
American Airlines klaagt Google aan voor 'foute' advertenties
Google is aangeklaagd door 's werelds grootste vliegmaatschappij American Airlines (AA) vanwege de verkoop van de merknaam voor de tekstadvertenties.
Google is aangeklaagd door 's werelds grootste vliegmaatschappij American Airlines (AA) vanwege de verkoop van de merknaam voor de tekstadvertenties.

American Airlines klaagt Google aan voor 'foute' advertenties
Google is aangeklaagd door 's werelds grootste vliegmaatschappij American Airlines (AA) vanwege de verkoop van de merknaam voor de tekstadvertenties.
De vliegmaatschappij heeft geconstateerd dat Google de Adwords-termen 'American Airlines' en 'AA.com' heeft verkocht aan andere bedrijven. Daarmee maakt het internetbedrijf inbreuk op het merken- en handelsrecht, vindt American Airlines.
"We eisen een vergoeding voor de schade die wij hierdoor lijden", meldt het bedrijf in een verklaring aan persbureau Reuters.
Google is zich van geen kwaad bewust en beweert dat het keurig handelt in een evenwicht tussen de belangen van houders van handelsmerken en consumenten. "Deze strategie is door meerdere rechters in handelsmerkenzaken al goed bevonden", reageert Google.
Hoe hoog de schadeclaim van American Airlines is, is niet bekend.
Goed gezien, had ik nog niet aan gedacht.
Dit alles onder het motto van "do no evil"?
Dit zal vast samenhangen met het feit dat American en Airlines hele gewone woorden zijn. is het werkelijke probleem niet dat het blijkbaar mogelijk is gewone allerdaagse woorden als merknaam te hebben? Als ik een vlucht wil van hier naar de USA dan is het niet geheel onlogisch om te zoeken op iets als American Airlines, ik zoek immers amerikaanse luchtvaartmaatschappijen? En dan zou je niet willen dat Google je maar 1 maatschappij mag tonen omdat die toevallig zo heet. Kijk, als ik zoek naar bv Delta Airlines dan hoort google te snappen dat ik naar die specifieke maatschappij zoek, en dat ik blijkbara niet geinteresseerd ben in andere maatschappijen. Maar American is niet eenduidig, of het als onderdeel van bedrijfsnaam bedoeld is of geografisch/nationaal.
(okee, ik heb het hier over zoekresultaten, adwords werkt beetje anders, maar principe is zelfde, american airline is een voor de hand liggende aanduiding voor elke maerikaanse luchtvaartmaatschappij)
Adwords hebben niets te maken met de zoekresultaten van de Google website (behalve misschien de duidelijk aangegeven 'sponsored links' aan de rechterkant). Van misleiding van consumenten lijkt me dus hier niet echt sprake. Adwords worden gebruikt voor het tonen van tekstadvertenties op sites van derden, op basis van trefwoorden die door de webmaster van dergelijke third-party sites worden aangegeven. De gebruiker van deze site heeft geen inzicht in de trefwoorden die zijn opgegeven en er kan daar ook geen consumentenmisleiding geclaimd worden.
Wat blijft is dat Google geld verdient met het verdelen van strings. En sommige van die strings komen overeen met de merknamen van andere bedrijven.
Lijkt mij duidelijk dat als je wat zoekt, dat je dan ook weet wat je zoekt?
Misschien hadden ze beter zelf die advertentie ruimte kunnen kopen? En zoniet dan ook niet zeiken. Je kan alles wel claimen waar je naam in voorkomt.
Rare kwasten die amerikanen.
Ondanks mijn naam op Webwereld zal ik dit moeten zeggen: Google gaat zeer binnenkort (binnen een paar jaar) heel ernstig marktaandeel verliezen. Google is namelijk steeds negatief in het nieuws, plus de zoekresultaten zijn bijna nooit wat je wil hebben. Tenzij je 3 zoekwoorden specificeert en heel duidelijk weet waarnaar je zoekt. Google mag van mij failliet gaan, ik heb er geen vertrouwen meer in.
zou het voor yahoo ook mogelijk zijn het zoekwoord google bij adwords uit te kiezen. Zodra mensen dan google intypen bij google krijgen ze een link naar yahoo.
Ik twijfel er echter aan of google dat ziet zitten. M.a.w google meet weer met 2 maten.
Lijkt me duidelijk google verdient geld aan het doorverkopen van het gebruik van een handelsnaam van een ander bedrijf.
Google is gewoon fout bezig met dit soort praktijken en terrecht dat AA daar een rechtzaak tegen begint.
Nou het is mij wel opgevallen dat het zoeken via Google door de jaren heen wel 'lastiger' is geworden.
Als ik bv de KLM zoek en ik krijg www.americanairlines.com omdat die het woord KLM hebben 'gekocht' dan heb ik nix aan de resultaten.
Tegenwoordig probeer ik een heel specifiek woord te nemen op zoek naar een bepaalde site en voeg meteen al een -woord toe.
Voor kleine bedrijven is het echt een ramp als je concurrent jouw bedrijfsnaam opneemt. Op dit moment is het betalen per klik op een specifiek onderdeel van je eigen website een betere optie.
Niet als ze naar een ander zijn site linken
Enne, moet AA trouwens niet gewoon blij zijn voor reclameboodschappen met hun naam, die door anderen betaald zijn?
Ik zou ook zeggen dat je consumenten niet mag misleiden die proberen American Airlines te vinden en dan bij een concurrent uitkomen. Het lijkt me dus dat Google hier een scheve schaats rijdt. Op de Nederlandse Adwords site zegt Google: "Google neemt beschuldigingen van ongeoorloofd gebruik van handelsmerken zeer serieus en zal kwesties die eigenaren van handelsmerken onder onze aandacht brengen, zeker onderzoeken. Verder is het schenden van intellectuele-eigendomsrechten verboden volgens de algemene voorwaarden die we met onze adverteerders overeenkomen. Volgens deze algemene voorwaarden zijn adverteerders zelf verantwoordelijk voor de zoekwoorden die ze selecteren om advertenties te genereren en voor de tekst die ze in deze advertenties gebruiken.". Duidelijker kan het volgens mij niet; Het mag niet. Of dit in de USA ook geldt?
Reageer
Preview