RIM aan vooravond van massaontslagen

door

budget

door

Nieuws - BlackBerry-maker Research in Motion schrapt tot 6000 arbeidsplaatsen en houdt grote schoonmaak in zijn management. De eerste ontslagronde van 2000 mensen wordt deze week aangekondigd.

Het terugbrengen van het personeelsbestand met 40 procent is ongekend. De eerste maatregel die 2000 arbeidsplaatsen gaat kosten zou deze week al worden bekend gemaakt, schrijft de Canadese krant Globe and Mail. Een jaar geleden telde de smartphonemaker nog 20.000 werknemers. Dat zijn er nu nog 16.500 en moeten er 10.000 worden.

Kranten baseren zich op anonieme bronnen

De Globe and Mail baseert zich op mensen die nauwe relaties hebben met RIM maar wel anoniem willen blijven. Reuters komt tot meer ontslagen dan de door de Canadese krant gemelde 2000 en zegt dat zeker 40 procent het bedrijf moet verlaten. Ook Reuters baseert zich op anonieme bronnen.

De eerste ontslagronde zou bekend worden gemaakt rond 1 juni. Dan sluit RIM zijn tweede kwartaal af. Dat betekent dat er in ieder geval snel meer duidelijkheid komt over de toekomst van het bedrijf. RIM wordt al enige tijd in verband gebracht met een eventuele overname door een bedrijf dat zich nieuw op de telecommarkt wil manifesteren, net zoals Google dat heeft gedaan met de overname van Motorola. Nieuw in de geruchtenstroom is dat Facebook mogelijk een oogje heeft op RIM, omdat het een eigen telefoon wil ontwikkelen.

Management is flink uitgedund

Ondertussen is sluipenderwijs het management van de BlackBerrymaker flink uitgedund. In maart vertrokken COO Jim Rowan en softwarechef David Yach. Vlak daarop verdwenen het hoofd van BlackBerry OS, Alan Brenner, en de verantwoordelijke voor BlackBerry Messenger, Alistair Mitchel, via de achterdeur. In 2011 vertrokken al diverse managers uit het bedrijf.

Nu trekt het hoofd juridische zaken Karima Bawa de deur achter zich dicht, terwijl vorige week al de chef van de wereldwijde verkooporganisatie Patrick Spence zijn biezen pakte. De opschudding van het management is aan de gang sinds de co-ceo's Mike Lazaridis en Jim Balsillie moesten vertrekken en Thorsten Heins het roer overnam.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.