Apple verliest Nederlandse touch-rechtszaak

door

nieuwe iPad (maart 2012)

door

Nieuws - Apple trekt aan het kortste eind in de Nederlandse rechtszaak tegen Samsung over patentschending voor touch-bediening. Samsungs Android-apparaten maken geen inbreuk.

Het gaat om Apple's Europese patent op het bewust negeren van verkeerd geachte touch-aanrakingen. Dit kan plaatsvinden wanneer het besturingssysteem een dialoogvenster weergeeft waarop de gebruiker eerst een keuze moet maken. Een ander gebruiksscenario is het negeren van gelijktijdig aanraken van tegenstrijdige opties in een app of op een touch-besturingssysteem.

Apple heeft dit Europese patent in 2009 al aangevraagd en in 2011 toegekend gekregen. De iPhone-maker betoogde begin september dat Samsung inbreuk maakt met zijn smartphones en tablets die Android vanaf versie 2.3 draaien. De Haagse rechtbank oordeelt nu echter anders.

Alle proceskosten betalen

Samsung wordt dus in het gelijk gesteld. De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent hoeft zijn Android-apparaten niet aan te passen om Apple's gepatenteerde technologie anders te implementeren of geheel te vermijden. Apple wordt door de Haagse rechtbank ook veroordeeld om de proceskosten te betalen. Samsung voert hiervoor ruim 325.000 euro op.

Dat bedrag is opgedeeld in tweederde 'versus' eenderde wat betreft eisen door de twee strijdende partijen. Eerder heeft Apple betoogd dat tweederde van de gemaakte kosten voor de eiser (Apple zelf dus) moeten zijn en eenderde voor de tegenpartij. Samsung heeft daar geen bezwaar tegen gemaakt. De rechtbank oordeelt dat Apple beide delen moet vergoeden, dus het totaalbedrag van meer dan 325.000 euro.

Opnieuw bevestiging

De rechtbank in Den Haag bevestigt hiermee de uitspraak van augustus vorig jaar in het kort geding tussen Apple en Samsung. In die zaak heeft Apple onder meer dit Europese patent op 'touch event model' ingezet. "De voorzieningenrechter heeft voorshands geoordeeld dat de aangevallen Galaxy-producten niet onder de beschermingsomvang van EP 948 vallen", schrijven de Haagse rechters nu.
"Hij heeft daarom de vorderingen afgewezen voor zover die waren gebaseerd op EP 948."

Het bewuste Apple-patent is ook ingezet in rechtszaken in Groot-Brittannië en Duitsland. Bij eerstgenoemde klaagde het bedrijf Android-fabrikant HTC aan, bij de tweede werd Samsung op de korrel genomen. De Britse en Duitse rechters wezen de claims van Apple af.

'Niet inventief'

De Haagse rechtbank verwijst in haar vonnis ook naar die uitspraken door buitenlandse collega's. Daarbij merkt het bovendien op dat de Britse rechter in zijn oordeel heeft gesteld dat het Europese touch-patent van Apple "niet inventief" is. Apple heeft in Groot-Brittannië nog een hoger beroep ingesteld.

Update:
Gecorrigeerd dat Apple wel degelijk de volledige proceskosten gemaakt door Samsung moet vergoeden. De verdeling van het bedrag in tweederde en eenderde (in respectievelijk conventie en reconventie) heeft geen gevolg voor de bepaling dat Apple deze kosten moet betalen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.