Minister gelast onderzoek naar mislukken EPD

door

injectie

door

Nieuws - Minister Schippers laat onderzoek doen naar de gang van zaken rond het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Hamvraag: waar ging het nu precies mis met het honderden miljoenen kostende project.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer al eerder beloofd onderzoek te doen naar het hoe en waarom van het mislukken van het miljoenenproject. Zij gaat nu de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur inhuren om dat onderzoek te doen. De Tweede Kamer bleek zich eerder in debatten vooral te storen aan de wijze waarop er geld in het EPD-project is gepompt. Die investeringen zijn gedaan terwijl al die tijd het risico bleef bestaan dat de politiek uiteindelijk geen goedkeuring aan het EPD zou geven.

Cruciale beslismomenten

En dat signaal kwam er toch al vrij vroeg. Meer dan een jaar geleden gaf de Eerste Kamer al aan grote moeite te hebben met de centrale opslag van patiëntgegevens, onder meer vanwege mogelijke aantasting van de privacy. Uiteindelijk schoot de Eerste Kamer het hele wetsvoorstel dit voorjaar af.

Schippers wil nu de rol van de diverse betrokkenen op cruciale beslismomenten in beeld krijgen. Daarbij gaat het onder meer om Nictiz, dat de aansturing van het project doet, de ict-leveranciers en het College Bescherming Persoonsgegevens. De laatste heeft altijd grote moeite gehad met een EPD.

'Leerpunten vaststellen'

Volgens Schippers moeten uit het onderzoek “lessen worden getrokken" en “leerpunten worden vastgesteld voor eventuele toekomstige grootschalige implementatietrajecten in de zorg met een duidelijke ict-component." Het eindrapport van de NSOB moet tegen het einde van dit jaar klaar zijn.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

onderzoek, epd, databases, ict-projecten

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.