
BSA: Grafische ontwerpers grootste softwarepiraten
Voor het tweede jaar op een rij constateert de BSA dat designbureaus hun licenties vaak niet in orde hebben. Van alle sectoren bevatten groothandels en de grafische industrie de grootste overtreders.
Voor het tweede jaar op een rij constateert de BSA dat designbureaus hun licenties vaak niet in orde hebben. Van alle sectoren bevatten groothandels en de grafische industrie de grootste overtreders.

BSA: Grafische ontwerpers grootste softwarepiraten
Voor het tweede jaar op een rij constateert de BSA dat designbureaus hun licenties vaak niet in orde hebben. Van alle sectoren bevatten groothandels en de grafische industrie de grootste overtreders.
De softwarepolitie Business Software Alliance (BSA) heeft al jaren de grootste kluif aan designbureau's. Het afgelopen jaar had in deze sector 13 procent van de honderden bedrijven die de BSA jaarlijks onderzoekt onvoldoende licenties voor de software die ze gebruiken.
Een persbericht van de antipiraterijgroep stelt dat de sector van grafische ontwerpers een jaar eerder op hetzelfde percentage uitkwam. Andere vakgebieden schommelen van jaar tot jaar.
Geen licentie op fonts
“Voor designbureaus komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat er geen licentie is voor een lettertype dat wordt gebruikt", vertelt woordvoerder Naomi Samson van persbureau LVTPR die namens de BSA spreekt. “Omdat een designproject vaak kortdurend loopt, wordt er gekozen voor een trial-versie omdat het font even nodig is." Maar na die tijd is het lettertype nog in gebruik op een site of op de server en is er dus een licentie voor nodig.
De meeste bedrijven zeggen tegen BSA dat er geen focus is op licenties of dat de outsourcing-partner de organisatie niet heeft verteld dat er licenties nodig zijn. De BSA wijst erop dat er pakketten zijn voor Asset Management waardoor ook kleine bedrijven hun softwarebeheer in de gaten kunnen houden.
Voor de meeste sectoren verschilt het per jaar of er veel ongelicenseerde software draait. Het laagst komen dit jaar de retailsector en automotive uit met beide 4 procent aan organisaties waarbij de juiste licenties ontbreken. De IT-sector zit op 7 procent, stelt de BSA.
Gesjoemel met licenties
De BSA ziet erop toe dat bedrijven licenties betalen voor de software die wordt gebruikt. Ieder jaar doet de organisatie onderzoek naar organisaties en vorig jaar noteerde het een lichte afname van het gebruik van illegale software. Ondanks dat blijken de licenties van veel bedrijven nog niet in orde te zijn.
De BSA verzamelt bewijs voor dergelijke piraterij en stapt daarmee naar de civiele rechtbank. Vaak wordt dan met de organisatie die illegale software bezit een schikking getroffen om de licenties in orde te maken. Vooral mkb's sjoemelen volgens de BSA nogal eens met licenties, "omdat investeringen hierin lastiger te doen zijn voor kleine bedrijven", aldus de woordvoerder.
BSA kan helemaal geen beslag leggen nadat ze zomaar binnen komen stormen. Ze kunnen voaraf een gerechterlijk bevel (voorzienigenrechter) regelen of via een procedure met deurwaarder beslag leggen. Dat kan echter nooit zomaar bij het "binnenvallen".
BSA is een privaatrechtelijke eenheid die kan dus hetzelfde als jij kunt.
Dat BSA veel bluft en met intimidatie werkt is zonder meer waar.
Titel faalt hem WW, BSA: Jongeren grootste softwarepiraten.
Overigens is Windows met illegale software geworden tot wat het was. Iedereen had vroeger een (leen-)Windows-versie thuis en dat wilde men op de zaak ook. Zo is windows in de zakelijke wereld doorgedrongen.
@thesjaakspoilers, eens, nog een toevoeging, ze moeten maar eens gaan werken aan de "software opvoeding" van de jeugd op de scholen daar wordt het aangeleerd om met illegale software te werken !
Normaal gesproken krijg je uiteraard helemaal niet te horen dat ze langs komen, zeker als de BSA denkt een grote slag te kunnen slaan. Als een maffioze deurwaarder komen ze zomaar binnen stormen, leggen overal beslag op en maken vooral veel dreigementen via de advocaten die ze meenemen.
Als ze dan achteraf fout blijken te zitten dan proberen ze alsnog de schuld aan de ondernemer te geven.
Ze zijn absoluut niet schappelijk. Direct licenties en een afkoopsom betalen want anders krijg je al je macs, pc's en servers niet terug.
Dat je als ondernemer mogelijk toch echt netjes je licenties hebt betaald, intresseert ze niets.
Naar je gedervde inkomsten kan je fluiten tenzij je het kapitaal hebt om langdurig te procederen.
Het is een maffioze prive onderneming die enkel met intimidatie en machtsmisbruik haar gelijk probeert te krijgen. Dit soort organisaties zouden geen bestaansrecht moeten hebben in Nederland.
Een voor de hand liggende conclusie ware het niet dat het gebruik van Mac's in de grafische sector al een aantal jaren op zijn retour is en nog maar weinig betekent. Naast het feit dat de verhouding Mac - PC nog steeds vrij groot is met ongeveer 1:20, is sinds de komst van de iPad de doelgroep sterk aan het verschuiven dus je 'redenatie' klopt niet (meer).
eigen schuld dikke bult.
Ze komen gelukkig vaak niet zomaar, en geven je tijd om de licenties te overhandigen.
Waar ik werkte hebben ze toen de licenties aangeschaft die ze nog nodig hadden en kwamen er prima onderuit.
Hoor ook dat ze veel post rondsturen, dat bedrijven een 'dossier' moeten opbouwen via de website van BSA van hun software, vooral niet op reageren of invullen..!
UIt de verhalen van de ifans hier blijkt altijd dat met name de grafische sector gebruikt maakt van macs. Mogelijke conclusies.. de zakelijke mac gebruiker poogt de dik betaalde meerprijs voor de hardware te compenseren met illegale software.
Mac gebruikers behoren tot de grote software ontduikers.
Dure apples zorgen voor veel illegale software.
;)
dat was een smiley..
Grafische / design sector is inderdaad een behoorlijke kluif te halen voor de BSA. Niet in de laatste plaats omdat die pakketten zo vreselijk duur zijn. Het verhaaltje over lettertypen... ach.. dat gaat over een paar tientjes, dat is niet representatief voor wat ze binnenhalen in die sector.
Normaal gesproken krijg je ruim van te voren een bericht dat ze langs komen, je hebt dan nog tijd om je licenties in orde te maken. Heb je dan bij controle niet alles op orde dan riskeer je een boete.
het criterium. Óók een wettelijke of handhavende functie heeft een rechtbank nodig waar men op zijn minst in beroep kan tegen een beslissing of boete.
Ik snap je punt, maar de rechtbank is nietVeelal komen ze met een rechterlijk bevel. Omdat ze bijvoorbeeld aanwijzingen hebben dat er illegale software gebruikt wordt.
Vervolgens gaat er een heel circus draaien.
Bij een oud werkgever van mij zijn ze geweest omdat iemand een melding had gedaan. Alles was in orde, maar per saldo waren ze 1 dag bezig om alles na te pluizen.
Dus BSA is geen rechterlijke instantie, maar ze opereren in het bijzijn van deurwaarders.
Het heeft een officiele status in de zin van controle namens licentiehouders - maar geen wettelijke of handhavende functie (anders zou men niet naar de rechtbank moeten).
Tenzij FUD of leugens een officiele functie is - daar is men ook redelijk goed in (folder voor scholieren - alle downloaden is illegaal....)
Het gebruik van het woorden "softwarepolitie" en "ziet erop toe", zoals in dit artikel, zou haast suggereren dat de BSA een soort officiële status heeft. Maar dat is natuurlijk niet zo.
Reageer
Preview