Hoe dorpsscholen werden opgezadeld met toprouters

door

verkoper

door

Analyse - De Amerikaanse staat West-Virginia valt nu over de zware Cisco-routers die het in 2010 à 24 miljoen dollar heeft gekocht. Een deel wacht in dorpsscholen op glasvezel, een deel verstoft in opslag.

De kritiek klinkt nu op en wordt gevolgd door een formeel onderzoek, uitgevaardigd door de gouverneur van West-Virginia. Maar kritiek was er al vorig jaar, én kort nadat de deal is gesloten én zelfs kort daarvoor. De campusrouters zijn 'overkill'. Dat stellen niet alleen critici aan de zijlijn, of bijvoorbeeld politieke tegenstanders. “Deze apparatuur is zwaar oversized voor diverse van de faciliteiten waar het volgens de huidige planning geïnstalleerd moet worden", harde woorden van operationeel directeur John Dunlap van het staatsdepartement voor technologie.

Overkill

Die it-directeur van West-Virginia schreef dat aan verantwoordelijk bestuurder Jimmy Gianato in juli 2010, dezelfde maand waarin de koop bij netwerkleverancier Verizon is beklonken. Hij stelde toen dat het technologiedepartment een evaluatie wil uitvoeren en adviezen wil uitbrengen om de 3900-series Cisco-routers in te zetten voor die gevallen (en locaties) waar dat topmodel beter benut kan worden. Deze interne mail is vorig jaar in handen gekomen van de lokale krant Charleston Gazette, die de zaak vervolgens in mei aan het licht heeft gebracht.

De krant benaderde ook toen Cisco-vertegenwoordigers met de vraag of de 3945-modellen gepast zijn voor gebruik in scholen en bibliotheken. De twee verkopers gaven aan dat het bewuste Cisco-apparaat bedoeld is voor campussen en grote ondernemingen, “dus dit is overkill voor je netwerk". Het advies was een kleinere router te kopen, met een catalogusprijs van nog geen 500 dollar per stuk.

Duurkoop

De zware routers waarvan West-Virginia er ruim duizend van heeft aangeschaft, hebben een catalogusprijs die ruim vijftien keer zo hoog ligt. Bovendien kwam er bovenop die prijs van 7800 dollar nog een prijsvermeerdering doordat de staatsoverheid een reeks aan extra's heeft aangeschaft. De glasvezelrouters zijn daarmee uitgekomen op een prijskaartje van 22.600 dollar per stuk.

Onder de gekochte toevoegingen onder meer een aparte insteekkaart waardoor de zware glasvezelrouter ook netwerkverkeer kan routeren van en naar koperverbindingen. Deze zijn in gebruik voor de T1-lijnen die nog in gebruik zijn voor vele van de locaties in West-Virginia die ineens zo'n zwaar Cisco-apparaat toebedeeld kregen.

Biep met 4 pc's

Daaronder de lokale bibliotheek in het plaatsje Hurricane (in Putnam County), waar 4 pc's staan die via de kostbare en krachtige router het internet opgaan. Het 19 inch rackapparaat is daar rechtopstaand gemonteerd met zijn onderkant tegen de muur van een zijkamertje. Naast die kleine bibliotheek staat de dorpsschool, op enkele tientallen meters afstand, die óók een van de campusrouters heeft gekregen.

Dit dorpje heeft niet één maar twee zware Cisco-routers, om vanuit de lokale school en de plaatselijke bibliotheek met een handjevol pc's snel het internet op te kunnen:

Grotere kaart weergeven

Er is niet alleen sprake van overkill in deze netwerkaffaire voor West-Virginia, maar ook van onderbenutting. Lang niet alle routers hebben namelijk een bestemming gekregen.
Lees verder op pagina 2.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.