Onderzoek naar Twitter wegens machtsmisbruik

door

politie twitter

door

Nieuws - De Amerikaanse marktwaakhond FTC onderzoekt vermeend machtsmisbruik bij Twitter. Voor de overname van Tweetdeck zou een concurrent bewust buitenspel zijn gezet om de aankoop te frustreren.

Dat vermoedt tenminste de Federal Trade Commission (FTC), die toeziet op eerlijke handelspraktijken, meldt Business Insider. Massa-ondernemer Bill Gross had namelijk de nodige diensten voor Twitter en keek naar de overname van Tweetdeck, een populair programma voor het gebruik van de microblog-dienst.

Toeval of machtsmisbruik?

Maar Twitter wilde de software zelf hebben. Toeval of niet: het bedrijf sloot andere applicaties van Gross gedurende een week af, waardoor er onduidelijkheid was of de programmatuur nog wel zou werken. Uiteindelijk zag Gross van de aankoop af. Even later nam Twitter zelf Tweetdeck over.

Onderzoek moet nu uitwijzen of het gedrag van Twitter toevallig is of niet. Als dat niet het geval is, riskeert de onderneming een forse boete of andere maatregelen. In maart trof het bedrijf nog een schikking met de FTC voor nalatigheden rond de privacy. In een schikking is toen beterschap beloofd en worden er gedurende tien jaar regelmatige audits gehouden.

Eigen apps eerst

Het is sinds vorig jaar beleid van Twitter om veel van de toegevoegde externe diensten, zoals bijvoorbeeld het maken van afkortingen voor lange URL's, in eigen beheer te bieden. Zo heeft het de t.co verkorter doorgedrukt en startte het onlangs met een eigen fotohostingdienst.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.