Traditionele computer staat voor grote groei

door

desktop pc

door

Nieuws - De vraag naar traditionele pc's is afgelopen kwartaal weer gedaald. De daling zal in dit nieuwe jaar nog even doorgaan, maar Windows 8 en de ultradunne notebooks leiden daarna tot grote groei.

De analistenbureaus IDC en Gartner hebben hun cijfers uitgebracht over de computermarkt in het laatste kwartaal van 2011 en beide zeggen dat de pc-verkopen aan het einde van dit jaar enorm zullen toenemen.

Maar over de huidige situatie van de markt verschillen zij sterk van mening. Volgens Gartner heeft de industrie veel last van een tekort aan harde schijven door de overstromingen in Thailand, terwijl IDC zegt dat dat tekort amper effect heeft. Gartner zegt dat door de tekorten het aantal computers dat naar West-Europa is verscheept is gedaald met 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. IDC geeft geen percentage voor West-Europa.

Microsoft waarschuwde ook al voor tegenvallende pc-verkopen vanwege het tekort aan harde schijven. Dat het bedrijf met die waarschuwing komt, lijkt de opmaat naar een volgende tegenvallend kwartaal in de Windows-verkopen. Eerder voorspelde Intel al tegenvallende omzetcijfers over het afgelopen kwartaal.

IDC geeft economie de schuld. En tablets.

IDC vindt daarentegen dat het dalende aantal computerverkopen voornamelijk wordt veroorzaakt door de economische omstandigheden en de concurrentie van andere elektronica, zoals tablets, e-readers en smartphones. Maar de omstandigheden moeten zich in het nu lopende jaar sterk verbeteren, verwacht IDC. Aan het eind van het jaar moet een groeipercentage van 15 zijn bereikt.

In eerste instantie krijgt de industrie nog te maken met het absolute dieptepunt in de beschikbaarheid van de harde schijven, maar daarna moet de markt weer opkrabbelen, verwacht IDC. Die groei moet vooral komen van Windows 8 en de nieuwe ultrabooks, de zeer dunne en lichte notebooks. Na dit jaar wordt de groei per jaar op 11 procent geschat.

HP gaat door een diep dal

HP heeft volgens IDC veel last gehad van de discussie of het nu wel of niet de pc-divisie zal afstoten. Het aantal gefabriceerde computers van de marktleider daalde door tegenvallende vraag met maar liefst 16 procent. Lenovo profiteerde en groeide met 36 procent. De Chinezen zijn nu groter dan Dell en Acer. De laatste zag een krimp in volume van 8 procent. Asus is de vijfde van de wereld en groeide met 26 procent.

Gartner geeft Lenovo veel minder groei mee (23 procent), maar ziet de Chinese leverancier ook opklimmen naar de tweede plaats. De daling van HP is vergelijkbaar met de inschatting van IDC, maar de daling van Acer wordt weer dramatischer ingeschat (min 18 procent).

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.