
'Breedband geen succes met huidige prijs'
Breedband internet wordt geen succes als de prijzen op het huidige niveau blijven. Over vijf jaar is pas een kwart van de huishoudens aangesloten.
Breedband internet wordt geen succes als de prijzen op het huidige niveau blijven. Over vijf jaar is pas een kwart van de huishoudens aangesloten.

'Breedband geen succes met huidige prijs'
Breedband internet wordt geen succes als de prijzen op het huidige niveau blijven. Over vijf jaar is pas een kwart van de huishoudens aangesloten.
De uitrol en acceptatie van breedband internettoegang vormde deze week het thema van een conferentie in het Franse Montpellier. De politiek en de industrie zijn het er over eens dat zoveel mogelijk huishoudens en kleine bedrijven de beschikking moeten krijgen over een breedband internetaansluiting.
Op de Idate Broadband Conference uitten analisten hun zorgen over de snelheid waarmee de netwerken uitgerold worden. De aandacht voor breedband blijft onveranderd groot, maar toch wordt de dienst in Europa niet echt snel uitgerold.
In de Verenigde Staten is de groei van het aansluitingen dit jaar al minder groot dan het jaar daarvoor, maar in Europa gaat het nog langzamer. Volgens een onderzoek van Strategy Analytics zal over vijf jaar slechts een kwart van de Europese huishoudens een breedbandaansluiting hebben. Het succes van breedband is voor een groot deel afhankelijk van de kosten. Volgens analist Rupert Wood wordt breedband nooit een massaproduct als de kosten meer dan 40 euro per maand bedragen.
Op dit moment verschillen de prijzen voor een breedbandaansluiting in Europa sterk. In Zweden wordt gemiddeld 25 euro per maand betaald voor een aansluiting, terwijl telecommaatschappijen in Spanje meer dan tachtig euro per maand vragen. De gemiddelde prijs in Europa is ongeveer zestig euro. Nederland zit daar iets onder.
Aansluitingen
De kleinere landen zijn in Europa koploper als het om het aantal breedbandaansluitingen gaat. In Nederland, België, Denemarken en Zweden is gemiddeld 5 procent van de huishoudens aangesloten op breedband. In Frankrijk en Duitsland heeft bijna 2 procent van de huizen een aansluiting en in Groot-Brittannië is dat zelfs nog geen 1 procent.
In de meeste landen worden de breedbanddiensten aangeboden door bedrijven die al kabeltelevisie leveren. In de landen waar weinig kabelaansluitingen te vinden zijn, wordt ADSL via de gewone telefoonlijn als een goed alternatief gezien. Volgens Dan Stevenson, analist bij Jupiter, is het nadeel van ADSL dat de kosten voor de operator om het netwerk aan te passen veel hoger liggen dan bij kabel.
"Kabelbedrijven kunnen voor ongeveer 400 euro per huishouden het netwerk geschikt maken. Die kosten liggen voor het geschikt maken van de telefoonaansluiting voor ADSL stukken hoger", zegt Stevenson tegen Reuters.
Glasvezel
De overheden in de verschillende Europese landen zouden graag zien dat zoveel mogelijk huishoudens aangesloten worden op breedband internet, maar doen er zelf betrekkelijk weinig aan om het stimuleren.
In de meeste gevallen zijn het toch de bedrijven zelf die het initiatief nemen voor de aanleg van (nieuwe) netwerken. Zo wil KPN onder meer in samenwerking met Volker Stevin Telecom in Eindhoven met een proef starten waarbij dertigduizend huishoudens voorzien worden van een glasvezelaansluiting.
Deze nieuwe generatie breedband internet biedt symmetrische snelheden van gemiddeld 10 Mbps. Dat moet in de toekomst opgeschroefd kunnen worden naar 100 Mbps of zelfs 1 Gbps.
Volgens KPN zijn de huidige breedbandverbindingen (gemiddeld 512 kbps) nog geschikt genoeg om overweg te kunnen met de op dit moment beschikbare breedbanddiensten. Maar in de toekomst zal de vraag naar snellere verbindingen alleen maar toenemen. Daarom moet gekeken worden naar nieuwe technieken. Glasvezel is in dit plaatje zeer belangrijk.
TynNL:Ik vind ADSL ook ZWAAR te DUUR.
En zolang ik op m'n werk onbeperkt internettoegang heb met downloadsnelheden waar de rest van Nederland niet eens van durft te dromen, ga ik nog steeds met mijn ZIP diskette naar huis, volgeladen met de software die ik nodig heb!
peter van vlaardingen:Men zegt een downloadsnelheid te kunnen halen van 512 kb/s, maar in werkelijkheid is dit slechts 53 kb/s. U kunt zich voorstellen dat ik enorm baal. Mcstream van kpn knijp dus af.
rene:Hallo,
Ik ben het er mee eens dat de prijzen echt naar beneden moeten.
Ik zelf kan het nog wel betalen .Maar ik kan een groot aantal mensen die in een fabriek werken die dus echt een minimum loontje hebben en een aansluiting bij quiknet hadden (die nu overgenomen is door chello net als ik toendertijd bij bart zat) nu er over denken om te stoppen want een prijsverhoging van 55,-- naar 100,-- is voor veel mensen te veel.
Ik begrijp dat deze brief geen enkele verandering teweeg zal brengen.
Maar misschien heb ik andere internetters ook aan het denken gezet.
Of misschien kan chello ook een goedkoper abonement op de markt brengen.
Met vriendelijke groet,
rene St Nicolaas
Rob Koetsier:Ik heb nu net ADSL bij XS4all, en dat bevalt uitstekend. Mijn volgende wens is natuurlijk glas. Wat mij betreft: Iedereen aan het glas!
w waasdorp:ik heb vanaf juni en adsl aansluiting ben 68 en uitgewerkt.alleen thuis zit ik achter de computer met breedband en dat bevalt me best
k kroezen:je betaald 90 gulden per maand en dan gaat het vaak nog langzamer als met een telefoon verbinding want als er bij je in de sraat nog een paar online zijn dan gaat het nog maar met 1,9 kpbs
Nico:Ik stopermee het word te duur jammer
r.dompeling:ik vind de snelheid traag en de prijs te duur
rob koedijker:ik woon in haarlem maar kan geen breedband krijgen (UPC laat het hier afweten)
dan maar adsl jammer ook niet te krijgen (kpn weet ook niet wanneer wel)
ik gebruik internet zakelijk en zou behoorlijk wat besparen
alle aanbiedingen met gratis zaken om maar een aansluiting aantevragen gaan als lekkere broodjes aan mij voorbij en kan mijn bedrijf (2man)lekker alle tikken blijven betalen
hoera voor deze politiek
Willie:T'is bijlange ook gene vetten in Vlaanderen. Ik wacht nu ook al meer dan een jaar op ADSL of Telenet!
Emiel:Ik zelf heb een kabel aansluiting. Ben woonzaam in Limburg ook niet zo'n overbevolkt gedeelte van nederland. Maar mijn snelheden van de kabel komen zelden boven de 50 Kb/s uit. Ik ben dus jalourse op dhr pieter...
Raymond:breedband is de fetish van bedrijven die content willen verkopen en infrastructuur bouwen.
consumenten vinden allways-on voor prikkie veel interessanter (kunnen de kinderen lekker hun gang gaan zonder dat je failliet gaat aan de kpn rekening).
ook voor thuiswerk is allways-on de sleutel. breedband is daarvoor absoluut niet nodig.
Ben Janssen:ik ben het hier niet mee eens ik vind dat 60,-euro een reeele prijs is voor breedband, de uitrol zou alleen wat sneller kunnen
Jan Sellis:Breedband wordt geen succes zolang middelgrote dorpen (30.000 inwoners) nog geen adsl/kabel kunnen krijgen, daar schreeuwen de mensen om verbindingen!
Akki:Laten ze dit in Den Haag maar niet lezen, want als het in andere landen duurder is, dan krijgen we hier misschien weer een nieuwe belasting erbij,, BREEDBAND BELASTING,,!
Reageer
Preview