Deel je terminalsessies met Wemux

door

linux tools

door

Tips en tools - Een terminalsessie met iemand anders delen kan in heel wat gevallen nuttig zijn. Met Wemux, een wrapper rond de terminal multiplexer tmux, gaat het heel gemakkelijk.

Gebruik je tmux om meerdere terminalsessies in één venster te draaien, dan zul je verheugd zijn om te horen dat je je terminalsessies op deze manier ook met anderen kunt delen, bijvoorbeeld voor pair programming, remote troubleshooting of om iemand live de werking van bepaalde opdrachten uit te leggen. Dat gaat echter nogal omslachtig, maar de wrapper Wemux zet alles voor je op de juiste manier op.

Verschillende modi

Wemux maakt van tmux een multi-user terminal multiplexer. Je kunt er een Wemux-server mee opzetten, waarop clients dan kunnen aanmelden. Dat kan op drie manieren. In de Mirror Mode meldt een andere gebruiker via ssh bij je aan en krijgt alleen-lezen toegang tot je sessie, waardoor hij kan volgen wat je doet. In Pair Mode kun je samen met de andere gebruiker in één terminalsessie werken, waarbij jullie de cursor delen. En in de Rogue Mode kunnen de andere gebruiker en jij onafhankelijk van elkaar in dezelfde terminalsessie werken, elk in een ander venster met een eigen cursor.

Gebruikers die Wemux-servers mogen opstarten, moet je in wemux.conf opgeven in de variabele host_list:


host_list=(user1 user2)

Een Wemux-server start je met de opdracht wemux start. Als er al één gestart is, word je daarmee verbonden. Met chmod 1777 /tmp/wemux-wemux zorg je ervoor dat ook andere gebruikers met de server kunnen verbinden. Met de opdracht wemux attach verbind je met een bestaande Wemux-server en met wemux stop sluit je deze af.

Gebruikers

Met wemux kick gebruiker smijt je een gebruiker die via ssh op je Wemux-server aangemeld is eraf. Clients krijgen toegang tot de Wemux-sessie in één van de drie modi door aan te melden met ssh en dan wemux mirror, wemux pair of wemux rogue in te typen. Afmelden kan met wemux logout. Met wemux users krijg je de aangemelde gebruikers te zien. De gebruikerslijst kun je ook in de statusbalk zien door het volgende aan je .tmux.conf toe te voegen:


set -g status-right "#(wemux status_users)"

Wanneer een gebruiker aanmeldt of afmeldt in een Wemux-sessie, krijgen alle gebruikers dit ook te zien door een melding. Lees de README op de GitHub-pagina van Wemux voor nog meer opties, zoals het gelijktijdig verbinden met meerdere Wemux-servers op dezelfde machine.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

linux, commandline, terminalsessie

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.