
Wat gebeurt er als je Office 365-abo verloopt?
Uiteindelijk worden al je cloudgegevens verwijderd.
Je Office 365-cloud wordt niet meteen verwijderd zodra je ophoudt met betalen. Microsoft gaat dan een traject in waarin stapsgewijs functionaliteit wordt verlaagd en je gegevens kunt back-uppen voordat na vier maanden de boel echt wordt gewist.

Wat gebeurt er als je Office 365-abo verloopt?
Je Office 365-cloud wordt niet meteen verwijderd zodra je ophoudt met betalen. Microsoft gaat dan een traject in waarin stapsgewijs functionaliteit wordt verlaagd en je gegevens kunt back-uppen voordat na vier maanden de boel echt wordt gewist.
Microsofts Office 365 is een abonnementsdienst en net als met alle abonnementen - denk aan kranten, herinner je je die nog? - of een online opslagdienst betekent het missen van een betaling niet direct dat je toegang verliest. Omdat het voor bedrijven financieel aantrekkelijker is om een huidige abonnee te behouden dan om een nieuwe aan te trekken, zorgen providers ervoor dat klanten niet gauw weglopen.
Als een bedrijf een Office 365-betaling mist of de dienst opzegt, verdwijnen de applicaties en gegevens niet meteen. In plaats daarvan begint een traject van drie fases waarin geleidelijk toegang wordt teruggeschaald van werknemers en admins maar de deur tot verlening nog maanden open blijft staan. Hier zijn de drie fases van het verlopen van een abonnement:
Maand 1: Verlopen
Microsoft noemt de eerste fase 'Verlopen', maar je zou het ook kunnen omschrijven als 'respijtperiode', want alles blijft werken zoals het zou werken als er wel was betaald.
Gebruikers hebben de eerste 30 dagen toegang tot alle Office 365-applicaties en diensten die het bedrijf heeft gekocht. Reeds geïnstalleerde programma's kunnen worden gestart en data als e-mails of OneDrive for Business-bestanden blijven bestaan. Gebruikers kunnen zelfs op hun apparaten nog nieuwe applicaties toevoegen.
Noot: Dit geldt niet voor Office 365 op macOS, waar klanten geen respijtperiode hebben en accounts direct op 'Uitgeschakeld' komen te staan. Dat is de tweede fase waar we hierna op ingaan.
Admins kunnen alle functies aan via het beheercentrum, inclusief het toewijzen van licenties aan nieuwe of bestaande gebruikers. Als een bedrijf van plan is om Office 365 helemaal af te stoten, kan in de eerste maand data worden geback-upt door gebruikers. Het abonnement kan gedurende deze dertig dagen weer worden verlengd door factureringsbeheerders.
Cloud heeft voordelen, maar legt een hypotheek op de beschikbaarheid van documenten voor later. Hoe ik dat bedoel ?
Juist als mensen niet meer aan hun abonnementsverplichtingen voldoen - de dood is daarvoor een gewone reden - dan wordt het een race tegen de klok om iemands correspondentie te archiveren !
Kortom: gebruik van Office365 door mensen die niets zinnigs voortbrengen is weinig problematisch, maar dat ligt anders voor mensen die mogelijk iets waardevols hebben geproduceerd.
Mensen die mogelijk iets waardevol produceren kunnen natuurlijk besluiten om altijd, de documenten en andere producten, lokaal op te slaan en niet online.
En als je iets waardevols hebt geproduceerd wil je niet betalen om het te bewaren?
Misschien is het dan toch niet zo waardevol.
Nadat ik overlijd, zal ik waarschijnlijk niet veel meer betalen. Staan er dan toch nog waardevolle zaken ergens in de cloud, dan verdwijnen die vrij onherroepelijk. Bij lokale fysieke opslag wordt van oudsher nog wel eens iets moois gevonden op een vergeten zolderkamer. Als alles digitaal wordt en naar de cloud verhuist, stopt dat volledig.
Zoals men vroeger de post moest lezen om te voorkomen dat men na het overlijden van de abonneehouder werd afgesloten van de electra en gas, zul je nu inderdaad ook je mail moeten lezen.
Ook de mail van de overledenen dus.. wachtwoorden beschikbaar maken voor die momenten is al een uitdaging. Ook bij toegang tot een lokale NAS.
een automatische afschrijving zou al eend eel van je problemen oplossen trouwens.
Ware het niet dat de rekening van de overledene standaard 'op slot' gaat in veel gevallen, zodat er niks betaald wordt. De bank moet dan eerst weten wie er over dat geld mag beschikken. Vorige maand ondervonden. Enorm gedoe om dat weer recht te zetten en we zijn er na een maand nog steeds niet klaar mee.
Je hebt wel gelijk dat je bij al deze info zou moeten kunnen, maar zo makkelijk is dat niet in de praktijk, kan ik inmiddels uit ervaring vertellen. En dan had ik nog te maken met een geval waarbij het overlijden niet als een verrassing kwam, zodat er al veel vooraf was geregeld en uitgezocht. Maar dit even niet.
Het oorspronkelijke punt dat het een race tegen de klok wordt om bij waardevolle spullen te kunnen, bijvoorbeeld na de dood, is wat mij betreft volkomen valide.
Mijn lokale NAS zal na mijn verscheiden wel blijven draaien maar kan beter niet gereboot worden want dan gaat 'ie vrij onherroepelijk op slot.
-.-
Feitelijk zijn er dus twee fases alvorens je alles kwijt bent. De derde fase is gelijk aan het hebben van géén abonnement.
Met als essentieel verschil dat je wel data hebt opgeslagen.
Reageer
Preview