
OLPC maakt tablet van 75 dollar
Het One Laptop Per Child-project heeft het design van een tabletversie van zijn goedkope laptop vrijgegeven. Het apparaat kost 75 dollar en moet in 2012 uitkomen.
Het One Laptop Per Child-project heeft het design van een tabletversie van zijn goedkope laptop vrijgegeven. Het apparaat kost 75 dollar en moet in 2012 uitkomen.

OLPC maakt tablet van 75 dollar
Het One Laptop Per Child-project heeft het design van een tabletversie van zijn goedkope laptop vrijgegeven. Het apparaat kost 75 dollar en moet in 2012 uitkomen.
Het OLPC-project van MIT-professor Nicholas Negroponte wil kinderen in ontwikkelingslanden voorzien van een goedkope laptop. Op dit moment gebeurt dat al met het XO-model dat veel weg heeft van een reguliere laptop.
Er is ook al een XO-2 in de maak. Dat is een tablet die opengevouwen kan worden als een boek en daarmee een linker- en rechterpagina (scherm) heeft. De tablet wordt bediend via een touchinterface. De eerste versie van de XO-2 staat op de planning voor de eerste helft van 2011.
Dun en zuinig
Daarna wordt gepland om de XO-3 uit te brengen, in 2012. Het is een superdunne tablet die slechts 75 dollar moet gaan kosten. Het apparaat heeft een touchscreen van 8,5 bij 11 inch. Aan een van de hoeken van het apparaat zit een kleine ring om het makkelijk mee te kunnen nemen.
De XO-3 is slechts half zo dik als een iPhone en heeft een camera op de achterkant. Het wordt aangestuurd door een 8 GHz processor en heeft een energieverbruik van minder dan 1 Watt.
Minimalistisch
De XO-3 krijgt waarschijnlijk een Pixel Qi-beeldscherm met zowel e-book- als lcd-kwaliteiten. Deze schermen worden gemaakt door Mary Lou Jepsen, een voormalig medewerkster van het OLPC-project. Deze schermen zouden eind dit jaar op de markt komen maar dat is nu uitgesteld tot begin 2010.
XO-3 designer Yves Behar wil een zo minimalistisch mogelijke machine ontwerpen, zegt hij tegen zakenblad Forbes. Dat houdt in dat er een virtueel toetsenbord komt en dat er geen knoppen zijn. In zijn ontwerpen is alleen een scherm te zien dat gehuld is in een dunne, groene, rubberen omlijsting.
Open architectuur
Als de richtprijs van 75 dollar daadwerkelijk gehaald wordt, is de XO-3 een stuk goedkoper dan de huidige versie van de OLPC. Die zou 100 dollar moeten kosten, maar gaat voor 172 dollar over de toonbank. Negroponte is van plan de architectuur van de machine openbaar te maken zodat andere pc-producenten het ontwerp over kunnen nemen.
Daarmee wil hij de industrie dwingen om goedkopere en meer op onderwijs gerichte pc's te gaan ontwikkelen. "We hoeven het niet noodzakelijk zelf te bouwen. We hoeven alleen maar te dreigen dat we het gaan bouwen." De OLPC heeft inderdaad wel geleid tot goedkopere laptops, zoals de Eee-netbook van Asus (oorspronkelijk bedoeld voor ontwikkelingslanden) en de ClassMate van Intel.
Slimme architectuur, afgeslankt instructiesetje en koelen met vloeibaar waterstof.
Ligt er ook aan wat je onder "concept van de netbooks" verstaat. Als je het ziet als 'klein computertje' dan lijkt mij de Psion wel een goed voorbeeld. De OLPC heeft aangetoond dat er interesse was voor een een low powered laptopje en was als zodanig wel de motor achter de netbooks. Maar als je netbook ziet als een apparaat om aan het internet te hangen en daar je computer zaken te doen, dan mag je m.i. Larry Ellison en Farzad Dibachi noemen als bedenkers.
Afgelopen week werd het nog weer eens beschreven in een artikel op Wired over de Netwerk Computer.
"nope, dat is en blijft nog steeds Psion"
Dat is waar maar toen wist niemand er van.
De OLPC heeft het concept van 'goedkoop, klein, laag gewicht, robust, networked en zeer lang doen met een batterij lading' populair gemaakt.
De techniek was er al (getuige de OLPC), de markt was er ook al (getuige de populariteit van netbooks nu, en de goedkoper geworden want opeens niet meer zo exclusieve mini-laptops vd bekende grote merken).
Maar de grote producenten zagen in eerste instantie die markt niet/wilden er niet aan.
Asus was de eerste die inspeelde op die nieuwe markt, en noemde het netbook. Sindsdien is het een begrip, en niet dankzij Psion.
"Zag je ook met de "hundred dollar laptop" die uiteindelijk met een berg subsidie 200 dollar ging kosten."
Als je de OLPC bedoeld: die kost uiteindlijk $175 zonder subsidie, en de subsidie die ze krijgen is geen overheids-subsidie.
[Link]
De waarde van de dollar is wel gehalveerd, dus zo slecht was de voorspelling van een 100 dollar laptop niet.
Het concept ziet er wel 'vet cool' uit. Ongeveer het formaat van een A4 en als je wilt typen wordt de onderste helft van het aanraak-scherm als toetsenbord gebruikt.
Dat laatste is dan misschien wat gedateerd. Met zo'n concept moet je er op zijn minst tegen kunnen praten, maar misschien is 'denken' tegen die tijd ook mogelijk :-)
Bijvoorbeeld Engadget kan wel direct zien dat dit niet klopt en in hun artikel een aantekening maken bij een dergelijke belachelijke claim:
http://www.engadget.com/2009/12/22/olpc-shows-off-absurdly-thin-xo-3-concept-tablet-for-2012/
Ik vind het nogal gedurfd om nu al met specs naar buiten te komen die nu niet eens haalbaar zijn (8GHz, kom nou! En dan nog 1 watt verbruik ook??) en er dan ook al een prijs van 75 dollar aan te hangen. Ik voorspel dat het uiteindelijke product heel anders zal zijn dan de huidige specs en dat de prijs een veelvoud van 75 zal zijn. Zag je ook met de "hundred dollar laptop" die uiteindelijk met een berg subsidie 200 dollar ging kosten.
Dat ding moet in 2012 uitkomen, dus over ruim twee jaar (misschien drie als het eind 2012 wordt). Is wat steep voor Moore's law, maar niet geheel ondenkbaar. Daarnaast hangt het ook van de maker van dat ding af wat-ie onder "8 Ghz" verstaat, dat verschilt natuurlijk onwijs per processor/architectuur.
Het is inderdaad Jepsen. Dank en F5.
Ik vind het geen overduidelijke nonsens. Bovendien heeft Negroponte in het verleden vaak genoeg bewezen te weten waar hij over praat.
One Crunchpad Per Child
Jepsen, niet Jespen.
De idee is om te kapitaliseren op ontwikkelingen gedaan in het OLPC-project en het OLPC-project mogelijk te maken omdat ze ontdekten dat het scherm qua prijs en mogelijkheden het belangrijkste onderdeel is van de OLPC computers. Btw: het is Mary Lounope, dat is en blijft nog steeds Psion
Als iemand overduidelijke nonsense uitslaat hoef je dat nog niet over te nemen in je artikel. Of je moet er zelf kantekeningen bij plaatsen!
Het One Laptop Per Child-project heeft het concept van de netbooks bedacht, maar andere firma's zoals Asus hebben hier echt geld mee verdiend.
De laptops van dit project waren niet voor een schappelijk prijs beschikbaar, dus ze hebben nooit de aantallen gehaald, wat ze op gerekend hadden.
wet van de remmende voorsprong ?
Dat viel ons ook al op, maar dat is wel degelijk wat Negroponte zegt. Uiteraard is het nog allemaal toekomstmuziek, dus dan is het makkelijk praten.
Dat zou een revolutie zijn!
Ik gok dat er 0.8 Ghz bedoeld wordt?
Reageer
Preview