Ubuntu komt in snelstart-variant

door

HP Mini 110

door

Nieuws - Linux-distributie Ubuntu krijgt een variant die bijna meteen gebruiksklaar moet zijn. Deze light-uitvoering start in 7 seconden.

Ceo Mark Shuttleworth van Ubuntu-maker Canonical heeft dit onthuld in zijn toespraak op de Ubuntu Developer’s Summit in Brussel. Hij heeft nieuwe desktops aangekondigd die zijn geoptimaliseerd voor dualboot systemen.

'Time-to-internet'

Volgens Shuttleworth gaat het er niet zozeer om hoe snel je systeem boot, maar hoe snel het een werkende browser biedt. Het gaat om de zogeheten time-to-internet. Op zijn blog schrijft hij dat Canonical een paar maanden geleden is begonnen met het bouwen van een versie van Ubuntu voor de markt van dualboot, instant-on pc's. Het resultaat is een nieuw ontworpen desktop, die Unity heet, en een aantal light versies van Ubuntu voor netbooks en desktops.

Op dit moment is er al een netbook-variant beschikbaar voor fabrikanten. Op een Dell Mini 10v heeft deze Ubuntu-uitvoering een opstarttijd van zeven seconden. Het kan ook worden getest door ontwikkelaars op de netbookeditie van Ubuntu 10.04, maar is vooral gericht op fabrikanten van netbooks, die deze versie naast Windows kunnen plaatsen. Hierdoor kan Linux bij mensen komen die als vanzelfsprekend Windows gebruiken, schrijft Shuttleworth.

Hardwarespecifiek

Als fabrikanten interesse hebben, zal Canonical helpen om het image zo goed mogelijk op de specifieke hardware aan te laten sluiten. Door die aanpassing start het systeem zo snel mogelijk en gebruikt het zo min mogelijk resources, zoals geheugenruimte en processorcapaciteit.
Daarnaast biedt Canonical tools voor Windows om de dualboot-installatie te beheren. Doordat de desktop op maat wordt gemaakt zal de light-uitvoering niet beschikbaar komen voor alle gebruikers en alle hardware.

Bron: Techworld.nl.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.