
Ice Age: 14 uur nodig om een frame te renderen
De ratachtige eekhoorn in de animatiefilm Ice Age is niet zomaar tot leven gekomen. Het 'renderen' van één frame in de film duurde meer dan veertien uur.
De ratachtige eekhoorn in de animatiefilm Ice Age is niet zomaar tot leven gekomen. Het 'renderen' van één frame in de film duurde meer dan veertien uur.

Ice Age: 14 uur nodig om een frame te renderen
De ratachtige eekhoorn in de animatiefilm Ice Age is niet zomaar tot leven gekomen. Het 'renderen' van één frame in de film duurde meer dan veertien uur.
Ice Age is een animatiefilm van Blue Sky Studios, een onderdeel van Fox Filmed Entertainment. De film draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen. Om deze animatiefilm te kunnen maken, had het bedrijf geavanceerde software en veel krachtige computersystemen nodig. Blue Sky Studios wilde de film eigenlijk al tien jaar geleden maar, maar zegt gewacht te hebben totdat de benodigde computerkracht beschikbaar was.
Sinds de oprichting in 1987 heeft Blue Sky Studios gewerkt aan de ontwikkeling van zijn eigen animatiesoftware: CGI Studio. Hierbij ligt de nadruk op de manier waarop lichtstralen reageren op doodgewone objecten in het beeld.
De manier waarop het licht weerkaatst wordt, is tekenend voor het uiterlijk van het object. Blue Sky Studios probeerde software te ontwerpen waarmee animatiebeelden gemaakt konden worden die er bijna uitzien alsof ze met een normale filmcamera geschoten zijn.
Dat is de studio een tijd geleden gelukt. Het bedrijf deed mee aan een wedstrijd voor computeranimatie. De inzending werd echter door de jury terzijde geschoven omdat men dacht dat het hier geen animatie betrof maar een echte film.
Bij de speelfilm Ice Age is nog duidelijk te zien dat het hier om een animatie gaat. Maar de manier waarop details in het beeld verwerkt zijn en hoe de hoofdpersonages er in de film uitzien, is soms niet van echt te onderscheiden.
512 servers
Ook met de geavanceerde software in de hand hadden de makers van Ice Age nog heel wat rekenkracht nodig om de film te kunnen maken. Het renderen van een frame kan wel tussen de acht en dertig uur duren. In een minuut film gaan 1440 frames (24 f/s).
Dat betekende dat Blue Sky Studios een van 's werelds krachtigste computersystemen moest gebruiken om de film te kunnen maken.
Om Ice Age te maken zijn 512 Compaq AlphaServer systemen geconfigureerd in dertien zogenoemde Compaq RenderWall systemen. De servers draaiden op Tru64 Unix.
Met deze rekenkracht tot de beschikking kwam de gemiddelde tijd die nodig was voor één frame uit op zo'n 14,5 uur. Volgens de makers van de film is dat bijzonder snel gezien de complexiteit van de beelden.
eh:Zou het dan geen 214 jaar geduurd moeten hebben om de film te 'renderen'? (14.5 uur * 24 frames) = 1 sec film * 60 (=1min) * 90 (=ongeveer een film in min) = 1879200 uur / 24 = dagen / 365 = jaren = 214 jaar, mmmm
Wanda:Ik vind het jammer dat er geen bloopers na de aftiteling waren, zoals bij toy story 1 & 2, a bugs life, shrek (karaoke dan) en monsters inc.
Eric-Paul:Ja, idd zijn de voorstukjes op televisie minder mooi dan Monsters Inc. Maar op groot beeld zie je pas wat er aan detailwerk in IceAge is gestopt en dat is zelfs voor het ongeoefende oog te herkennen. Bij Monsters Inc. heb je haartjes op een aantal monsters, bij IceAge heb je haren op alle beesten, die zich gedragen als ECHTE vacht, zelfs wanneer het regent ziet het er prachtig uit!
En de levendigheid van alle charakters... ik zou er bijna van gaan kwijlen...! Prachtfilm!
Bas Keuvelaar:Hahahaha, ik kwam net hierheen om te posten dat er geen bal van klopt. Ik had inderdaad ook berekent dat het Héél veel jaar zou gaan duren, voor ze dit af zouden hebben. Wat een blunder :-)
Marc:En ik maar denken dat dit een nieuw dieptepunt van chello was.
Mark Stunnenberg:Ehm, in principe maakt dat niet uit. Als een frame 14.5 uur duur en je 512 machines hebt, worden er dus 512 frames per 14.5 uur gerenderd.
en dat zeg je ook ja, maar ik denk dat dat per machine was nogal duidelijk is.. anders klopt het idd niet. nogal retorisch dan nml.
rob:O ja, vergeten als je dit deelt door de 13 systemen is dit nog meer dan 10 jaar ??
Rob M:14uur x 1440 = 20160 uur/minuut film
Neem nu 1 uur film, dus 60 x 20160 = 1209600 uur
Dit is dus 1209600/24/365 = 138 jaar ??? voor 1 uur film dat zal toch niet waar zijn denk ik.
Reageer
Preview