Welkom op webwereld.nl! Wist u dat u met een gratis Insider-account altijd op de hoogte blijft over al het nieuws, achtergrondartikelen, opinies, interviews en events rondom IT? Schrijf u nu gratis in »
 •  
 •  
15 Reacties Bewaren
Bright privacy

Waakhond Bits of Freedom herrijst uit de as

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BOF) maakt na jaren stilte een herstart. Stichting Internet4All van isp XS4All steunt de organisatie financieel.

Bits of Freedom (BOF) is terug. Met een nieuw bestuur en nieuwe financiering gaat de organisatie de barricaden op voor digitale privacy en communicatievrijheid in Nederland, meldt BOF in een persbericht.

Stilte

Drie jaar geleden ging de stekker eruit bij BOF nadat de twee vaste medewerkers Sjoera Nas en Maurice Wessling vertrokken. Een jaar later werden nog wel de Big Brother Awards uitgereikt, maar daarna was het helemaal stil.

Een financiering voor een aantal jaren van de Stichting Internet4All stelt BOF nu in staat met een nieuwe bezetting haar activiteiten te hervatten. Het gaat daarbij om "constructieve lobby en actieve campagnes" voor de verdediging van de digitale grondrechten van de Nederlandse burger. Bits of Freedom wil, net als voorheen, "een duidelijkere stem geven aan de belangen van burgers in het digitale tijdperk".

Open en vrij internet

Speerpunten zijn hierbij de doorgifte van een ongefilterd internet, het voorkomen van een internetban zoals het plan-Sarkozy en de risico's van almaar groeiende databanken vol met privacygevoelige informatie.

De nieuwe directeur is Ot van Daalen, voormalig advocaat bij advocatenkantoor De Brauw. Het vernieuwde bestuur bestaat uit Doke Pelleboer (ex-directeur van XS4ALL), Joris van Hoboken (onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht van de UvA) en Karianne Thomas (advocaat bij Van Doorne).

Oudste boven ▾ Reacties

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 19 augustus 2009 om 01:27 Meld misbruik

   @Diogenes_Isher op Woensdag 19 Augustus 2009 01:05

   Ik denk dat je verhandeling erg maatschappij afhankelijk is en (hoop) niet op Nederland van toepassing.

   Hoewel in Nederland het meeste aantal taps (!) per inwoner van de bevolking plaatsvindt, heb ik niet de indruk dat er 2de agenda's bestaan. Dat is voor mij een groot verschil tussen 1984 (fascisme) en toepassen van technologie.

   Zolang Bits of Freedom bestuurd wordt door idealisten met kennis van zaken, maakt het niet uit of deze steun krijgen via de overheid. Zolang het doel maar dient.

   Ik heb oa EFF gesteund (joepie kreeg een sticker) en ben niet bang voor taps. Maakt verder niet uit, alles via het netwerk gaat encrypt en mijn HD is encrypt :) Wel ben ik op mijn hoede welk land mijn laptop meegaat, want oa. VS en Rusland (met natuurkunde studie reis je wat!) zijn niet happig op military encryption op je harddisk; je bent de laptop zo kwijt als je met een vreemde diender te maken hebt.

   Op de vraag 'heb je dan iets te verbergen?' is mijn antwoord 'jou voordeur heeft toch ook een slot?'

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 19 augustus 2009 om 01:05 Meld misbruik

   Misschien ben ik nu wel, zelfs voor mijn doen, te cynisch - maar ik kan mij toch niet geheel onttrekken aan een akelig gevoel dat iedereen die openlijk steun betuigt, of (nog veel erger) zelfs het gore lef heeft om deel te nemen aan een privacy beschermende watch-dog organisatie, door de overheids- en andere spionnen juist extra bespionneerd zal gaan worden. Met alle gevolgen van dien...

   Omdat wie niet totaal gehersenspoeld meegaat in het "maar ik heb toch niets te verbergen !" sheeple gedrag - en ergo blijkbaar wel iets te verbergen heeft per definitie "staats-gevaarlijk" zou zijn. Nu ja, volgens de met de dag meer en meer paranoide overheid en hun, ehh, leiders (lees: lijders aan duidelijk ongeneeslijke paranoide psychosen)...

   En de wens/roep om privacy en vrijheid - dat wil de "stasi_nieuwe_stijl.nl" natuurlijk heel erg graag weten, om het later tegen u te kunnen ge- zeg maar liever mis-bruiken...

   Daarom is overheids-subsidie voor Bits of Freedom of dergelijke organisaties absoluut onacceptabel, uit diverse eigen ervaringen weet ik dat wanneer de overheid ergens subsidie aan geeft, zij (bij voorkeur achter de schermen) een enorm grote vinger in de pap willen hebben. En echt alles registreren...

   Alleen is in dit geval de vraag in hoeverre er dan, de facto, nog aan enige privacy-bescherming wordt gedaan door die organisatie. Soort van honey-pot "proxy" effect dus.

   Daarom mijn raadgeving: wees in ieder geval zelf nog iets meer paranoide dan de overheid, dan bestaat de kans dat u heel misschien nog iets van uw privacy kunt behouden, dat is: voor een tijdje dan.

   Totdat iedereen verplicht wordt om een overheids control-chip in de hersenen te laten implanteren, wie weigert verliest haar/zijn burgerrechten...! (Dit is waarschijnlijk 1 van de meest cynische opmerkingen die ik hier ooit heb gemaakt, maar pas op: het zou ooit echt waarheid kunnen worden.. Als extreme variant op: "Slechts wie zwijgt die mag meepraten"...)

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 23:22 Meld misbruik

   Volgens mij is sex in een openbare ruimte verboden (exhibitionisme of zo), maar het punt is dat die camera's er niet hingen om te kijken of de wethouder gematst werd, maar om te kijken of er fietsen gestolen worden. Er zijn nu twee dingen misgegaan (naast de happeening van de wethouder en het raadslid). 1. De camera is gebruikt voor iets waar hij niet voor bedoeld is en 2) de beheerder van de camera heeft zich niet gehouden aan de zorgplicht die hoort bij het beheren van een dergelijke camera. Hij had dit materiaal nooit vrij mogen geven, want het doelt het primaire doel niet.

   Ik wil een buiten beschouwing laten of hij het ook niet had mogen doen als de wethouder door het raadslid vermoord was, maar nu ging het over een mindere overterding.   Dit geval toont aan dat camera's en andere middelen misbruikt kunnen worden en dat je de beheerders niet op hun woord moet geloven als ze beweren dat gegeven alleen voor het doel waarvoor ze bedoeld waren kunnen worden gebruikt.

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 15:54 Meld misbruik

   Waar ik dan ook braaf op gestemd heb, maar ze hebben de kiesdrempel niet gehaald.. zonde.

  • 0 +1
   thieu
   thieu op 17 augustus 2009 om 14:39 Meld misbruik

   Blij dat ze weer terug zijn!   De financiering van een dergelijke organisatie zal helaas altijd wel lastig blijven. Op subsidie van onze overheid hoeven ze in elk geval niet te rekenen.

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 14:34 Meld misbruik

   mijn steun hebben ze !

  • 0 +1
   thieu
   thieu op 17 augustus 2009 om 14:30 Meld misbruik

   Helaas hadden beide vergeten (of niet geweten) dat er een camera hing. Inderdaad. Het ware twee volwassen mensen die dit naar ik aanneem uit vrije wil deden. Hebben ze iets gedaan wat niet mag? Hebben ze ook maar iemand hiermee zodanig benadeeld dat dit "bestraft" zou moeten worden? Hebben ze de wet overtreden?

   Op deze manier brengt zo'n camera alleen de fatsoensrakkers "aan hun gerief"...

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 13:48 Meld misbruik

   Ik maak me grote zorgen om de privay (niet omdat ik iets te verbergen heb), maar ik ben nu per definitie schuldig (zie camera toezicht bij Zwolle en Rotterdam, waar bijna niemand iets van af weet)...   De overheid vergeet dat hij zelf ook uit individuen bestaat en dat hun controle ook op henzelf terug kan slaan.

   Onlangs werd een wethouder in een fietsenhok aan zijn gerief gebracht door een raadslid. Helaas hadden beide vergeten (of niet geweten) dat er een camera hing.

   Dat is nog een hele rel geworden.   een betere privacy komt ook hen ten goede.

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 13:07 Meld misbruik

   Die is er wel, maar doet alleen mee met de europese verkiezingen: Newropeans.

  • 0 +1
   Henk de Boer
   Henk de Boer op 17 augustus 2009 om 12:25 Meld misbruik

   Inderdaad verheugend en hard nodig want tegelijk met de hooggeprezen 'normen en waarden' van onze minister-president loopt ons land in de voorste gelederen wat betreft stiekemigheid en registratiegeilheid. Nou bestaat er al het degelijke www.statewatch.org, maar de leesbaarheid daarvan is uitsluitend voor de doorzetters en een toegankelijke vaderlandse tegenhanger van de EFF is darom meer dan welkom...

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 11:26 Meld misbruik

   Hopelijk komt er snel een politieke exponent waar ik op kan stemmen.

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 10:53 Meld misbruik

   Laten we hopen dat BOF ooit de status krijgt van de EFF in de VS! Ook is het te hopen dat de Europese zuster van het EFF bestaansrecht krijgt en bekender wordt, want meer en meer beleid wordt in Brussel gemaakt!

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 10:14 Meld misbruik

   Geweldig, het is te hopen dat we nu wel een voet aan de grond krijgen en onze stem kunnen laten horen. Op mijn steun kunnen ze rekenen.

   CBP neemt mijn klachten nooit in behandeling.

   Wordt vervolgd.....

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 09:59 Meld misbruik

   Zeer goed nieuws! CBP is inderdaad een zwakke partij die in de toekomst wellicht een boete uitdeelt aan een bedrijfje hier of daar, maar de overheid grotendeels met rust zal laten. Terwijl deze juist de meest ernstige vormen van privacy inperking aanhangt.

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 17 augustus 2009 om 09:30 Meld misbruik

   Goede zaak en ook erg nodig. De privacy wordt aan alle kanten beperkt en het CBP doet voor spek en bonen mee!   Vandaag net weer gelezen dat het kinderporno filter in Duitsland nu ook gebruikt gaat worden voor het weren van extreem rechtse sites, gewoon om dat het kan ....   Ik maak me grote zorgen om de privay (niet omdat ik iets te verbergen heb), maar ik ben nu per definitie schuldig (zie camera toezicht bij Zwolle en Rotterdam, waar bijna niemand iets van af weet)...   Ik zeg STASI praktijken, kom er maar in ....

 • Reageren

 • Reactie bewerken

 • Misbruik melden

Reageer

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

Preview