Kroes wil één Europese internetmarkt

door

kroes

door

Nieuws - Neelie Kroes presenteert haar Digitale Agenda met zeven speerpunten, waaronder één open Europese digitale markt. Dit moet piraterij tegengaan en de economie stimuleren.

Dat maakt eurocommissaris Neelie Kroes bekend tijdens de presentatie van haar Europese plannen. Hierin zet Kroes uiteen dat een open digitale markt significant zal bijdragen aan de economische groei van de Europese Unie (EU).

"We moeten de belangen van Europese burgers en bedrijven vooropstellen bij de digitale revolutie. Op die manier moeten we het potetentieel van informatie en communicatietechnologie maximaliseren om nieuwe banen te scheppen en duurzaamheid en sociale integratie te stimuleren", aldus Kroes in een verklaring. Zij benadrukt wel dat om het volledige potentieel uit de digitale belofte te halen, alle lidstaten, de ict-sector én grote economische spelers volledig moeten meewerken.

Eén open internetmarkt

Kroes heeft zeven speerpunten. Als eerste en belangrijkste benadrukt ze het belang van een open internetmarkt. Die markt is in Europa enorm versplinterd omdat ieder land zijn eigen wetgeving hanteert. Dit werkt bijvoorbeeld de entertainmentindustrie tegen, die niet in één keer heel Europa kunnen bedienen. Veelal vereist het introduceren van een nieuwe dienst het maken van individuele afspraken met overheden en organisaties in diverse lidstaten. Ditzelfde geldt voor de telecommarkt.

Volgens Kroes wordt er op dit moment vier keer zoveel legale muziek gedownload in de VS in verhouding tot de EU. Dit wordt veroorzaakt door de digitale barrières tussen de lidstaten. De EC is van plan die barrières te slechten door het verrekenen, managen en beheren van grensoverschijdende auteursrechten te versimpelen. Ook moet het makkelijker worden om online te betalen en te factureren.

Open standaarden

Naast het openbreken van de Europese internetmarkt bepleit Kroes open en interoperabele ict-standaarden. Dit is nodig om creativiteit en innovatie in de ict-sector te bevorderen. Het Europese internet moet ook beter verdedigd worden tegen cyberaanvallen en datadiefstal. Zonder veiligheid vertrouwt de burger zijn digitale omgeving niet, redeneert Kroes. Dit kan mogelijk een meldplicht voor datalekkages met zich meebrengen.

Verder zet Kroes zich in voor supersnel internet van 30 Mbps voor elke Europese burger, moet ict-innovatie en - onderzoek worden gestimuleerd én moet het volledige potentieel van de ict-sector worden benut. Kroes wil ook de Europese digibeten helpen gebruik te maken van de digitale technologie. Dertig procent van de Europese burgers, ongeveer 150 miljoen mensen, heeft volgens Kroes nog nooit gebruik gemaakt van het internet.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.