
'Google Enterprise vaart wel bij crisis'
Google Apps voor bedrijven groeit in de crisis tegen de klippen op. "Zeventig procent van het Nederlandse bedrijfsleven steunt ons."
Google Apps voor bedrijven groeit in de crisis tegen de klippen op. "Zeventig procent van het Nederlandse bedrijfsleven steunt ons."

'Google Enterprise vaart wel bij crisis'
Google Apps voor bedrijven groeit in de crisis tegen de klippen op. "Zeventig procent van het Nederlandse bedrijfsleven steunt ons."
De online office oplossingen van Google worden steeds meer gebruikt door het bedrijfsleven. Die groei is een stuk groter dan die van de AdWords tak, vertelde Erik de Muinck Keizer, director van Google Enterprise Benelux donderdag tijdens een congres over Software as a Service (SaaS) in Zoetermeer. Volgens hem hebben Google Apps 'de steun van zeventig procent van het Nederlandse bedrijfsleven'.
Desondanks kan De Muinck Keizer niet exact zeggen hoeveel Nederlandse bedrijven er precies gebruik maken van Google's 'office in de cloud'. “In ieder geval duizenden MKB-bedrijven.” Ook de interesse van de grote bedrijven met meer dan 5.000 werknemers trekt aan, vertelt hij tegenover Webwereld.
SaaS profiteert
“Op dit moment worden er veel pilots gedraaid”, aldus de Enterprise manager, die verwacht binnen een aantal maanden contracten te sluiten met enkele multinationals. Hij zegt in gesprek te zijn met een Nederlandse multinational die Lotus Notes wil inruilen voor de oplossing van Google, maar wil geen naam noemen.
De Muinck Keizer constateert dat de economische malaise bijdraagt aan de grotere interesse in SaaS-producten. “De crisis speelt ons heel erg in de kaart. Klanten kloppen steeds meer bij ons aan.” Dat ligt volgens hem aan de krimpende budgetten voor it-uitgaves. Daardoor kiezen bedrijven sneller voor oplossingen in de cloud. Bedrijven spreiden de kosten ook liever door het betalen van abonnnementsgeld in plaats van geld op tafel te leggen voor een totaal nieuw systeem.
Alles in de cloud
“We zien SaaS als een sterke groeikern”, vertelt hij. Google verwacht dat in de toekomst vrijwel alle applicaties in de cloud gaan draaien. Volgens de zoekgigant wordt er op dit moment veel teveel geld uitgegeven aan het lokaal en eigen beheer draaien van sytemen. Tachtig procent van het it-budget van bedrijven zou nog steeds gaan naar het beheren van it-infrastructuur. “Dat kost bedrijven gemiddeld 400 euro per gebruiker per jaar.” Door meer programma's in de cloud te draaien zouden die uitgaves aanzienlijk kunnen afnemen. Het gebruik van Google Apps kost 40 euro per gebruiker per jaar.
Google Enterprise, de afdeling die de zakelijke SaaS-diensten runt, heeft op dit moment wereldwijd 1 miljoen klanten. Volgens De Muinck Keizer komen daar dagelijks 3.000 nieuwe klanten bij. Google zet stevig in op de zakelijke softwaremarkt, die door Mountain View als een 'core business' is aangemerkt. En de cloud is volgens Google 'de ziel en de toekomst van het internet'.
Risico's
Door de kleinere budgetten zouden oude bezwaren van beheerders tegen het niet in eigen beheer houden van applicaties langzaam wegvallen. “Het wordt steeds meer geaccepteerd.” Veel gehoorde beveiligingsbezwaren wuift De Muinck Keizer weg door erop te wijzen dat '1 op de 10 laptops wordt gestolen'. Het op deze manier verliezen van data zou volgens hem een groter risico zijn dan de risico's die bij SaaS komen kijken.
Hij wijst erop dat Google voldoet aan belangrijke veiligheidsstandaarden (zoals SAS 70). Daarnaast zou het een groot voordeel zijn dat alles online staat. Als een laptop gestolen wordt gaat de data niet verloren, beargumenteert De Muinck Keizer. Ook privacygevoelige informatie als e-mail zou veilig zijn bij Google. In tegenstelling tot de consumentenvariant van Gmail wordt de zakelijke niet geïndexeerd. Dit is volgens De Muinck Keizer ook niet nodig omdat er geen advertenties vertoond worden in de betaalde applicatie.
Bedrijfskritisch?
Google Apps zou ook genoeg garanties bieden voor bedrijven. “We garanderen een uptime van 99,9 procent.” Toch staat in de voorwaarden van Google Apps te lezen dat de 'service niet fouttolerant is'. En ook 'niet ontworpen of bedoeld voor bijvoorbeeld bediening van nucleaire installaties, luchtverkeersleidings- of levensinstandhoudingssystemen, waarbij gebreken van de service kunnen leiden tot de dood, persoonlijk letstel of milieuschade'.
Ondanks dat de zoekgigant druk bezig is om de verschillende applicaties ook offline aan te bieden via de Google Gears plugin, is het niet de bedoeling om bijvoorbeeld te gaan concurreren met het office pakket van Microsoft.”Offline is een noodzakelijk kwaad”, aldus de Enterprise manager. Hij benadrukt dat die functionaliteit vooral bedoeld is voor uitzonderingsgevallen als er geen verbinding gemaakt kan worden met het internet. De offline zijn vooral bedoeld voor bijvoorbeeld afgelegen gebieden zonder internetconnectie of tijdens treinreizen.
Geen directe concurrent
Het is ook niet de bedoeling van Google om direct te gaan concurreren met andere SaaS-aanbieders. Samerwerking is eerder het devies, bijvoorbeeld CRM-aanbieder Salesforce.com. De Muinck Keizer: “Ik word nooit wakker van de gedachte dat ik concurrentie ben van wie dan ook.”
Als je video of zoals in mijn geval een 3D gebouwmodel gaat editen , hoeveel bandbreedte is er dan nodig per workstation wanneer je realtime met een goede refresh-rate op een resolutie van 1920x1200 met een citrix omgeving gaat werken? Zeker bij gebouwmodellen denk ik dat je niet gemakkelijk met gecomprimeerde videostreams kunt werken omdat je tijdens het werken ermee moet kunnen 'snappen' op de wanden en dergelijke.
Je zou lokaal een netwerk kunnen hebben met een vaste internet verbinding, en als backup een HSDPA router plaatsen waarop teruggevallen wordt als de vaste lijn er uit ligt.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Wij werken met Citrix via de browser. Bandbreedtegebruik ligt op maximaal 150 kb per gebruiker. Citrix werkt met een applet in de browser en bied ons volledige toegang tot onze office omgeving.
Dat kan ook met SaaS applicaties. Je stuurt alleen het scherm over en de data en processingpower staat dan centraal. De enige toename in data verkeer zie ik op het moment dat je van lokaal (de Video of geluidsopname) naar de centrale partij gaat brengen.
Ach, gewoon een marketingbral, deze de heer Muinck Keizer.
En nog een slechte ook.
Desondanks kan De Muinck Keizer niet exact zeggen hoeveel Nederlandse bedrijven er precies gebruik maken van Google's 'office in de cloud'.
Hahahaha, volgens mij heeft de heer de Muinck Keizer recent een resultaatafsprakengesprek gehad...
Dus ik begrijp deze advertorial wel en wens de heer de Muinck Keizer dan ook heel veel succes toe in het behalen van zijn targets. En succes zal ie nodig hebben want, om er dan ook maar een boude uitspraak ik te slingeren, "Zeventig procent van het Nederlandse bedrijfsleven heeft werkelijk geen flauw idee wat Google Enterprise is."
Je kunt natuurlijk ook nuances inbrengen, een schrijver zal zijn boek écht niet via google docs behartigen, maar een hoofdstuk waar hij aan werkt kan best wel "in the cloud" vanaf verschillende locaties bijgewerkt worden.
Een vertegenwoordiger zal blij zijn als hij zijn producten sneller en completer bijgewerkt ziet dan een keer per periode naar de zaak moet.
De cloud moet je denk ik meer zien als een aanvulling dan een totaal oplossing, tuurlijk staat het leuk als verkoop praatje dat "grote" jongens overgaan terwijl je eigenlijk bedoelt dat ze het als onderdeel gebruiken.
Het is een beetje als een oplossing waar we best wel een probleem bij kunnen vinden.
Desondanks kan De Muinck Keizer niet exact zeggen hoeveel Nederlandse bedrijven er precies gebruik maken van Google's 'office in de cloud'. “In ieder geval duizenden MKB-bedrijven.”
Er zijn ca. 60.000 MKB bedrijven, dus die 70% is een typo en moet misschien 7% zijn????
Veel pleizer met photoshoppen dan via je internetverbinding of leuk video's monteren.Zou misschien gaan als iedereen op glas zit. Dan komt er weer het verhaal dat als dit zo gaat zijn iemand voor die extra bandbreedte zal moeten gaan betalen.
En hoe komen ze aan die 70%, onderzoekje gehouden onder 100 bedrijven met voorgeprogrameerde vragen en roepen dat 70% je wel ziet zitten.
Nee dan nog die leuke uitspraak: Die groei is een stuk groter dan die van de AdWords tak,
Ja wat will je als er geen markt is en je op 1% zit kun je ieder jaar 100% groeien, van 1 naar 2% naar 4% naar 8% naar 16% maar ja zit je op 90% marktaandeel zoals adwords, dan kun je niet echt veel meer groeien.
De grote vraag is of bedrijven nu echt naar dit soort oplossingen willen. zou jij je documenten toevertrouwen aan google. Google die niet bekend staat oip privacy. Daarnaast waar staan die documenten, bijv in de USa waar de overheid alles lekker mag inkijken. Leuk voor bedrijfspionage, daar zijn ze in de usa niet vies van.
Nee misschien leuk voor kleine bedrijfjes maar bij een beetje grote wil je toch zeker weten waar je data staat en dat niet iedereen daar zo maar iets mee kan doen.
Als er geen broodjes zijn ga ik nu naar huis ;)
Minder investering in de infrastructuur die snap ik niet? volgens mij moet iedere machine gewoon aan het internet hangen, beetje bedrijf centraliseert dit of via proxy of andere manier. Firewall of VPN ertussen. Volgens mij moet ik nog steeds infra hebben om een saas applicatie te kunnen draaien.
Leuk voor een app, maar zonder eigen infra is het wel erg zwak. Wanneer er iemand door de kabel heen graaft kun je iedereen naar huis sturen omdat je niets lokaal hebt? Ja het komt voor. nou ja legio voorbeelden om in ieder geval lokaal ook wat te hebben ipv alles online.
Dat is zeker niet de definitie van bedrijfskritisch. Bedrijfskritisch wil gewoonweg zeggen dat iets noodzakelijk is om je dagelijke bedrijfsprocessen te ondersteunen. In een fabriek is de lopende band bijvoorbeeld bedrijfskritisch, terwijl het broodjesautomaat dat niet is.
De huidige browsers worden gehyped net zoals dat het geval is met technologieën als virtualisatie, AJAX en Web 2.0. De huidige browsers zullen grondig moet worden aangepast wanneer men daadwerkelijk alles online wil doen. Google Chrome zal het voortouw nemen.
In de licentievoorwaarden van software uit de VS dient dit te worden opgenomen.
Of eentje met spellingcontrole die ietsje te
is...Wat heet bedrijfskritisch...
Is MS Office, bijvoorbeeld, daar dan wel geschikt voor?...
Ik merk in ieder geval, dat de schrijver van dit artikel, waarschijnlijk een goedkoop tekstverwerkingspakket gebruikt, anders was 'iegen beheer' er wel uitgehaald, met automatische spellingcorrectie. :)
Hoewel nog steeds in de kinderschoenen,is er duidelijk een verschuiving gaande in de paradigma dat een browser alleen wordt gebruikt voor het browsen. over een jaar of 5 a 10 zullen wij voornameljk via een 'browser' werken en is zelfs de onderliggende OS van ondergeschikt belang.
Inderdaad een vage quote, aangezien het voor mij overkomt dat ze dan 70% van de zakelijke markt als klant hebben.
Of heeft Google onderzoek gedaan onder hun klanten hoeveel hun steunen? Klinkt mij meer als een WC eend opmerking.
Wat een propaganda van Google! Het is juist de zakelijke markt die de diensten van Google links laat liggen. Zeer terecht overigens aangezien een browser bedoeld is om te browsen en niet om te prutsen.
Reageer
Preview