
Rechter: Telfort misleidde klanten met belminuut
Telfort zette klanten over naar een nadelig abonnement met afgeronde belminuten en bracht dat als 'goed nieuws'. Onrechtmatig, oordeelt de rechtbank. Eiser stichting Belverlies is toch teleurgesteld.
Telfort zette klanten over naar een nadelig abonnement met afgeronde belminuten en bracht dat als 'goed nieuws'. Onrechtmatig, oordeelt de rechtbank. Eiser stichting Belverlies is toch teleurgesteld.

Rechter: Telfort misleidde klanten met belminuut
Telfort zette klanten over naar een nadelig abonnement met afgeronde belminuten en bracht dat als 'goed nieuws'. Onrechtmatig, oordeelt de rechtbank. Eiser stichting Belverlies is toch teleurgesteld.
Telfort heeft bij de omzetting van belseconden naar belminuten onrechtmatig jegens haar klanten gehandeld en in strijd met de Telecomwet, oordeelt de rechtbank Amsterdam. De rechtszaak was vorig jaar aangespannen door stichting Belverlies namens 155 gedupeerde abonnees.
Duurder abo als goed nieuws
Telfort heeft in 2009 bestaande klanten eenzijdig overgezet naar een veel nadeliger abonnement dat elk gesprek naar boven afrondt per minuut. Deze omzetting is in een brief echter aangekondigd als āEen goed bericht voor u als trouwe klant!" In de brief werd op geen enkele wijze duidelijk dat Telfort belminuten ging afronden en klanten dus nadelig uit zijn. Door dit naar boven afronden is de klant namelijk eerder door zijn bundel heen, en het buitenbundeltarief was door Telfort meer dan verdubbeld van 9 naar 21 cent. Zo is de klant, afhankelijk van zijn belgedrag, tot tientallen procenten duurder uit, zo bleek al eerder.
Klanten zijn hierover āonvoldoende duidelijk geĆÆnformeerd", en dat is onrechtmatig en in strijd met artikel 7.2 van de Telecomwet, vindt de rechtbank, die echter zeer mild is voor KPN/Telfort. Er is geen reden voor directe schadevergoeding, klanten kunnen hun contract niet ontbinden en KPN/Telfort hoeft niet te rectificeren. De vorderingen tegen KPN zijn allemaal afgewezen, omdat die destijds een coulanceregeling heeft ingevoerd voor de belminuutgedupeerden, na veel klachten en publieke druk.
Belminuut is misleiding
KPN toont zich dan ook ' tevreden' met het vonnis, stichting Belverlies is teleurgesteld. āWe vinden belminuten een vorm van misleiding, het zijn verborgen kosten. De Europese Commissie onderkent dit zelfs, die heeft het afronden op minuten bij roaming verboden. De rechtbank begreep er echter niets van", reageert Ferdy Roet, bestuurder van stichting Belverlies. Beide partijen overwegen hoger beroep.
Er is de afgelopen jaren veel ophef geweest over afronden per minuut. Uit onderzoek blijkt dat consumenten bij hun keuze voor een abonnement 'blind' zijn voor de nadelen van de belminuut, terwijl het aanzienlijk nadeliger is dan de belseconde.
NMa: geen belminuutkartel
Een aantal operators voerden de omstreden belminuut ook nog eens min of meer gelijktijdig in, wat riekte naar illegale prijsafspraken. Mededingingswaakhond NMa deed op aanwijzing van de minister onderzoek, maar kon de zaak niet hardmaken.
De Tweede Kamer bleef ontevreden over de tariefwijzigingen en besloot daarom de belseconde via de Telecomwet te verplichten. Die verplichting gaat op 1 januari in, waarschuwde OPTA onlangs.
Nou dat is dan niet in Rotterdam centrum, want daar betaal je 1 euro is per 16 minuten (of een deel daar van).
QPark is een beheerder van parkeer garages geen eigenaar dat is het zelfde met yellowbrick,parkline ect ect.en parkeren op straat is altijd het goedkoopst of gewoon met metro tram is goedkoper dan met de auto !!
Ik weet niet bij welke parkeergarages, maar bij de Q-park in Rotterdam betaal je nog gewoon per moeilijk te onthouden termijn - ik geloof 2,50 per 50 minuten of zoiets.
De gemeentelijke parkeergarage 500 meter verderop - kost een euro per 31 minuten. Ik ben tegen commerciele parkeergarages: het zorgen voor voldoende parkeeraanbod is een gemeentelijke taak, daar mogen wat mij betreft geen derden winst op maken!
Enigszins off topic, maar wel opvallend. Sinds enige tijd hanteren een groot aantal parkeergarages Een betaling per minuut. Bij mij in de stad zijn het de commerciele garages die dat hanteren, terwijl de parkeergarages van de gemeente nog vrolijk per uur laat betalen. De overheid heeft dus wel een beetje boter op hun hoofd....
Het kromme is dat je dus europeese relges hebt voor raoming maar in eigen land kunnen ze doen wat ze willen.
Zo sms je in Belgiƫ naar buitenlandse nummer vaak voor 20 of 30 cent. Neem je je belgische telefoon meer de grens over dan kost diezelfde sms maar 10 cent.
Als de eu slim is zorgen ze er ook voor dat dit soort tarieven niet alleen van toepassing zijn bij roaming maar ook voor binnenlands gebruik. Dus gewoon afrekenen per seconde.
Reageer
Preview