iPad verliest aandeel in ontplofte tabletmarkt

door

iPad detail

door

Nieuws - De tabletmarkt is het afgelopen kwartaal opnieuw fors gegroeid. Apple blijft marktleider met zijn iPads. De comfortabele voorsprong op de concurrentie begint echter te verdampen.

Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt dat er het afgelopen kwartaal wereldwijd 52.5 miljoen tablets in de markt zijn gezet. Een nieuw record in de ontplofte tabletmarkt. Een groei van liefst 75,3 procent met het vierde kwartaal van 2011, toen er 29,9 miljoen stuks werden verscheept.

Samsung is de snelste stijger en ook Amazon telt na een Europese introductie steeds meer mee. Toch moeten beide bedrijven voorlopig genoegen nemen met een nog altijd ruime voorsprong van Apple.

De iPad kwam in het vierde kwartaal van 2012 op een verscheept aantal van 22,9 miljoen uit, een stevige groei in vergelijking met de 15,1 miljoen stuks in dezelfde periode vorig jaar. Apple bracht het afgelopen kwartaal de iPad 4 en iPad mini op de markt.

Samsung snoept van voorsprong Apple

Maar de concurrentie kan ook bogen op forse groei. Daardoor wordt het marktaandeel van Apple kleiner. Na een piek in het tweede kwartaal van 2012 na de introductie van de iPad 3 komt de concurrentie stapsgewijs dichterbij. Apple's marktaandeel ligt dan ook voor het eerst onder de 50 procent: 43,6 procent. Een kwartaal eerder was dat nog 50,4 procent.

Met name Samsung snoept wat af van de voorsprong van de iPad. Het Zuid-Koreaanse bedrijf produceerde 7,9 miljoen stuks van zijn Galaxy Tabs en Notes. Een jaar daarvoor waren dat er nog 'slechts' 2,2 miljoen. Het marktaandeel van Samsung verdubbelt hiermee tot 15,1 procent.

Achterhoedegevecht

Amazon, dat zijn Kindle Fire nu ook in Europa verkoopt, en Asus zijn de snelste stijgers achter Apple en Samsung. Asus kwam in samenwerking met Google met de Nexus 7-tablet en ziet zijn verscheepte aantallen per kwartaal licht stijgen. Ondanks 3,1 miljoen stuks blijft het marktaandeel met 5,8 procent gering.

Microsoft ontbreekt vooralsnog in de top 5. Met zijn introductie van de Surface bracht de softwaregigant voor het eerst een eigen tablet uit. Maar het aantal van 900.000 in de markt gebrachte tablet is nog te weinig om mee te doen met de grote jongens.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.