
Ubuntu-ceo Shuttleworth treedt af
Jane Silber vervangt Mark Shuttleworth als ceo van Canonical, het bedrijf achter Ubuntu. Shuttleworth blijft actief als leider van de Ubuntu-community.
Jane Silber vervangt Mark Shuttleworth als ceo van Canonical, het bedrijf achter Ubuntu. Shuttleworth blijft actief als leider van de Ubuntu-community.

Ubuntu-ceo Shuttleworth treedt af
Jane Silber vervangt Mark Shuttleworth als ceo van Canonical, het bedrijf achter Ubuntu. Shuttleworth blijft actief als leider van de Ubuntu-community.
Silber neemt het stokje op 1 maart over van Shuttleworth. De aftredende ceo laat het managen dan niet geheel varen. Hij legt zich na 1 maart toe op productontwikkeling, samenwerking met partners en het pushen van clouddiensten bij grote bedrijven.
Chrome OS
In een interview met Computerworld vertelt Shuttleworth ook dat Canonical er naar uitkijkt om meer werk te verrichten aan Chrome OS. Vlak na het vrijgeven van de broncode van Chrome OS bleek dat Canonical al maanden stilletjes programmeerdiensten levert aan Google.
Shuttleworth heeft Canonical in 2004 opgericht. Dat bedrijf heeft een van de meest gebruiksvriendelijke en populaire Linux-distributies gemaakt. Silber was een van de eerste medewerkers van Canonical. Er werken momenteel zo'n 300 mensen voor het Ubuntu.
De stap die Mark neemt is een logische. Hij hoeft zich nu niet meer bezig te houden met de dagelijkse aansturing van zijn bedrijf, maar kan zich richten op waar zijn ziel en zaligheid ligt. Dat is uiteindelijk ook beter voor Cannonical en voor Ubuntu en haar community. Het is van belang dat Ubuntu (en hiervan afgeleide) producten goed in de markt worden gezet.
En dat is een van de dingen waar Mark vanaf heden versterkt aan gaat werken. Hierin past ook de hulp die aan google is geboden bij Chrome OS en de eerste stappen in de Cloud wereld door samen met IBM een Ubuntu (cloud) desktop aan te bieden en Ubuntu one.
De titel van het artikel vind ik negatief klinken. Beter zou zijn: Mark gaat zich met belangrijkere zaken bezighouden. Want dat is het: de dagelijkse (zakelijke) beslommering laat hij aan iemand anders over.
Alien is niet bepaald eenvoudig te gebruiken dus dat vindt ik geen goed argument.
Discipel kan je beter zeggen.
Hm? Debian-based distro's hebben alien, daarmee kun je anderssoortige pakketten installeren (weet niet precies welke allemaal, maar iig ook RPM). Maar hoe erg maakt dat uit? Je moet bij voorkeur dingen uit je repository installeren en niet zelf vanalles op internet bij elkaar gaan sprokkelen.
Dat was 2 jaar geleden misschien zo maar tegenwoordig is dat niet meer zo, meeste commerciële software voor Linux is te krijgen in rpm en deb.
En ik zelf gebruik de Kubuntu versie.
Voor alle pakketten is er ook een .deb te vinden, de gewone gebruiker kan via het software centrum van ubuntu alle pakketen installeren die een normale gebruiker nodig heeft
Ik gebruik zelf ook Mint en de laatste versie bevat wel een nieuwere versie van OpenOffice.org. Bovendien gebruikt Mint gewoon de repositories van Ubuntu en zou dus dezelfde versie erin moeten zitten... (behalve de overgangsperiode van een nieuwe Ubuntu versie tot een nieuwe Mint versie)
ubuntu heeft landscape
Ik vind Ubuntu minder geschikt voor de standaard gebruiker omdat ze geen rpm installaties ondersteunen, en van veel pakketten is er geen .deb te vinden.
Toevallig had ik het gisteren met een vriend over Mint. Hij had een vraag: Hoe krijg ik OpenOffice 3.1 op deze distro? Hij zit namelijk op OpenOffice 2.4.
Loop Mint niet een beetje achter bij Ubuntu?
Mee eens, prima distro en werkt bijna 100% out of the box :-)
Ik heb echter ook SLAX ontdekt en dat is op hun website slax.org uitermate simpel in te stellen zoals je het wil hebben en dus zo groot/klein of langzaam/snel te maken als je wil, op te starten via een usb stick of cd wat je maar wil en als je slechts wil internetten met je pc start het "razendsnel" op.
Ubuntu is een zeer goede distro voor thuis gebruik of voor een beperkt aantal machines in bedrijfs omgevingen, management van een flink aantal machines in een productie omgeving is met RPM based distro's nog wel wat beter en daar zie je dan ook de RedHat en SUSE distro's wat meer prominent. Ben benieuwd hoe Ubuntu op dit punt de komende jaren verder zal groeien.
Eens. Ik gebruik sinds 2006 Ubuntu en zelfs ik vond het in het begin nog niet volwassen. Maar de 2009 releases waren voor mij het definitieve kantelpunt.
Enige wat je altijd in de gaten moet houden is de strikte scheiding in functies: je hebt een admin en een gebruikersgedeelte als het om Ubuntu(/Linux) gaat. En die eerste functie kan nogal overweldigend zijn als dat dezelfde persoon is die de 2de functie vervuld. Dan heb je misschien een mannetje nodig die de admin kant voor zo iemand regelt.
Voorbeeld:
In een bejaardentehuis of een school zou een techneut het beheer moeten doen en dan zouden al die bejaarden of scholieren zonder meer met Ubuntu overweg moeten kunnen: emailen, browsen, video en audio, spelletjes (ik heb het dan niet over de nieuwste games maar over dingen zoals schaken, mayjong, tetris etc). Coden gaat nog makkelijker zelfs: dingen als C, python, php, perl etc zijn gewoon standaard onder Linux. Coding-editors in overvloed en minimaal 1 is altijd standaard al aanwezig.
Ubuntu is op een punt waarop ik denk dat het of 'marketing' of ondersteuning voor OpenGL/DirectX (ondersteuning voor de echte PC-games) is waar het aan schort. Prijstechnisch wint niemand het van gratis ;)
LinuxMint (zeg maar Ubuntu+)is nog meer winner dan Ubuntu. Out of the box alles kunner in vergelijking met Ubuntu, probeer maar eens.
Voor de standaard gebruiker wel ja (en dat zijn er heel veel)
Zo te zien zijn de wilde haren er ook van af. Voorbereiding op een beursgang? Verder prima beslissing, laadt hem maar lekker inhoudelijk bezig zijn en een beetje freewelen. Managen is zowiezo iets voor dames en dat bedoel ik niet negatief.
Aldus zijn persvoorlichter Linux4ever...
Gelukkig.
Misschien is hij ook meer een entrepreneur en vindt hij het runnen van een test maar saai.
Ubuntu is een echte winner met het beste van twee werelden. Stabiliteit en betrouwbaarheid uit Debian en aan de andere kant whelen en dealen met de closed source buitenwereld en ook het toelaten van nieuwe dingen in de halfjaar release.
De desktop distro of choice, met afstand.
Reageer
Preview