan de privacy-eisen van de federale waakhond en krijgt daarbij telkens een 'privacy assessment'.

Het sukkelende sociale netwerk heeft impliciet toegegeven zijn eigen privacy policy jarenlang te hebben overtreden. Daarin beloofde het onder meer geen persoonsgegevens te delen met derden, of deze gegevens zonder toestemming vooraf te gebruiken voor andere doeleinden. MySpace deed dat jarenlang wel en loog in zijn policy ook over persoonsgerichte advertenties en het tracken van de browseractiviteiten van zijn gebruikers.

MySpace overtreedt federale wet

Alle privéinformatie van gebruikers werd in de vorm van een 'Friend ID' doorgespeeld naar adverteerders. Die konden vervolgens persoonlijke informatie vergaren via de gebruikersprofielen en het surfgedrag vervolgens volgen en analyseren. Daarmee heeft MySpace de federale wet overtreden.

Het is overigens niet voor het eerst dat de FTC dergelijke maatregelen treft. Google zit in hetzelfde schuitje vanwege de beslommeringen rond dienst Google Buzz. Eerder deze week kwam daar het omzeilen van privacy-instellingen in Safari bij. Ook de 'opvolger' van MySpace, Facebook, staat al onder tweejaarlijks toezicht van de handelswaakhond, aangezien het ook privacy-regels uit de eigen policy schendt.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.