Universiteiten Canada scannen mail op 'piratenlinks'

door

copyright

door

Nieuws - Twee Canadese universiteiten zijn akkoord gegaan met een strenger regime van een auteursrechtenagentschap. Hyperlinks in e-mails naar auteursrechterlijk beschermde teksten gelden als fotokopie.

De universiteiten van Western Ontario en Toronto hebben een deal gesloten met de auteursrechtenorganisatie Access Copyright, waardoor die organisatie verstuurde mails kan scannen. Op deze manier kan de organisatie vaststellen in hoeverre auteursrechterlijk beschermde documenten worden gedeeld, om het geld vervolgens te kunnen innen bij de universiteiten.

Access Copyright is een organisatie die geld int bij universiteiten, die in ruil daarvoor reproducties mogen maken van beschermd materiaal. Dit kunnen bijvoorbeeld fotokopieën uit lesboeken zijn die in schaal verder gaan dan standaard fair use (of Fair Dealing zoals de bepaling in Canada heet).

Nieuw voorstel

Omdat de vastgelegde afspraken zijn verstreken, heeft Access Copyright bij de centrale auteursrechtenautoriteit (de Copyright Board of Canada) een nieuw voorstel ingediend die de bepalingen flink uitbreiden. Hyperlinks in mails naar beschermd materiaal worden daarin aangemerkt als fotokopie, en Access Copyright mag mails verstuurd van en naar faculteiten scannen op dit soort delingen. Voor dit privilege moet ook meer worden betaald: 27,50 Canadese dollars per jaar per student, ten opzichte van de 3,75 dollar per student die voorheen gold. Dat tarief moet worden doorberekend in het lesgeld.

De gezamenlijke universiteiten en de bond voor lesgevend personeel in het hoger onderwijs (The Canadian Association of University Teachers, CAUT) zijn niet te spreken over het voorstel van Access Copyright, vooral omdat er alternatieven zijn opgekomen die regelingen als die met de organisatie overbodig maken. Ondanks dat blijft Access Copyright agressief en sleept de organisatie eigenaren van copyshops in de buurt van universiteiten voor de rechter.

Afzonderlijke deals

Ondanks het verzet van de Canadese universiteitskoepel heeft Access Copyright in het geheim afzonderlijke deals gesloten. Dit is scherp veroordeeld (pdf) door de CAUT. De CAUT wijst erop dat nergens in de Canadese wet is vastgelegd dat een link naar materiaal hetzelfde is als een kopie.

In Canada woedt een felle discussie over de wetgeving rond internetgebruik. De conservatieve regering van premier Steven Harper wil de wetgeving in Canada meer in overeenstemming brengen met die van de grote buurman, de Verenigde Staten.

Internetoorlog in Canada

Onlangs is bijvoorbeeld een wet voorgesteld die ISP's ertoe verplicht surfgegevens bij te houden en bij aanvraag af te staan aan de politie, zonder dat daar een rechterlijk bevel voor nodig is. Deze Lawful Access Act maakte een storm van online protest los. In een doorzichtige poging steun te winnen, herdoopte de Minister van Veiligheid Vic Toews het voorstel tot “The Protecting Children from Internet Predators Act."

De Canadese regering wordt beschuldigd van hypocrisie, omdat deze eerder een wet aannam waarbij registers met bezitters van vuurwapens verplicht werden vernietigd omwille van de privacy. Op Twitter is een campagne begonnen waarin minister Toews wordt overrompeld met nutteloze persoonlijke feitjes uit iemands leven. Ook het privéleven van Toews, die meerdere scheidingen op zijn naam heeft staan, is uitgebreid doorgelicht.

Toews heeft vlak voor het weekeinde aangifte gedaan van bedreiging bij de politie en een open brief aan kiezers in zijn district geschreven.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.