
Vodafone zet datalimiet op internet
Vodafone stapt over op databundels van 250 MB of 1 GB voor mobiele telefoons. Het beleid voor fair use gaat eruit voor nieuwe klanten én contractverlengingen.
Vodafone stapt over op databundels van 250 MB of 1 GB voor mobiele telefoons. Het beleid voor fair use gaat eruit voor nieuwe klanten én contractverlengingen.

Vodafone zet datalimiet op internet
Vodafone stapt over op databundels van 250 MB of 1 GB voor mobiele telefoons. Het beleid voor fair use gaat eruit voor nieuwe klanten én contractverlengingen.
De telecomaanbieder brengt dit met de mededeling dat het zijn fair use policy afschaft voor nieuwe klanten en daarmee dataverbruik transparant maakt. Dit geldt voor zowel consumenten als voor zakelijke gebruikers en voor klanten die hun abonnement verlengen. De wijzigingen voor consumenten gaan op 6 september in, terwijl zakelijke klanten in oktober de nieuwe databundels krijgen.
Niet aankunnen
Volgens Vodafone Nederland zijn de databundels waar het mee komt, ruimer dan de huidige fair use policy (FUP). Die vergelijking geldt echter voor de limiet van 1 GB voor de duurdere bundel.
Het tot op heden geldende fair use-beleid stelde dat klanten met hun mobiele internetgebruik niet meer netwerkverkeer mochten verbruiken dan tien keer het gemiddelde verbruik van alle gebruikers. "De hoogte van de FUP blijkt voor klanten echter niet transparant", stelt Vodafone. De exacte grens fluctueert namelijk.
Vodafone voert zelf nog een reden aan voor het overstappen op databundels. "Daarbij maakt de sterke groei in dataverbruik de FUP op termijn onhoudbaar." Telecombedrijven voeren wel vaker het grote en sterk stijgende dataverbruik aan als reden voor het verhogen van prijzen, het afknijpen van netwerkverkeer of het afschaffen van verbruiksregels. KPN heeft voor de zomer al aangekondigd van flatrate mobiel internet af te stappen.
Datalimiet
De databundels die hiervoor in de plaats komen, hebben elk vaste grenzen voor het maximum aan netwerkverkeer. Die limieten liggen op 250 megabyte (voor 26,50 per maand) of op 1 gigabyte (vanaf 29,50 per maand), afhankelijk van het abonnement. Klanten die boven de limiet van hun bundel uitkomen, moeten extra betalen of kunnen een zogeheten Internet Extra-databundel aanschaffen. Het zogeheten buitenbundeltarief is 30 eurocent met 10 MB of 10 euro per 1 GB.
Klanten die nu nog op een bestaand abonnement zitten, worden in theorie wel geraakt door de nieuwe datalimieten. De faire use-limiet wordt immers bepaald op basis van het gemiddelde verbruik van alle Vodafone-klanten. Door de introductie van databundels kan dat gemiddelde fors omlaag gaan.
Transparantie
Het dataverbruik valt in te zien via de klantenservice. Voor zakelijke gebruikers gebeurt dat via de beheerder van het telecomcontract. Zodra de datalimiet in de bundel wordt bereikt, krijgt de eindgebruiker automatisch een sms met een melding daarvan.
Over-the-air (OTA) updates voor het mobiele besturingssysteem, zoals Android, maar ook updates van de operator zelf vallen ook onder het nieuwe dataregime, bevestigt Vodafone desgevraagd. "Daar kunnen we geen onderscheid in maken", aldus de woordvoerder.
Directeur consumentenmarkt Bart Hofker van Vodafone Nederland verklaart het nieuwe beleid: "Wij vinden dat er een eerlijke verdeling moet zijn van de capaciteit en dat het voor iedereen duidelijk moet zijn wat ze tegen welke prijs kunnen verbruiken."
Duurder bellen per minuut
Verder voert Vodafone nog twee veranderingen door, die alleen voor consumenten gelden. Het rond gesprekskosten voortaan af op hele minuten. Voor Sim Only-abonnementen is dit in februari dit jaar al ingevoerd. Deze strategie is omstreden, omdat dit een verkapte prijsverhoging is van gemiddeld 30 procent, berekende telecomvergelijker Bellen.com eerder. Met een abonnement betekent dat dus, afhankelijk van het belgedrag, gemiddeld 30 procent minder bellen binnen eenzelfde bundel als voorheen.
Daarnaast introduceert de operator een betaalde klantenservice. Daarbij krijgen klanten direct hulp van een supportmedewerker. Dat kost vanuit Nederland voor 45 eurocent per gesprek, ongeacht de duur. De gratis support wordt beperkt tot een self-service menu waarbij de klant bijvoorbeeld extra diensten kan aanschaffen.
Dit lijkt een beetje op het marketing verhaal van google/youtube.
Eerst geven de gebruikers youtube, die kunnen ze dan mooi zelf vullen het enige wat google hoeft te doen is te zorgen dat de data blijft bestaan. Vervolgens als het HOT genoeg is en de gebruikers gewend implementeren we de reclame. Eerst als banner, toen als banner in het filmpje en nu gewoon een commercial voor dat je de video kunt bekijken.
Dit doen de telefoon maatschappijen inmiddels ook, ze zorgen er eerst voor dat SmartPhone aantrekkelijk worden. Dit doe je door er min of meer gratis internet op te leveren. Vervolgens wanneer het HOT is en de gebruikers gewend gaan we er geld voor vragen. De gebruikers zijn inmiddels gewend aan de functionaliteit van het internet en zullen deze missen wanneer deze er niet meer is, men wil alsnog gewoon blijven pingen enz. enz. maar moet daar nu diep voor in de buidel gaan tasten voor de functionaliteit die eerder gratis was. Simpel maar heel doeltreffen en techniek door al tijden door drugsdealers wordt gebruikt. Je maakt ze eerste verslaafd zodat ze afhankelijk van je worden en vervolgens kun je elke prijs vragen die je wilt....
Ìk heb mn (bedrijfs) iphone 3g nu bijna 2 jaar (december 2008)
en ik gebruik hem voor bedrijfs mail agenda en wat ongerelateerd websurfen. Ik heb geen itunes account en hij is niet gejailbreaked, Dus geen extr apps die weet ik veel wat doen.
Totaal celular data verbruik afgelopen 2 jaar Sent: 126MB, Recieved: 729MB
Thuis en op de meeste kantoor plaatsen zit ik wel op wifi en daa rgebeurd ook de meeste activiteit (vermoed ik, ik let er niet zo op). Zit mij t-mobile volgens mij met zo een geknepen web-n-walk abbo, maar ik heb geen last van de trage verbinding. Browsen op een 3g is toch langzaam, ook op wifi, Maikl wordt op de achtergrond opgehaald en verzonden. Ik heb nergens last van.
Ik vraag mij echt wat mensen doen als ze inderdaad 500MB per maand verstoken als ik dit gemiddeld per jaar doe. Ik snap best dat ik heel weinig doe, omdat ik niet zit te hyven, twitteren, facebooken vana mn telefoon maar toch.
Mocht ik ooit prive weer een telefoon aanschaffen dan is het flatfee internet of geen internet. Wifi is voor mij voldoende in 80% van de gevallen. En Intenret op mijn mobiel is voor mij nog steeds een noviteit waar ik prima zonder kan.
Y.
Ik ben niet gebonden aan Vodafone. Na het contract ga ik gewoon naar een ander. Daaaag Vodafone....
Dit is ook mijn beeld. Mobiel internet is nog niet volwassen. Datalimieten zijn marketing-technisch niet handig. Zolang ze het allemaal doen, is er geen keus. Maar zodra één partij de limieten loslaat, zal die veel klanten van de anderen overnemen.
Datalimieten zijn inderdaad op ADSL ook geprobeerd en nooit een succes geworden.
Hoezeer het ook lijkt, het zal echt bewezen moeten worden en dat kan nog wel eens knap lastig worden. Als iemand op maandagavond met een businessplan komt, kan een ander het een paar uur later overnemen. Zo complex zijn die modellen nou ook niet.
Dat heet dan geen afspraak, maar gewoon jatten. Als de oorspronkelijke bedenker er niets aan doet, sta je als mededingingsautoriteit mooi te kijken.
Wij en onze klanten zijn inderdaad grootverbruikers, maar wij hebben vooraf contact gehad met T-Mobile of dat een probleem was, en ons werdt verzekerd dat dit met een zakelijke contract geen enkel probleem was ongeacht het dataverkeer. Maar nu hoor ik in de wandelgangen dat ook T-mobile zich voorbereid om zo'n limiet in te gaan stellen.
Ik ben bang dat dit de doodsteek gaat worden voor onze software verkoop.
Vodafone is wat betreft mobiel internet in het buitenland nog een van de goedkoopste, moet je voor de grap eens kijken wat KPN rekent voor een Mb data in het buitenland..
Vraag me af hoeveel mensen nu daadwerkelijk meer dan 1 Gb per maand verbuiken. Ik vermoed dat ik daar zelf ruim onder blijf in ieder geval.
Je betaald toch al zo snel 30 Euro ... het model werkt nu al een paar jaar probleemloos.
Waarom moet alles steeds meer en meer kosten? We betalen ons al scheel aan BTW en weet ik wat in dit kikkerlandje.
Die telco's verdienen al meer dan genoeg .... er zijn ergens grenzen.
Je betaald al zo'n 30 Euro voor een abonnement ... en dan een limiet van 250MB? hoe kun je dat als consument in vredesnaam nog accepteren?
Android of iPhone heeft niks meer met hip te maken dat is eenmaal waar de techniek naartoe gaat. Het is algemeen een feit dat de data verbruik oploopt omdat de techniek steeds meer mogelijk maakt. Maar blijkbaar denk jij dat iedere gebruiker zit te twitteren .... wat dacht je van streamen van TV naar je mobiel, muziek, video, nieuws lezen, documenten ophalen en noem maar op.
Dit zijn echt wel prijs afspraken dit kan niet anders. Ineens hebben allemaal hetzelfde model klaar liggen? Dat je dat nog durft te geloven ... het is liegen alsof je een kind bent.
Er komt vast niet voor niks een onderzoek naar kartelvorming?
nieuw onderzoek kartelvorming telecomaanbieders
Met 250MB kan je gewoon niks op een smartphone ... Wat heb je dan nog aan zo'n toestel?
dan zijn jullie dus zo'n grootverbruiker ;)
Voor dat soort zakelijke toepassingen komt er vast wel een nette tariefstructuur, en als het zo belangrijk is, dan mag dat ook best wat kosten toch? Kun je allemaal doorberekenen aan je klanten.
Het is pas een afspraak (enb tegen de regels van Kartelvorming) als de afspraak onderling wordt gemaakt en er dus geen of bijna geen kans is dat een van de leveranciers het lekker niet doet.
Als 1 het op de radio aankondigt loopt hij het risico dat anderen het niet doen en hij er negatief op komt te staan. Volgen de anderen hem wel, dan is het nog geen afspraak (maar is het uiteindelijke effect wel hetzelfde).
Ik hoop niet dat T-Mobile dit ook gaat doen want dan hebben wij een groot probleem, wij hebben juist een onbeperkt abbo om onze bewakingscamera's te monitoren en dan is 250Mb in een paar minuten verbruikt.
Ik begrijp niet dat hier van rijkswege niets aan gedaan wordt die providers flikken het steeds weer, eerst mensen lokken met bijvoorbeeld gratis internet bij Het Net van KPN en als je dan een paar miljoen gebruikers hebt dan moet er ineens voor betaald worden, en nu weer met mobiel internet mensen lokken met onbeperkt dataverkeer of FUP, en als je dan maar genoeg gebruikers hebt gewoon limiteren. Ik hoor niets anders dan mobiel internet in het buitenland moet goedkoper nou dat wordt het nu vanzelf als je het in eigen land duurder maakt.
Applaus een min .... en een steekje los.
Hoe kan iemand nou voor een model zijn van beperkte data tot 250MB terwijl die nu goedkoper en onbeperkt is? Je wilt toch niet scheel betalen voor 1GB data? tenzij je misschien ontspoort bent en graag geld weg gooit ....
in feite hebben we dit aan 'onszelf' te danken.
Omdat wel allemaal als blinde kippen Iphones en Android-phones kopen, die om de zoveel seconden allerlei info naar het moederschip beamen en hartbeats sturen zodat ome Jobs en Google van iedereen precies weten waar hij/zij zich op deze aardkloot bevindt, wat 'ie doet, etc. is het datverbruik verveelvoudigd (dat was ook (o.a.) de reden van de recente problemen bij T-mobile.
De Telco's vinden dit prima, want die verdienen er dik aan, en in plaats van de netwerk capaciteit te vergroten (kost geld) knijpen ze gewoon alles af (UDP, SKYPE, etc.) Als dat niet voldoende werkt, gaan ze een stappie verder.
Niet alleen de telco's willen voor een duppie op de eerste rang zitten natuurlijk, de consumenten ook.
Als je zonodig hip moet zijn, met een Android- of Iphone, moet je ook niet zeuren dat je privacy verdwenen is, en dat je voor het dataverkeer dat dat oplevert je moet dokken.
smart-ass met een dumb-phone :)
De FUP gaat inderdaad langzaam omhoog. Je zou echter in een gezonde markt verwachten dat de aanbieders ook investeren in capaciteit. Dat is in het verleden niet voldoende gebeurd om de vraag van vandaag bij te kunnen houden. Nu dat een probleem wordt, gaan de telco's de vraag kunstmatig verlagen door de prijzen te verhogen.
Simpel trucje om te verdoezelen dat de telco's eigenlijk voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zoals dat ieder bedrijf in een economisch systeem als het onze betaamt..
Dus kunnen we beter onze abonnementen maar opzeggen want je kan toch niks met die 250MB.
Bij 2GB ben je echt nog geen groot verbruiker .... de Smartphone techniek ontwikkeld zich gewoon en de providers willen daar niet fatsoenlijk op inspelen.
Kom dan met een Fair User Policy van 2GB want de gemiddelde smartphone gebruiker van iPhone/iPad of een Android en straks Windows 7 Mobile gebruiken binnen een dag zo 250MB.
Dit zijn gewoon blunders van providers hun rekenkamer .... je kan die lui beter ontslaan en personeel aannemen die wel realistische kijk heeft op de toekomst.
"Dat vliegertje gaat in dit geval niet op. Het is wettelijk zo geregeld dat een contract niet eenzijdig mag worden veranderd. (waarvoor maak je anders een contract?) "
Wat maakt het uit of het wel of niet eenzijdig contract is? Als elke provider dit systeem gaat toepassen heb je nog steeds geen keuze. Allemaal zijn ze dan bagger met hun illegale praktijken.
De provider zijn hier zich bewust van en maken misbruik van hun machtspositie.
En er is hier zeker sprake van prijs afspraken want ineens hebben ze het er allemaal over.
Dit is geen prijzen oorlog dit is een manipulatie om de consument zijn beurs nog meer leeg te trekken om de hoge pieten hun eigen zakken te laten vullen.
De overheid zou hier moeten ingrijpen en een halt moeten toeroepen.
Aan 250 MB heb je werkelijk niks op de modernere smartphones.
Ik verwacht dan ook dat OPTA hier zal ingrijpen en de telecom providers op hun plek zal zetten en dit soort uitbuitingen niet worden toegestaan.
Aangezien ineens elke telecom provider hetzelfde principe wil toepassen dan zal er vast wel afspraken hierover zijn gemaakt. Kortom dit is gewoon kartelvorming. Kort gezegd geldwolven/dieven/machtsmisbruikers.
Ze proberen gewoon je beurs leeg te trekken en houden de klant gewoon voor de gek.
Wat heb je nou aan een datalimiet van 250MB? dat heb je binnen een week op.
Te zot voor woorden dit. Immers is het niet de eerste keer dat de providers hun klanten gigantisch hebben opgelicht.
moet je de vodafone tarieven op griekenland is bestuderen...
of wat m,n familie in spanje betaald...
je word hier genaaid waar je bijstaat....
Helemaal eens! Ik heb zelf ook een paar buitenlandse data-abonnementjes van landen waar ik vaak kom. Voor een tientje per maand heb je dan onbeperkt internet, incl. USB-modem. Die 120 euro per jaar is dan nog vele malen goedkoper dan wat ik met roaming data kwijt zou zijn op mijn Voda en KPN abonnementen.
Lees: we vinden het zuur dat we niet verdienen aan de sterke groei in dataverbruik en dus gooien we de prijsstructuur maar om.
Skype blokkeren ze actief, en VoIP is niet toegestaan over 3G.
Ehm? Nee, ze zijn 1 jaar geldig na prijswijziging.
De voorwaarden van een contract kun je echter niet aanpassen. Indien deze wijzigingen na 6 september ingaan en je nu een contract afsluit gebruik makende van de oude voorwaarden dan zit je voor die contractduur vast aan die oude voorwaarden. Die voorwaarden kan met niet zomaar wijzigen.
Een contractverlenging is niets meer of minder dan een nieuw contract. Bij wijziging voorwaarden moet men 1 maand van te voren aangeven en kun jij gratis zonder verdere verplichtingen van dit contract af. Je kunt een contract niet tussentijds wijzigen! Tenzij beide partijen daarover overeenstemming bereiken. Hence: eenzijdig tussentijds wijzigen is niet mogelijk.
PS: In de parkeergarage die ik gebruik heb je 15 min om m te peren. Maar tis idd irritant.
Ik vraag me af in hoeverre het gebruik van gratis diensten zoals bijvoorbeeld Skype (over 3G) en Ping een reden zijn voor de afschaffing van FUP en het afrekenen per minuut. Ik kan me voorstellen dat ze niet gelukkig worden van met name Voip apps, waar ze niets aan verdienen maar waarmee wel (veel) data over hun netwerk gaat. Als Voip op mobieltjes mainstream wordt, gaan ze fors minder verdienen aan hun belminuten. Vanuit het oogpunt van de providers lijkt het me dus vrij logisch dat ze hun data duurder gaan maken.
De mobiele internet markt is zich aan het ontwikkelen, en door dit soort caps op te voeren, stunten ze de groei van die markt.
Maar goed, dit is maar tijdelijk denk ik, ze komen er wel op terug, de limieten zullen blijven oprekken om mee te kunnen komen met de markt en om klant-ontevredenheid te voorkomen.
Volgens mij hadden we ongeveer hetzelfde voor het "gewone" internet eerst en nu hebben we daar ook flatrate, alleen tiered op basis van snelheid.
Bron: Algemeen Dagblad.
Artikel: Onbeperkt internetten op mobieltjes voorbij
Oftewel, ook de KPN gaat zijn prijzen omhoog gooien, net zoals waarschijnlijk alle andere providers.
Dat vliegertje gaat in dit geval niet op. Het is wettelijk zo geregeld dat een contract niet eenzijdig mag worden veranderd. (waarvoor maak je anders een contract?) Het is dus nog altijd zo dat ook de provider zich aan het eenmaal afgesloten contract heeft te houden, niet alleen de klant. Als de provider het contract, zonder jouw instemming, verandert dan ben je niet langer aan dat contract gebonden.
Ik had het daarom helemaal niet verkeerd gevonden als ze inderdaad ook mijn abonnement tussentijds zouden veranderen. Dan ben ik mooi van dat 2 jarige contract af en kan ik toch mijn smartfoon houden en een goedkoper sim only abonnement nemen.
Vodafone kan dus niets anders doen dan nieuwe voorwaarden alleen voor nieuwe klanten en verlengingen in te laten gaan. Die verlengingen kan trouwens verwarrend lijken. In principe is het zo dat het contract, na de overeengekomen contractduur van bijvoorbeeld 2 jaar, maandelijks door je op kan worden gezegd. Doe je dat niet dat wordt het oude contract onder de oude voorwaarden "stilzwijgend" voortgezet. Bij "verlenging" krijg je echter een nieuw contract onder nieuwe voorwaarden.
Het parkeergaragesyndroom. Je betaalt per uur of deel van een uur. Dus 61 minuten is inderdaad twee uur.
Kom je na 61 minuten terug, dan betaal jhe voor twee uur en dan mag er je 20 minuten over doen om naar de uitgang te komen. Hoezo 20 minuten; ik heb voor 59 minuten betaalt. Nou vooruit, haal er 20 minuten vanaf voor degene die na 60 minuten terugkomen, voor een uur betalen en ook 20 minuten uitrijdtijd krijgen, dan kom ik nog op 39 minuten i.p.v. 20.
Pas daar maar mee op. Toen in het begin van de aren 80 de styrippenkaart werd geintroduceerd was hij na een prijsverhoging beperkt geldig. Daar is veel protest op gekomen en toen werd besloeten dat de kaarten onbeperkt geldig zouden zijn.
Tegenwoordig zijn ze weer beperkt geldig na een prijsverhoging en dat is er stiekum tussendoor geglipt toen men er niet zo op lette,
Dat het voor nieuwe klanten geldt, geloof ik nu wel, maar ik vorspel dat het over een paar jaar voor iedereen geldt en niemand weet meer wanneer het overslagmoment was.
en dan moet je nog oppassen ook, want al het meergebruik gaat in bijvoorbeeld 10cent per megabyte; dat lijkt niet veel, maar een gieg extra kost je dan al gauw 100 euro.
Er was vroeger ook geen kartel op de benzine, maar Shell maakte regelmatig de nieuwe benzineprijs bekend op de radio. De anderen hoefden dan maar te volgen en deden dat ook grif. Toen Shell stopte met het bekendmaken van de benzineprijs was er veel meer variatie en steeg de benzineprijs ook niet meer zo hard als voorheen.
Oligopolie heet de marktvorm die van toepassing is voor mobiele telefonie. Daarbij hoeven er inderdaad geen formele onderlinge afspraken gemaakt te worden. Omdat er maar drie spelers zijn zullen alle drie de spelers het beleid van de concurrent scherp in de gaten houden en hun eigen beleid daarop aanpassen. Dit lang niet altijd in het voordeel van de consument.
Met maar 3 echte spelers op de markt in Nederland ligt een virtueel kartel wel snel op de loer. Wellicht dat er geen afspraken gemaakt worden, maar je ziet met bijv. het befaamde "betalen per seconde" dat als er één schaap over de dam is de rest snel volgt.
Vodafone is commotie van vorig jaar wel erg snel vergeten.
Toen heeft men dit soort plannen (en afknijpen snelheid) toch maar teruggedraaid.
Dat ze naar aanleiding van problemen bij T-mobile (iphone & netwerkcapaciteit) grenzen zoekt is verstandig.
Maar economisch gezien is het een blamage dat mobiel internet aan banden gaat. Hoe kun je een smartphone volledig benutten indien je kosten hoger kunnen uitvallen als de prijs van die smartphone ?
De €26,50 is inderdaad voor het complet GSM+SMS+WEB abonnement. En alleen dit abonnement is beperkt tot 250 MB. Alle duurdere abonnementen gaan tot 1 GB.
Zie ook [Link]
Bovendien geldt e.e.a. alleen voor nieuwe klanten en verlengingen en gaat pas op 6 september in. Je hebt dus nog even de tijd om een abonnement onder de huidige voorwaarden af te sluiten.
Op zich ook wel logisch dat ze met die FUP stoppen. Hoe meer mensen steeds meer data gaan downloaden, hoe hoger de maximale FUP download wordt, waardoor de FUP weer hoger wordt en de mensen weer meer mogen downloaden. Wat zich uiteraard eindeloos kan herhalen. Bovendien schijnt de huidige FUP op 800 MB te liggen, dus als de grens voor de maximale download op 1 GB wordt gebracht ga je er (momenteel) niet op achteruit.
Bovendien heb ik de indruk dat het Vodafone internet (bij mij in de praktijk tussen de 1,5 - 2 Mbit) toch sneller is dan dat van de aanbieders die van het KPN netwerk (in de praktijk hooguit 1 Mbit ?) gebruik maken.
Wat ik veel lulliger vindt is dat ze vanaf 6 september alle gesprekken per minuut in rekening gaan brengen. Dus voor een gesprek van 61 seconden moet je dan 2 minuten afrekenen. Een forse prijsverhoging van gemiddeld 150%. Dat is een behoorlijke achteruitgang t.o.v. het afrekenen per seconde. Ook dit geldt echter alleen voor nieuwe klanten en verlengingen. Je kan je huidige contract natuurlijk ook stilzwijgend door laten lopen, maar je kan dan weer niet gebruik maken van alle voordeeltjes die ze meestal met een verlenging aanbieden. Op termijn krijg je dus waarschijnlijk wel met het afrekenen per minuut te maken. Maar ja de andere aanbieders zullen ongetwijfeld hetzelfde (gaan) doen.
Wat ik een beetje vreemd vind aan dit verhaal is dat Vodafone zelf toegeeft dat mensen geen idee hebben wat de FUP is en ook nergens na kunnen gaan op hoeveel procent van die FUP ze bijvoorbeeld zitten. Dat zijn fouten van Vodafone, dat kan men de klanten niet aanrekenen maar het wordt wel gebruikt om deze nieuwe formule te introduceren. Daar komt nog eens bij dat Vodafone grootgebruikers die over deze FUP gingen nooit een waarschuwing of iets dergelijks stuurt, of deze mensen op een lagere snelheid zet.
De toekomst laat zich raden want ook KPN komt binnenkort met vergelijkbare formules (overigens waarschuwen die nu wel als je meer dan acht keer de FUP overschrijdt). T-Mobile kan dan niet meer achterblijven en zal ook weer harde limieten in gaan voeren. Zo worden we eigenlijk teruggeworpen in de tijd kun je met een cynische blik wel zeggen. Vreemd op zich, want data wordt steeds goedkoper. Het probleem zit hem dan ook niet in het dataverkeer zelf maar in de netwerken van de mobiele providers. In plaats van deze te onderhouden en te zorgen dat ze voldoen aan de huidige eisen kun je het dan beter omdraaien.
Overigens is 250MB in de tijd van Smartphones echt bijzonder weinig. Sinds kort heb ik een fatsoenlijke app die het dataverkeer op mijn Android meet en met normaal gebruik (mail, twitter, nieuwsapps en websites bezoeken) doe ik daar tussen de 300 en 400 MB per maand mee via het mobiele netwerk, terwijl ik ook nog zoveel mogelijk gebruikmaak van WiFi. Het gaat sneller dan je denkt, dat verkeer.
Ook kun je verwachten dat er waarschuwingsschermpjes worden ingevoerd die tevoren melden hoe groot de te downloaden webpagina of content is.
De volgende ontwikkelingen kun je verwachten:
* hernieuwde belangstelling voor gratis WiFi-hotspots (zoals de internetkiosken in Barcelona) en VPN
* toenemende invoering van "mobiele versies" van internetpagina's
* een app die je dataverbruik monitort
* toenemend verzet tegen zware applicaties op webpagina's
* terugkeer van thuis internetten
* toenemende druk op de politiek om roamingtarieven binnen de EU af te schaffen
* aanbod van gratis content per provider
* ontstaan van collectieve inkoopcombinaties
* ontstaan van nieuwe virtuele aanbieders
* hernieuwde belangstelling voor openbare internetruimtes.
Wenselijk zou zijn dat mobielinternetgebruikers zich verenigen in consumentenorganisaties om zodoende hun eisen hard te kunnen maken.
ach we vinden het gewoon leuk om genaaid te worden he..
moet je de vodafone tarieven op griekenland is bestuderen...
of wat m,n familie in spanje betaald...
je word hier genaaid waar je bijstaat....
hoe dom is het niet?
Wat ik zou doen als telecom pooier?
Ik zou elke klant willen hebben voor telefonie...
Ik zou elke klant willen hebben het mobiele internet
Dit tegen lage tarieven....
En verdienen op aanvullende diensten....
Ook in deze branche bestaat overselling...
jantje ,pietje, en klaasje mogen dan wel 250 mb gebruiken maar daar kom je niet gauw aan...
maar je betaald er wel voor.
Lijkt me juist dat dit een logisch gevolg is, wellicht dat het 250 mb abbo ooit gratis gaat zijn en dat grootgebruikers wel moeten betalen.
De prijzen zijn wel behoorlijk stevig inderdaad, nu betaal je 10 euro voor FUP, denk dat het om de totaalprijs gaat (laten we het hopen).
Van kartelvorming is alleen sprake wanneer ze onderling ook afspraken maken over hoe (niet) op elkaar te reageren.
Ik begrijp er helemaal niks van. Afgelopen week heb ik op Nu.nl gelezen dat er een prijzenoorlog aan de gang is tussen Vodafone en KPN. Mobiele data zou praktisch gratis worden.
26,50 voor 250MB?? What the..
Hoe kom je van je klanten af. Er zijn gelukkig meer aanbieders. Maar als die hetzelfde gaan doen, dan krijg je kartelvorming en dan komt de Opta en de NMa in beeld.
Reageer
Preview