Mobiel gebruik over de grens definitief goedkoper

door

tijd is geld

door

Nieuws - De kosten voor bellen, mobiel internetten en sms'en in het buitenland gaan volgens plan per 1 juli drastisch omlaag. Het Europees Parlement is officieel akkoord met de plannen van Kroes.

Mobiel internetten in het buitenland mag per 1 juli van dit jaar nog maximaal 70 cent per MB kosten. Dat wordt vervolgens in twee jaar afgebouwd naar maximaal 20 cent per MB. Bellen gaat zoals eerder aangekondigd de komende jaren van maximaal 29 cent deze zomer naar uiteindelijk 19 cent per minuut in 2014.

Daarmee wordt mobiel gebruik over de grens deze zomer al stukken minder duur. Op dit moment is er geen limiet aan de roamingtarieven in het buitenland en staan de maximum tarieven op 35 cent per minuut voor het zelf bellen en 11 cent voor het versturen van een sms.

'Einde aan de afzetterij'

Het ontwerpbesluit van Eurocommissaris Neelie Kroes uit 2011 kon in maart al op goedkeuring rekenen van de EU-lidstaten maar is vandaag definitief geworden. “Hiermee maken we een einde aan de afzetterij waarmee iedereen die zijn mobiele telefoon in het buitenland gebruikt bekend is" aldus Kroes in een verklaring.

Op Twitter spreekt de Eurocommissaris van een eerlijke deal waarmee de EU haar burgers geld bespaart. Volgens Kroes gaat het zakenmensen jaarlijks zeker 1000 euro besparen. Een gemiddeld gezin dat op vakantie gaat in een andere EU-land scheelt het circa 200 euro. Terwijl de totale schattingen voor dataroaming zijn dat Europeanen dit jaar in plaats van de 20 miljard nog maar 5 miljard euro zullen betalen.

Zelf buitenlandse provider kiezen

Consumenten mogen vanaf 1 juli 2014 zelf kiezen welke (lokale) telecomprovider ze gebruiken als ze de grens overgaan. Dat hoeft dan niet perse de provider te zijn met wie zij in het thuisland een contract hebben afgesloten. Zo kunnen mensen per land zelf kiezen voor de goedkoopste aanbieder.

Voor reizen buiten de EU geldt vanaf 1 juli tevens dat men een waarschuwingsbericht ontvangt wanneer de gebruikskosten 50 euro bereikt hebben. Voorwaarde is wel dat het buitenlandse netwerk hiervoor “compatible" is. Dit voorkomt de zogeheten 'bill shocks' van mensen die zich niet bewust zijn van automatisch ingestelde dataroaming op de smartphone of onbekend met van de bijbehorende kosten.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.