Groningse torrentblokkade per 1 januari passé

door

Stop

door

Nieuws - De blokkade van torrentverkeer door de studenten-isp van de RUG wordt na net geen jaar opgeheven. De wettelijk vastgelegde netneutraliteit heft de blokkade op, maar pas per 1 januari.

De nieuwe Telecomwet, met daarin verankerd netneutraliteit voor internetproviders, is namelijk wel aangenomen maar nog niet direct van kracht. De Eerste Kamer heeft haar goedkeuring aan de wet gegeven, waarna nog een heel 'verwerkingsproces' volgt voordat het echt van kracht is. Dit omvat ondertekening door de Koningin, publicatie in het Staatsblad en nog een koninklijke bepaling van het tijdstip voor de inwerkingtreding. In de tussentijd is de torrentblokkade van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor de internettoegangsdienst aan studentenflats níet onwettig.

Netneutraliteit later

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is verantwoordelijk voor de nieuwe Telecomwet en streeft ernaar die eind mei in werking te laten treden. “We mikken op 24 mei, want dan is het precies een jaar geleden dat het in werking had moeten treden", legt woordvoerster Lisa Neves Gonçalves uit. Die begindatum geldt echter niet voor de netneutraliteit.

Dat deel van de vernieuwde wet gaat pas op 1 januari 2013 in, vertelt de telecom-woordvoerster. Hetzelfde geldt voor het wetsdeel over bellen-per-seconde en dat over het afsluiten van internettoegang, bij bijvoorbeeld wanbetaling. Vanwege de aard van die maatregelen, die bijvoorbeeld lopende contracten raken, moeten die worden ingevoerd op zogeheten 'vaste verandermomenten'. Voor deze drie delen van de nieuwe Telecomwet ligt dat op begin komend jaar.

Van korte duur

De RUG heeft Webwereld al laten weten de eind februari ingevoerde blokkade van torrentverkeer dan te staken. “Wij houden ons aan de wet. Een wet heeft een datum waarop deze van kracht wordt. Die kon ik zo gauw niet vinden. Eerder was dit bepaald op 1 januari 2013. Dan stoppen we de blokkade", vertelt it-directeur Cees Sterks van de RUG. Het ministerie van Economische Zaken en ook een medewerker van Justitie bevestigen die datum tegenover Webwereld.

Groningse studenten in campusflats met internettoegang via het glasvezelnetwerk van de RUG hebben dan weer vrij internetverkeer, maar slechts voor korte duur. De universiteit trekt per 1 april 2013 de stekker uit de hele studenten-isp. Dat heeft de RUG bepaald na de ontstane ophef over de blokkade én de aankomende illegaliteit ervan door de nieuwe Telecomwet.

Studenten moeten na 1 april overstappen op een reguliere internetproviders, die nu net van de rechter een blokkade voor torrentsite The Pirate Bay opgelegd krijgen. Dat verbod op bezoek van die website is echter minder vergaand dan de algehele blokkade van torrentverkeer zelf. Met laatstgenoemde is bestandsuitwisseling via het p2p-protocol BitTorrent niet meer mogelijk.

Brein niet achter klachten

De RUG heeft de torrentblokkade begin maart dit jaar ingesteld na binnenstromende klachten over auteursrechtenschending. Terwijl de universiteit toen stelde dat de ICT-afdeling "een aantal keer op de vingers is getikt door de stichting Brein", heeft die piraterijbestrijder dat vervolgens tegengesproken. Uiteindelijk is gebleken dat grote Amerikaanse filmmaatschappijen als Warner Brothers en Paramount zelf direct achter de klachten zaten.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.