
Glasplannen KPN moeten weer wachten
KPN onthult de nieuwe breedbandstrategie: glas komt, maar later pas. Vdsl2 moeten het gat dichten, terwijl de kabelconcurrentie feller - en soms sneller - is.
KPN onthult de nieuwe breedbandstrategie: glas komt, maar later pas. Vdsl2 moeten het gat dichten, terwijl de kabelconcurrentie feller - en soms sneller - is.

Glasplannen KPN moeten weer wachten
KPN onthult de nieuwe breedbandstrategie: glas komt, maar later pas. Vdsl2 moeten het gat dichten, terwijl de kabelconcurrentie feller - en soms sneller - is.
KPN gaat zijn bestaande kopernetwerk op korte termijn opwaarderen en de glasvezeluitrol later doen. Het meldt nu in het persbericht dat het kiest "voor een stapsgewijze regionale uitrol van glasvezel op basis van glasvezelproeven." Tegelijk wordt dus wel koper verbeterd, onder druk van de snellere aansluitingen die kabelbedrijven bieden.
'Over drie jaar'
KPN-bestuurslid Eelco Blok heeft het belang van glas al aangeduid in een interview met Webwereld. Hij spreekt daarin van de langere termijn; het telecombedrijf acht glasvezel de komende drie jaar nog niet echt nodig. "Maar in de toekomst zullen de aansluitingen van woningen naar glas toe moeten, gegeven de bandbreedte die nodig is voor alle diensten aan eindgebruikers."
Hij rechtvaardigt daarmee de nu aangekondigde strategie om vanaf komende zomer sneller te dsl te bieden om ondertussen glas langzaam uit te bouwen. De dsl-versnelling gebeurt dankzij vdsl-co wat volgens KPN 50 procent van de Nederlandse huishoudens een snellere internetverbinding kan bieden. Dat percentage is in verband met de maximale afstand van de aansluiting tot de telefooncentrale.
De glasvezeluitbouw volgt op 10 proeven die KPN afgelopen jaar heeft gedaan. Daarvan zijn 5 pilots fiber-to-the-home (FttH) en 5 tot aan de straatkast (Fiber-to-the-Curb). KPN stelt nu dat uitrol, aanleg, marketing en klantvraag volgens plan zijn verlopen. Toch zijn de proeven niet vlekkeloos verlopen: KPN zelf bekent dat er "problemen met de leveringsprocessen en it-systemen" zijn geweest. Klanten zijn wel enthousiast en de telecomleverancier benadrukt goede commerciƫle mogelijkheden te zien. Alleen dus niet op de korte termijn.
Adsl legt het af
Het telecombedrijf heeft tot op heden nogal moeite gehad met de strategie van breedband voor consumenten. Immers, uit een vorige week gepubliceerde test blijkt dat adsl qua downloadsnelheid gemiddeld drie keer minder biedt dan de tv-kabel en met uploaden vier keer zo weinig. Investeringen bleven dus achter.
Sterker nog, adsl verliest klanten en daarmee ook marktaandeel. Dat terwijl KPN de afgelopen jaren de ene na de andere provider kocht teneinde met de eigen infrastructuur een dominante positie te kunnen opbouwen.
KPN telt nu ongeveer 460.000 FttH-aansluitingen en wil dat in 2012 op 1,1 tot 1,3 miljoen hebben. De benodigde glasverbindingen worden aangelegd door Reggefiber. Met FttC zit KPN op ongeveer 450.000 klanten. Het breidt die infrastructuur vooralsnog niet uit; het "richt zich eerst op de levering van diensten over bestaande verbindingen". Glasvezelaansluitingen staan overigens niet gelijk aan klanten: KPN wil tegen 2012 tussen de 600.000 en 800.000 glasvezelklanten hebben.
Vdsl niet en weer wel
Ironisch is dat de vorige week geĆÆnterviewde Eelco Blok zelf op WebWereld in 2005 schreef: "De hoofdwegen van het KPN-netwerk zijn al geruime tijd van glasvezel, en eind 2005 zal KPN een pilotproject starten met 'Fiber to the Curb' (vdsl)-technologie. Nog een stap verder, 'Fiber Only', dus glas tot in het huis of kantoor, wordt door KPN momenteel al toegepast op bedrijventerreinen ('Fiber to the Office') en ontwikkeld voor nieuwbouwwijken ('Fiber to the Home')."
Van die vdsl-optie is weinig terechtgekomen. Volgens een directielid van een kabelexploitant, dat anoniem wil blijven, heeft KPN afgezien van de plaatsing omdat de vdsl-kasten te groot waren, te veel stroom gebruikten, op bezwaren van omwonenden zouden stuiten en/of het netwerk te veel zouden belasten en mogelijk verstoren. "Dat was een forse kapitaalvernietiging omdat KPN niet durfde."
Deskundigen in de breedbandmarkt bevestigen het verhaal dat KPN's eerste strategie met vdsl is mislukt; ofwel het 'All-IP' plan met glasvezel tot aan wijkkasten waardoor het huidige net van telefooncentrales overbodig zou worden. Heisa met concurrenten en de Opta, hoe operationele kosten, problemen met plaatsing en beheer vormen de oorzaken voor het terugtrekken van KPN in 'testen'. ontploffende kasten van onder meer Alcatel Lucent speelden daarbij geen rol.
Tele2: wij lopen voorop
Ondertussen gaat concurrent Tele2 al voor vdsl. Het mikt op 2 miljoen aansluitingen in 2011 en zegt nu op zo'n 500.000 stuks te zitten. In juni komend jaar moet de 1 miljoen zijn gehaald.
Directeur Consumentenmarkt Günther Vogelpoel: "In feite waren wij de eerste die echt groot in vdsl hebben geïnvesteerd en niet KPN. En hetzelfde was het geval met adsl2. KPN doet het steeds lijken of ze de eerste is, maar KPN hobbelt er achteraan." Hij vermoedt dat KPN's investeringen in breedband zijn beïnvloed door Tele2 met vdsl.
Al jaren glasplannen
KPN heeft dus al jaren glasplannen, die lijden onder het spanningsveld tussen de korte en lange termijn. Enerzijds de noodzaak om aandeelhouders tevreden te houden met korte termijn rendement. Anderzijds de noodzaak om te investeren in infrastructuur met afschrijvingsperioden van vijftien jaar of meer.
Voorstellen om het aansluitnet te gaan 'verglazen' ofwel van glasvezel te voorzien zijn al een jaar of vijftien oud. Nog onder het bewind van Ben Verwaayen zijn die tot stand gebracht en verdedigd. KPN kent sindsdien intern een glaslobby waartoe bijvoorbeeld Nico Baken, ook hoogleraar aan de TU Delft, gerekend kan worden.
Maar van uitvoering kwam het nooit. Wel besloot KPN eens om alle nieuwbouwwoningen in Nederland van glasvezel te voorzien, maar ook dat is nimmer geheel uitgevoerd. Het bleek te duur, vooral vanwege de benodigde apparatuur. Buizen bedoeld voor glas bleven, letterlijk, leeg in afwachting van een geschikter (= goedkoper) moment om er 'glas door te blazen'.
Begin deze eeuw was de keuze tussen de lange en korte termijn ineens heel eenvoudig: door de overname van E-Plus in Duitsland en de toen onvermijdelijke aankoop van een umts-licentie hing KPN financieel aan een zijden draad. Ad Scheepbouwer nam het roer over van Paul Smits om orde op zaken te stellen.
En Ziggo verhoogt de snelheden vooralsnog alleen fors in plaatsen waar glasvezel al een directe concurrent is.
Klanten met een Alles in 1 Extra pakket krijgen 120 mbit/10 mbit.
Geen glasvezel beschikbaar ? Dan betaal je evenveel voor 50 mbit/ 5 mbit.
Wanneer de rest van Nederland volgt is nog steeds onduidelijk.
[Link]
Door Dimitri Reijerman, donderdag 17 december 2009 16:21
Submitter: pieterbas12, views: 12.917
De gemeente Amersfoort heeft met Glashart een overeenkomst gesloten om de komende vier jaar alle huishoudens in de stad op een glasvezelnetwerk aan te sluiten. Het gaat daarbij om 55.000 fiber to the home-aansluitingen.
In Amersfoort zijn in de wijken Vathorst, Nieuwland en Kattenbroek - mede op initiatief van bewoners - al ruim 18.000 woningen voorzien van een glasvezelaansluiting, maar met de uitrol van fiber door de gehele stad moeten uiteindelijk 55.000 woningen worden aangesloten. De glasvezelnetwerken zullen op termijn ook gekoppeld worden aan het stedelijke fibernetwerk, zo meldt de gemeente.
Het ftth-glasvezelnetwerk moet een open netwerk worden, waarop meerdere partijen diensten als digitale televisie, internet en voip kunnen gaan aanbieden. Amersfoort stelt dat de aanleg 'een belangrijke stimulans is voor de economische, maatschappelijke en sociale ontwikkelingen' van de stad. Ook claimt Amersfoort na Eindhoven de tweede stad in Nederland te zijn die geheel zal zijn 'verglaasd'.
De aanleg van het fibernetwerk in Amersfoort zal worden uitgevoerd door Glashart, onderdeel van glasvezelgraver Reggefiber. De aanleg zal in februari 2010 moeten beginnen in de wijken Kattenbroek, Randenbroek en Schuilenburg. De gemeente heeft aangegeven de bewoners van de betreffende wijken schriftelijk te zullen informeren wanneer de straten en trottoirs worden opengelegd.
Of je nu KPN hebt, of UPC, ze beginnen pas aan iets nieuws als er concurrebtie is. Helaas kunnen wij als burger daar niks aan veranderen.
Helaas ik had de hoop dat dit voor ons ook wat zou opleveren.
Er staat VDSL-CO wat 'VDSL from central office' betekend. Dat lijkt mij geen echte verbetering behalve voor degenen die wel binnen 2,5 km van de centrale wonen...
Helaas gaat vdsl2 je in die situatie ook niet redden, vdsl2 geeft alleen de hoge snelheden bij klanten die relatief dichtbij de centrale zitten (volgens mijn informatiebron). Vanaf 3,5 km afstand hoef je geen enkele verbetering te verwachten t.o.v. adsl. Alleen glas tot aan de wijkverdeler kan je dan nog redden.
Nee, er staat, de klant is niet bereid meer te betalen voor de extra dienst, dus blijven we het oude product gewoon leveren.
Typecursus nodig?
Gelukkig gaan ze eerst het kopernetwerk opwaarderen, wij zitten met ons internetbedrijf op 7,5 km van de centrale, de hoogst haalbare snelheid is hier momenteel 2.5 Mbit als alles meezit. Bij de eerste beste onweersklap is ons internet al van slag of helemaal weg.
Dit was te verwachten glasvezle is t eduur en bied te weinig, in Steenwijk was het enthousiastme niet groter dan 20%
Ik geloof dat ik zojuist al reageerde op de Glasplannen en daar stond dat ze wel glas willen gaan doorvoeren.
Ik ben beheerder en oprichter van www.glasvezel-info.nl en daarvoor heette de site OnsNetbeter en Ons Net Info dit vanwege het feit dat wij als enige bezig waren met de juistheid van de feiten op tafel te krijgen over glasvezel en de mensen erachter.
Al jaren is glasvezle ene een tweetje van KPN en Reggefiber,
Reggefiber is van Dick Wessels die ook weer eigenaar is van Volker Wessels ( juist ja dietelecom jongen die ooit wegging bij KPN)
Alle anabieders en facilitaire bedirjven zijn of geheel of gedeltelijk van de partijen en de KPN is weer vor een percentage eigenaar van Reggefiber, met als onderliggend contract dta waneer er een x aantal aansluitingen zijn KPN een meerderheid neemt.
Nu blijk ter te weinig animo en kan KPN op bide paarden gaan wedden.
Zelf denken wij dat draadloos de toekomst zal hebben en kabels slechts gaan fungeren als ondersteuning.
Ai, ja die link blijkt een tikfout te bevatten (en werkt dus niet). Nu gefixt. Dank!
Volgens mij staat hier verhuld: er is te weinig vraag naar de dienst.
Het lijkt wel of de KPN gewoon wacht tot dat er andere aanbieders glas in de grond stoppen om daarna meer te liften op de bestaande infrastructuur. Als voormalig ADSL klant hebben wij ook moeten overstappen omdat we tever van een centrale zitten. Vdsl2 zou het voor ons dus ook al niet beter maken.
De link van de ontploffende kasten is niet helemaal juist, dit is de correcte, Lightreading.com, Fire to the Node.
Reageer
Preview