Mifi: goedkoper internetten over de grens

door

Droam

door

Analyse - Nederlandse telecombedrijven laten de technologie links liggen, dus zijn het vooral Nederlandse startups die zich storten op Mifi (My Wifi), oftewel betaalbaar draadloos internetten over de grens.

De bekendste Mifi-dienst is Droam. Eigenlijk is het niks anders dan een mobiele telefoon met een Wifi-zender. Je stopt er een 3G simkaart in en kunt tegen lokaal tarief van het mobiele datanetwerk gebruik maken. De simkaart van Droam is in de meeste Europese landen te gebruiken, maar wie bijvoorbeeld naar de VS wil, heeft een aparte simkaart voor dat land nodig.

De technologie biedt onmiskenbaar voordelen boven het gebruik van Wifi in hotels, omdat je niet aan één locatie bent gebonden. Als de Mifi-router maar voldoende is opgeladen kan desnoods op het strand worden gesurft. Via de router kunnen al gauw een stuk of vijf apparaten worden aangesloten. De gebruikersvriendelijkheid - te veel verwarrende lampjes - kan nog wel verbeterd worden.

Meer aanbod

Er zijn in Nederland nauwelijks Telco's die zulke diensten aanbienden. Alleen Vodafone heeft een mobile hotspot, maar alleen in combinatie met jaarabonnementen. In de VS is er meer keuze. Verizon komt bijvoorbeeld met een LTE versie. In Nederland zijn het vooral kleinere bedrijfjes die zich op deze markt hebben gestort. Value8 van oud VEB-directeur Peter Paul de Vries stopte een jaar geleden al eens geld in Droam, dat gewoon bestaande hardware van Huawei gebruikt.

Onlangs is er nog een Nederlandse Mifi-aanbieder bijgekomen: ook MyPrivateHotspot biedt een 3G-router aan voor 'zorgeloos internetten' in het buitenland. Voor een 'beheersbare prijs' kunnen zakenreizigers en zonaanbidders volgens het Nederlandse bedrijf 'onbezorgd internetten' in 73 landen, waaronder heel Europa, USA, Canada, Zuid-Afrika, Egypte, Turkije, Maleisië, Hong Kong, China, Singapore, Taiwan, Indonesië, India, Australië, Nieuw Zeeland, Japan, Filippijnen en Ghana.

Verschillen met Droam zijn er wel. MyPrivateHotspot verhuurt geen 3D router, die koop je. Terugsturen hoeft dus niet, maar je betaalt wel 149 euro voor het apparaat. De meegeleverde simkaart is vervolgens overal te gebruiken en gewoon op te waarderen.

Prijsverlaging

Het Nederlandse bedrijf Droam heeft deze week haar tarieven voor draadloos internetten aangepast. Voor haar populairste databundel voor het buitenland, Droam1000, wordt voor een korte huurperiode de prijs verlaagd. Wie langer weg blijft, moet meer betalen. Het dataverbruik buiten de 1 gigabyte bundel zal voortaan per MB worden afgerekend. Daarnaast heeft Droam besloten het 50 MB product uit de webwinkel te verwijderen.

Voorheen bracht Droam een extra gigabyte in rekening voor gebruik buiten de bundel. Per 1 april kost gebruik buiten de bundel 0,07 cent per mb. Een klant krijgt vijf dagen om de Droam na het einde van de huurperiode te retourneren. Is de Droam na vijf dagen nog niet retour, dan zal het Amsterdamse bedrijf 5 euro extra huur per dag in rekening brengen.

Onlangs bleek overigens dat Droam werkte met standaard wachtwoorden, waardoor het overnemen van een verbinding kinderlijk eenvoudig was.

Maatregelen vanuit EU

Het gebruik van Mifi is nu nog voordelig, maar of dat zo blijft is de vraag. Door maatregelen van Neelie Kroes gaat het dataverbruik binnen de EU per 1 juli aanstaande 70 cent per MB kosten. Dat is dan nog altijd fors duurder dan Mifi-oplossingen, maar het is de bedoeling dat de tarieven in twee jaar wordt afgebouwd naar maximaal 20 cent per MB. Wel is het zo dat telecombedrijven voor het gebruik van bijvoorbeeld een laptop met dongel vaak nog extra rekenen.

De trend is overigens niet meer te keren en steeds meer jonge bedrijfjes koppelen abonnementen aan Mifi routers. In Berlijn levert Nova Media een eerste micro Mifi van Belgische makelij. Deze router ondersteunt acht gebruikers en biedt snelheden tot 14,4 Mbi/sec.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

wifi, Roaming, Droam

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.