
Kabelaars zien glasvezel niet als serieuze bedreiging
Ondanks de beloofde spectaculaire internetsnelheden, en alle dure investeringen ten spijt: de glasvezelmarkt is vooralsnog geen bedreiging voor de heersende kabelbedrijven. Vinden de kabelaars zelf.
Ondanks de beloofde spectaculaire internetsnelheden, en alle dure investeringen ten spijt: de glasvezelmarkt is vooralsnog geen bedreiging voor de heersende kabelbedrijven. Vinden de kabelaars zelf.

Kabelaars zien glasvezel niet als serieuze bedreiging
Ondanks de beloofde spectaculaire internetsnelheden, en alle dure investeringen ten spijt: de glasvezelmarkt is vooralsnog geen bedreiging voor de heersende kabelbedrijven. Vinden de kabelaars zelf.
Terwijl de uitrol van glasvezel gestaag vordert, menen de kabelbedrijven dat zij de komende jaren nog op rozen zitten in de strijd om de klant. Sinds 2008 domineren kabelaars de breedbandmarkt. Dit gaat vooral ten koste van het steeds meer achterhaalde DSL, maar eigenlijk ook van de infrastructuur van de toekomst: glasvezel.
Activaties nog mijlenver achter
Op het Breedband Congres 2012 woensdag in het Singer Museum te Laren kwam die toekomst ruimschoots aan bod. Want hoewel Fiber To The Home (FTTH) in 2011 een sterke groei kende in het aantal aansluitingen en daarbij zelfs een miljoen woningen bereikte, ligt het aantal abonnees daar ver bij achter. Daardoor wordt een groot deel van de aansluitingen niet gebruikt.
Telecompaper, de organisator van het congres, presenteerde woensdag een update van de breedbandmarkt. Het onderzoeksbureau kwam tot de conclusie dat circa tweederde van de Nederlanders glasvezel als de technologie van de toekomst ziet. Toch lijkt de breedbandmarkt in een trage overgangsfase te zitten, waarbij kabelbedrijven voorlopig de grote winnaars zijn.
Miljoengrens gepasseerd
Volgens CEO Ed Achterberg van Telecompaper doen de kabelbedrijven het anno 2012 nog altijd goed. “Sinds 2008 zien we dat de wind uit een andere hoek waait. DSL daalt sindsdien, terwijl de kabelaars nog altijd blijven groeien. In 2011 zagen we een sterke groei in Fiber To The Home, waarbij de miljoengrens is gepasseerd. Het aantal activaties ligt momenteel op 320.000", aldus Achterberg op het congres.
Daarmee ligt het aandeel van glasvezel in Nederland rond de tien procent. Grote aanjager is KPN, dat bij 215 glasprojecten is betrokken, verdeeld over 143 gemeenten. KPN heeft nu 39 procent van de glasvezelmarkt in handen en is - niet altijd met succes - op zoek naar meer. Bij die zoektocht naar expansie blijkt de NMa nog wel eens een hobbel op de weg.
Geen zorgen bij kabelaars
Vrijwel alle glasvezelkabels (96,2 procent) worden overigens aangelegd door Reggefiber, een joint-venture van investeringsmaatschappij Reggeborgh en KPN. Grote concurrent is inmiddels voormalig dochterbedrijf Eurofiber, dat zich met name richt op de zakelijke- en wholesalemarkt. In zijn strijd tegen KPN bundelde het van origine Brusselse Eurofiber zijn krachten met privévermogensfonds Doughty Hanson & Co.
Alle investeringen ten spijt: de kabelaars maken zich geen enkele zorgen. Mede door slimme marketingtechnieken behouden hoofdrolspelers UPC en Ziggo met gemak hun klanten en zorgen zij zelfs voor nieuwe aanwas. Zo heeft UPC bij de start van dit jaar zijn beste kwartaalomzet ooit gedraaid, mede door de groei met bijna 42.000 nieuwe abonnees. Ziggo verdiende ondanks de afname in tv-abonnees in 2011 maandelijks gemiddeld 37,34 euro aan een klant. Dat was 10 procent meer dan in het jaar ervoor.
'Glasvezel is geen bedreiging'
Uit rondvraag van Webwereld op Breedband 2011 blijkt dat kabelbedrijven zich weinig zorgen maken. Zegsman Erik van Doeselaar van Ziggo ziet de komende jaren geen enkele bedreiging in glasvezel. “De internetsnelheden die we kunnen halen via de kabel zijn toereikend en zullen dat ook de komende jaren zijn. Wij maken overigens bij de backbone ook al gebruik van het glasvezelnetwerk, waarbij alleen de aansluiting naar de meterkast via coax gebeurt. Glasvezel is geen bedreiging, er is nog zoveel uit de kabel te halen."
Gelooft de Nederlandse markt dan niet in glasvezel? Jawel. Zoals genoemd ziet tweederde van de Nederlanders glasvezel als de technologie van de toekomst. Waar het echt om draait is namelijk datasnelheid en de behoefte daaraan. Hoewel glasvezel in de praktijk maximaal 600 Mbps haalt, lieten kleine ambitieuze aanbieders zoals Wisper en Solcon op Breedband 2012 weten dat 1 Gbps nu al haalbaar is. “Wij willen uiteindelijk 15 procent van de glasvezelmarkt in handen krijgen", aldus Theo Goumans van Wisper, dat zich als onafhankelijke glasvezelaanbieder in de markt zet.
Kabelaars rukken verder op
De vraag is of deze snelheden het investeren waard zijn als de klanten wegblijven. Het aansluiten van een FTTH-verbinding kost Reggefiber 1000 euro per woning, waarbij er vanzelfsprekend geen cent verdiend wordt zolang deze niet is geactiveerd. Telecompaper berekende dat in 2016 de grens van 3 miljoen woningen wordt bereikt, waarvan tegen die tijd de helft geactiveerd zal zijn.
Maar het bereiken van die aansluitingen gaat moeizaam. De uitrol van glasvezel loopt nog voortdurend tegen problemen aan en er is discussie over het dure en mogelijk schadelijke graafwerk. Kabelbedrijven vullen het gat totdat bedrijven en ook consumenten op termijn hogere snelheden verlangen.
Dat is iets wat volgens Achterberg wel in de lijn der verwachting ligt: “Er is steeds meer interesse in breedband met 50 Mbps of hoger. Toch is het belangrijkste aspect bij de keuze voor breedband nog altijd betrouwbaarheid. De verbinding moet werken", aldus de CEO op Breedband 2012.
In 2020 moet 50 procent van alle huishoudens aangesloten zijn op supersnel breedband, vindt Eurocommissaris Kroes.
Een overzicht van adviesbureau Scriptel toont aan dat gezien de huidige ontwikkelingen in Nederland deze internetsnelheid probleemloos kan worden gehaald.
Nuttige informatie ontbreekt zondermeer bij de aanbieders (adsl, kabel en glasvezel). Uitleg via welke standaarden diensten geleverd worden en wat de specificaties en restricties nu precies zijn moet je maar uitvinden met lang zoeken op sites, of in reviews, of op de harde manier ontdekken met een zojuist aangegaan jaarcontract. Dat je niet voorop je folder zet 'uitgaande SMTP naar de wereld geblokkeerd!' is prima, maar dat je dat maar moet uitvinden met veel zoeken niet, om maar eens een voorbeeld te noemen.
Geen Spotify en HotSpots... Wél usenet en open VoIP.
Ligt er maar aan wat je prioriteiten zijn.
met glasvezel kan je wel op je Ipad of andere tablet kijken. Iphone geen idee...heb ik niet.
Bij ons word nu glasvezel uitgerold. Ik ben in principe fan van glasvezel (sneller, meer keuze) maar als je die marketing ziet van de glasvezelboeren.... om te janken. Dus ik ben bij de kabel gebleven.
Wat heb ik als consument nodig om over te stappen? Een tabel met informatie. Kabel versus glas: wat kost het en wat krijg ik daarvoor. Inclusief technische info over decoders, formaten e.d. Maar niets daarvan, alleen maar kreten als "Bent u klaar voor de toekomst" en lief lachende meiden. Mijn conclusie? Kennelijk is glas (op dit moment) NIET beter en NIET goedkoper, anders hadden ze dat toch wel gemeld?
Wat heerlijk hebben we het toch in Harderwijk. Onze lokale kabelexploitant is een stichting, we kunnen kiezen uit 3 internetproviders met snelheden van 6/1 t/m 100/100 mbps. Ze zijn nu glasvezel aan 't aanleggen in de stad. Het TV-aanbod van de CAI wordt met korting via de internetprovider aangeboden. Straks wordt de internetaansluiting gratis overgezet op glas (nu is er een overboeking van 1:100). TV blijft nog via coax lopen, tenzij je wat anders wil (maar dat is vast duurder). Prijs blijft gelijk.
Gokje CIF met als enige aanbieder Caiway. Het lijkt me heerlijk om keus te hebben uit verschillende aanbieders op het glas.
Dacht ik al :(
Dan vergelijk je glasvezel met adsl.
xs4all is ook niet de goedkoopste provider ...
Zelf heb ik sinds eind vorig jaar glasvezel van KPN.
Op 2 tv's digitale hd tv met pauzeren/ opnemen en op mijn laptop en ipad live tv kijken en opnamens inplannen. Gratis Spotify ptrimium en 50MB up/down voor €52,50 per maand 1 jaar lang.
Los van het spotify abo ben je al bij UPC duurder uit en kan je geen live tv kijken op je ipad.
Dit is niet meer correct, want sinds ongeveer een maand is Nederland 1, 2 en 3 in HD beschikbaar op dvb-c. Helaas is het nog weinig, maar het is al iets ;).
De meeste klanten hebben aan een download snelheid van 25mb en 1 digitale tv ontvanger voldoende en dan is kabel goedkoper.
Wil je op 2 tv's digitale HD televisie kijken/pauzeren/opnemen en live tv kijken op je ipad of pc dan is glasvezel goedkoper.
Tele2 heeft alleen een "intern" glasvezel netwerk.
Ze leveren geen glasvezel aan huis.
Waarom kloppen die beoogde snelheden niet, ik zit bij ziggo voor 50 mbps mijn zus via glasvezel bij tele2 ook 50 mbps ik haal via de kabel ruim 51 mbps en mijn zus nog geen 25 mbps, vroeger zeiden ze dat als je ver van de centrale woonde dat je dan met de telefoonlijn de snelheden niet kon halen nu woont zij ver van de telefooncentrale, het blijkt ook voor glasvezel te gelden denk ik.
Want? Met wat precies? Wat slaat precies nergens op? Wilde je beweren dat er voor glas niet gegraven hoeft te worden, dat niemand dat vervelend vind, dat dat hartstikke goedkoop is, alle consumenten om glas staan te springen en dat niemand sneller dan kabel wil? Ik vraag het maar want het enige dat ik zie is dat het de quote nergens op slaat (ik vind hem niet onredelijk)? Dat lijkt me een goed plan Die ook.
Wordt de schrijver van dit artikel ook al gesponsord door de kabellobby? Nu het blijkbaar niet meer lukt bij kamerleden zijn er altijd nog wel domme journalisten die zich in de luren laten legen. Een stuk tekst als "Maar het bereiken van die aansluitingen gaat moeizaam. De uitrol van glasvezel loopt nog voortdurend tegen problemen aan en er is discussie over het dure en mogelijk schadelijke graafwerk. Kabelbedrijven vullen het gat totdat bedrijven en ook consumenten op termijn hogere snelheden verlangen." slaat helemaal nergens op. Eerst je huiswerk doen als journalist.
Maar die ouderwetse kabelaars leveren wel HD zonder extra kastjes of extra kabels naar mijn TV's
Jammer dat glasvezel geen HD via DVB-C doorgeeft, Ziggo wel,
glasvezelaars... los dit op anders wordt het nooit wat. Gewoon HD aanbieden via DVB-C dan kan ik eenvoudig overstappen, heb ik geen CI+ module meer nodig en kan ik overal in huis HD kijken zonder nieuwe ethernet kabels te leggen of extra IPTV kastjes te plaatsen. Maak gebruik van de mogelijkheden van moderne TV's
Tweak werkt gewoon met KPN aanbieding en verkoopt er niet de extra voordelen bij als gratis Spotify account en gebruik van HotSpots van KPN.
Tweak is echter een prut providertje, uitermate klantonvriendelijk. Het zal me niets verbazen wanneer deze provider een keertje omvalt.
Ben onlangs overgestapt naar van UPC naar Tweak (2011) naar KPN (2012) en het bevalt mij prima: alle kamers (1WK + 3SK) HD kwaliteit TV met compleet abonnement, via het El.net. Snel internet 100/100 (1GB bekabeld), flatfee telefoongebruik (ook naar mobiel). Voor minder dan ik ooit bij UPC betaalde.
Dus laten de kabelaars maar niet bang zijn. Was KPN vroeger ook niet en ze hebben het knap lastig gehad.
Kortom, ik ben zeer tevreden over KPN (op dit moment).
Vreemd, die berichten over duurdere glasvezelcontracten. Ik heb een uitgebreid alles in één pakket bij Lijbrandt (tv/radio, internet en telefoon) dat € 5 p.m. goedkoper is dan mijn vorige provider. (Xs4all,overigens niks mis mee) Maar voor de glasvezelaanleg moest men een nieuwe provider kiezen om de gratis kabel tot in huis aangelegd te krijgen.
Geen spijt: internet is een stuk sneller, digitale tv is gestoken scherp met prima voorzieningen en er zijn nauwelijs klachten, op wat instap kinderziektes na. Zeer tevreden.
Geen tweak in elk geval.
KPN kost me 56 euro per maand en dan moet ik ook nog bekabeling aanleggen of met een netwerk over het stopcontact gaan klooien. En natuurlijk aansluitkosten betalen.
Bij elke slaapkamer TV een appart kastje, nee dank u..
En dat oranje vezeltje moeten ze eerst maar eens aansluiten
Voor mijn kabelaar betaal ik nog geen 45 euro. SD, HD, Analoge TV, Analoge Radio, Internet, DVR en Telefoon.
Nee als die glasvezel jongens meer klanten willen moeten ze toch echt met veel scherpere aanbiedingen komen.
Je bedoelt waarschijnlijk DVB-C. En dit is gewoon mogelijk, ook met glas. Kijk bijv. maar eens hier. Je kunt dus al je apparaten blijven gebruiken. CI+ met de bijbehorende smartcard hebt je daarbij helemaal niet nodig, da's alleen voor de ouderwetse kabelaars...
Eerder is al de vergelijking Lijnbrand/Ziggo gemaakt, laat ik dan even de tripple-play vergelijking Tweak/UPC maken
Tweak 30/30Mbit € 45
UPC 25/1,5Mbit € 47,50
Tweak 50/50Mbit € 50
UPC 50/2,5Mbit € 52,50
Tweak 100/100Mbit € 55
UPC 100/5Mbit € 65,00
Tweak 200/200Mbit € 90
UPC niet mogelijk
Ik weet niet welke kabelaar en glasvezelnetwerk je hebt, maar glas is dus vaak goedkoper!
Glasvezel. Glasvezel ? welke glasvezel.
Ze zijn zo tergend langzaam met uitrollen dat ik het niet ereder dan 2020 hier verwacht. Ja dan kan de kabel makkelijk zeggen dat het geen bedreiging is. En de mensen die ik spreek, waar het aangelegt word. Duurt het ook zo verschikkelijk lang. even uit me hoofd geloof dat ze al een jaar geleden bij iemand in de staat glas hebben aangelegt. en nu kan hij nog steeds geen aansluiting krijgen. Daarnaast moet glas wel betaalbaar blijven.
Omtrend CI+, zou meschien gewoon goed idee
zijn als ze dat ook aanbieden via glas. Het zijn maar bits..
Zou graag glas willen hebben, het heeft meer upload en is naar mijn mening ook nog een stabieler dan kabel. Al is dat tegenwoordig ook niet slecht. Maar kabel blijft veel meer shared dan glas. Ik zie glas meer als adsl, maar dan sneller, en stabieler.
Daarom heb ik dus een TV gekocht die ik zo op mijn schotel kan aansluiten. Heb ik niks met een Ziggo of UPC te maken en ik heb echt veel meer zenders dan zij me kunnen bieden.
Ik heb hier al een jaar z'on oranje vezeltje bij mijn voordeur liggen... Nooit meer wat gehoord.
O ja, glasvezel is hier minimaal 15 euro duurder dan kabel.
Dus inderdaad, glasvezel is hier geen serieuze concurrent van kabel.
Dat de kabelaars glasvezel niet als concurrentie zien komt vooral door de monopoliepositie die ze hebben op de kabelnetwerken. Doordat KPN haar glasvezelabonnees verplicht om de extreem kansloze Motorola VIP decoders (met poeptrage firmware) en Xperia (100Mbit) routers af te nemen is er voor serieuze TV kijkers geen andere optie dan de kabel.
De Opta moet voet bij stuk houden en de kabelaars (net als KPN) verplichten hun netwerken open te stellen voor andere aanbieders. Ze hadden vrijstelling omdat het technisch niet mogelijk is een aansluiting te realiseren zonder het kijk- en luistergeld analoge basispakket, maar voor internet is er geen enkele belemmering wholesale pakketten aan te bieden aan andere providers (zoals KPN bijv. bij Tweak doet). Ook is het echt triest dat UPC en Ziggo nog niet samengegaan zijn.
Voor KPN is het jammer dat ze zo'n kansloze marketing afdeling hebben i.p.v. simpelweg de techniek te verkopen. Bijv. Telia in Zweden heeft exact dezelfde TG789vn en VIP1963, maar dan met de originele firmware. Zeker de televisiedecoder geeft je dan een stuk minder het gevoel dat je langzaam aan het sterven bent terwijl je wacht tot 'ie z'n menu geopend heeft.
Dus:
Kabelaars moeten hun monopolie wat betreft datadiensten (deels) opgeven en weer kabelaar worden i.p.v. mediabedrijf.
KPN moet meer en sneller internet gaan leveren zonder die smerige koppelverkoop met televisie- en telefoonapparatuur.
Neem eens een voorbeeld aan internetproviders als xms, lomboxnet of onsbrabantnet, die gewoon 500/500Mbit levert voor dezelfde prijzen als KPN voor 50/5 rekende.
Je vergeet even te vermelden dat je bij glasvezel geen CI+ hebt op de tv maar overal weer die verdomde decoders hebt staan met dito afstandsbedieningen.
Het grootste nadeel van glasvezel vind ik dat je weer overal decoders moet hebben staan. Dubbele afstandsbedieningen ook nodig. Nu kan ik op mijn iPhone en iPad tv kijken via ziggo, glasvezel weet ik niet of dat kan. Verder kan mijn CI+ module de container in. Is onbruikbaar geworden, met zoals reeds gezegd, weer een lp
Het gemiddelde glasvezelabonnement is niet duurder dan een kabelabo. Ziggo rekent € 52,00 p/mnd voor alles-in-1 met een snelheid van 50 mbps down en 5 mbps op. Terwijl Lijbrandt voor alles-in-1 en een snelheid van 50 mbps up en down € 45,00 p/mnd rekent. Bovendien kleedt Ziggo analoge TV helemaal uit omdat dat meer bandbreedte kost. Lijbrandt levert ook nog hetzelfde pakket aan zenders analoog (voor je analoge slaapkamertv), waarvan de kwaliteit bovendien beter is dan het Ziggo-signaal.
Wil ik 100 Mbps up en down dan betaal ik voor glasvezel € 55,00 (Ziggo: 120 down/10 up: € 67,00). Wil ik 500 Mbps up en down dan betaal ik € 75,00 (Ziggo levert dat niet). Met glasvezel krijg je dus meer tegen ongeveer hetzelfde bedrag of het is zelfs goedkoper. Als ik niet tevreden ben over mijn glasvezelprovider kan ik overstappen en met de kabel mag ik alleen maar kiezen uit: Ziggo. Ziggo wil liever ook geen concurrentie.
Klopt, puur omdat ze je willen dwingen over te stappen op digitale tv.
Alleen het laatste stukje is toch nog van coax. Het hoofdnet van de kaberlaars is ook glasvezel.
Dan zijn er nog regionale verschillen. Bij ons zijn er al wel een stuk of tien aanbieders op het glasvezelnetwerk beschikbaar.
Glasvezel is inderdaad helemaal niet nodig. Kabelaars hebben nog oneindig veel capaciteit. Het schrappen van analoge zenders wordt alleen gedaan om de klanten te pesten...
Het leuke van internet is dat het een groot geheugen heeft. Als we dit soort berichten in 2025 teruglezen, denken we vast met een glimlach terug aan die goeie ouwe tijd van de coaxkabel.
Nou ja, in theorie dan. In Westland zit voorlopig alleen de lokale kabelaar op de glasvezel.
tja, dat is alleen omdat ik nu eigenlijk met de kabel alles kan wat ik zou willen. Natuurlijk kan ik via glasvezel precies hetzelfde met hogere snelheden (maar ja, ik kan nu al meer films downloaden dan waarvoor ik de tijd heb te kijken).
Het gemiddelde glasvezel abonnement is toch duurder. Zodra de prijzen ongeveer hetzelfde zijn, dan is het wel de moeite om over te stappen. Het grootste voordeel van glasvezel vind ik dat je zelf een aanbieder kan kiezen iets wat op de kabel helaas niet kan.
Reageer
Preview