Leaseweb laakt handelen overheid bij neerhalen site

door

server storing

door

Nieuws - Leaseweb vindt politie en Openbaar Ministerie onkundig als het gaat om uitvoering van maatregelen als een 'notice and takedown'. Het gedwongen neerhalen van een krakerssite is een te zware maatregel.

Vorige week verzochten politie en het Openbaar Ministerie hostingbedrijf Leaseweb om krakerssite GroteBroek.nl uit de lucht te halen. Op de site stond een afbeelding van een poster waarop koningin Beatrix met een strop om haar nek stond afgebeeld, bedoeld als uitnodiging voor een kraakfeest. Dat ging te ver, volgens de autoriteiten. Leaseweb ontving een dwangbevel.

Zware maatregel

Security-officer Alex de Joode van Leaseweb vindt dat het Openbaar Ministerie in Arnhem niet goed heeft gehandeld: “Zij hadden deze zaak beter aan moeten pakken." De Joode vindt het ook vreemd dat de politie voor een “fout plaatje" juist helemaal tot aan Leaseweb is uitgekomen met het verzoek tot uitvoering van een zware maatregel. “Ik ben ook verbaasd dat de politie zich in zo'n zaak beroept op een notice-and-takedown. Zij moeten dit soort dingen niet meer vragen."

Vorige week woensdag werd De Joode 's nachts om 01.00 uur wakker gebeld met de mededeling dat het dringend was. “Ik dacht in eerste instantie dat het ging om een levensbedreigend delict. Toen ik hoorde waar het ging om een afbeelding, ontging de urgentie mij."

Geen vraag maar bevel

De security-officer handelde vervolgens naar het beleid dat Leaseweb in dergelijke gevallen hanteert. “Wij willen dat de overheid een rechtsmiddel heeft. Dat betekent dat zij niet vragen maar met een bevel komen", aldus de Joode die vervolgens ook de uitspraak van Minister Opstelten over dergelijke gevallen aanhaalt.

Vorig jaar schreef Opstelten naar aanleiding van Kamervragen van VVD Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert: "Een verzoek tot vrijwillige verstrekking behoort niet tot de mogelijkheden: opsporingsambtenaren moeten van de vorderingsbevoegdheid gebruik maken". Een uitspraak die later feitelijk nooit is opgevolgd.

Onwettig verklaard

Een week later in de zaak rondom PublicIntelligence.net bijvoorbeeld niet. De Nationale Recherche eiste destijds het neerhalen van deze website omdat zij het magazine Inspire, dat werd gelinkt aan Al Qaida, publiceerde. De politievordering werd onwettig verklaard en de site bleef in de lucht.

Maar in het geval van krakerssite GroteBroek.nl werd direct zwaar geschut ingezet. De politie ging naar het Openbaar Minister en vervolgens werd het dwangbevel, ondertekend door de rechter commissaris, nog diezelfde dag verstuurd.

Vrijheid van meningsuiting

“Een paardenmiddel", vindt ict-advocaat Arthur van der Wees, “Maar de benodigde toetsing is wel geweest. Als ik het dwangbevel bekijk, klopt deze wel. De discussie gaat vervolgens meer over de lastige afweging tussen het plegen van een strafbaar feit enerzijds en de vrijheid van meningsuiting anderzijds. Daarbij gaat het natuurlijk ook om de koningin."

Juridisch zijn er ook volgens collega en onder meer strafrechtadvocaat Mathieu van Linde geen fouten gemaakt. “Vragen staat vrij. Ook voor de politie. Zij worden natuurlijk tijdens hun werk zo gehinderd door allerlei regels, dat zij deze soms proberen te omzeilen. Toch is 01.00 uur 's nachts niet netjes. Mondelinge toestemming is ook voldoende om een site uit de lucht te krijgen zonder dwangbevel. Mits het op een normale manier wordt gevraagd aan de belanghebbende."

Benadering correct

Dat was in deze zaak wel het geval, alhoewel de toestemming niet werd gegeven. De Joode: “De benadering van de politie en de officier van justitie is wel uitermate correct geweest. Maar ik begrijp niet dat in het telefoongesprek de url niet is besproken. Het was mij niet duidelijk om welke website het ging. Ik heb ook de afbeelding waarom het ging niet gezien." Daardoor taste De Joode in het duister over waar het probleem nu eigenlijk in zat.

De security-officer vind dat het OM dit beter had kunnen aanpakken. “Ze hadden het via het Bureau Digitale Expertise kunnen spelen. Die hebben agenten die daar voor zijn opgeleid en er verstand van hebben. De betreffende mensen die er nu bij waren betrokken, en dan bedoel ik de politie, het OM en de rechter-commissaris hebben geen benul van het internet."

Verspreiding voorkomen

Woordvoerder Jaap Otten van het Openbaar Ministerie in Arnhem wijst in een nieuwe reactie opnieuw op het feit dat het OM het bewuste plaatje van Koningin Beatrix zo snel mogelijk van het web af wilde hebben in verband met de mogelijk snelle verspreiding.

Otten heeft verder weinig zin om deze zaak via de media te spelen. “De uitspraken van de heer De Joode zijn voor zijn rekening. Dat is zijn goed recht. Wel lijkt het me verstandig dat wij zelf contact opnemen met Leaseweb om onderling te bespreken hoe alles is verlopen volgens beide partijen en hoe we dat in de toekomst zouden kunnen doen."

Op de vraag of de overheid de juiste volgorde heeft gehanteerd om tot zijn doel te komen zegt Otten tot slot: “Wij hebben niet zomaar lukraak iemand ingeschakeld en hebben bewust dit hostingbedrijf benaderd." Waarom er in eerste instantie geen contact gelegd is met de beheerder van de website GroteBroek.nl weet Otten op dit moment nog niet. “Daar ga ik achteraan."

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.