Politie: noteer MAC- en IMEI-adressen hardware

door

politie

door

Nieuws - De politie vindt dat eigenaars van laptops, tablets en mobiele telefoons hun serienummers en MAC-adressen moeten noteren. Anders wordt het terugvinden van gestolen goed onnodig moeilijk.

Mensen wiens mobieltje gestolen is weten dikwijls hun IMEI-nummer niet. Hetzelfde geldt voor de MAC-adressen van laptops en tablets en in het geval van overige elektronica het serienummer. Het overleggen van dergelijke unieke codes kan het terugvinden van de gestolen goederen aanzienlijk bevorderen, maar gebeurt slechts sporadisch.

Niet voor het eerst constateert de politie dat bij het onderzoek naar diefstal van elektronische apparaten gedupeerden niet over de brug kunnen komen met deze essentiële informatie. Om goed onderzoek te kunnen doen is het “noodzakelijk dat de politie beschikt over serienummers van gestolen audio-, video- en computerapparatuur", zo valt te lezen in een verklaring van het korps Groningen

'Installeer tracking-software'

Vorige maand deed de regionale politie in Drenthe een oproep aan eigenaren van draagbare apparaten om tracking-software te installeren. Het politiekorps trok aan de bel nadat in een periode van twee maanden een groot aantal laptops, smartphones en tablets bij inbraken waren meegenomen.

Toch is eerder gebleken dat het Openbaar Ministerie in dat geval niet in alle gevallen meewerkt. Een inwoner van Hengelo die zijn iPad via een app wist te traceren schakelde de politie in. Deze kreeg vervolgens geen toestemming tot huiszoeking. Voor het OM in Zwolle was destijds meer nodig dan deze mogelijke plaatsbepaling.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.