Linux-patch omzeilt FAT-patent Microsoft

door

Linux

door

Nieuws - Een kernelpatch voor Linux maakt gebruik van FAT mogelijk zonder dat Microsoft, patenthouder op dat bestandssysteem, royalty's zijn verschuldigd.

De patch geeft VFAT, de meest gebruikte FAT-implementatie voor Linux, een andere methode voor het gebruik van lange bestandsnamen. Hiermee wordt voorkomen dat gebruik van FAT inbreuk maakt op Microsofts manier om de oorspronkelijke 8.3-namen (8 tekens voor de bestandsnaam en 3 voor de bestandsextensie) om te zetten naar lange namen.
Bovendien biedt het volgens de ontwikkelaar meer functionaliteit dan de voorgaande methode. Dat was een patch die in mei uitkwam en die het gebruik van lange bestandsnamen geheel uitschakelde. De nu uitgebrachte patch maakt óf alleen lange óf alleen korte bestandsnamen aan. De Microsoft-patenten betreffen het genereren van korte en bijbehorende lange bestandsnamen.

Samba

Deze kernelpatch is uitgebreid gekeurd, en niet alleen door ontwikkelaars maar ook juist door juristen. De verbeterde software is afkomstig van ontwikkelaar Andrew Tridgell, een van de hoofdontwikkelaars van het Samba-project.
Samba is een open source-implementatie van SMB, Microsofts netwerkprotocol voor bestandsdeling. Het Samba-team heeft enige ervaring in het laveren om Microsofts patenten en licenties heen. Twee jaar terug is er een officiële informatieuitwisseling opgezet tussen de open source-ontwikkelaars en de Windows-producent. Dit is een gevolg van de Europese antitrustzaak tegen Microsoft.

Open source-aanval

Eerder riep de Linux Foundation al op FAT geheel te mijden. Dat is in theorie de beste weg, maar levert in de praktijk problemen op. Zo is FAT bijna universeel in gebruik voor geheugenkaarten, usb-sleutels en andere relatief kleine mediadragers. Linux wordt ook wel gebruikt door fabrikanten van consumentenelektronica, zoals de routeplanners van TomTom.
Dat bedrijf is door Microsoft aangeklaagd om patentinbreuk, op FAT. De Windows-producent heeft verklaard dat dit geen aanval op open source an sich is, maar de open source-gemeenschap heeft dat wel zo opgevat. Uiteindelijk heeft het Nederlandse TomTom geschikt met Microsoft.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

Microsoft, patch, linux, Kernel, patenten, fat

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.