Welkom op webwereld.nl! Wist u dat u met een gratis Insider-account altijd op de hoogte blijft over al het nieuws, achtergrondartikelen, opinies, interviews en events rondom IT? Schrijf u nu gratis in »
 •  
 •  
11 Reacties Bewaren
videocaptcha

Videocaptcha moet spamprobleem beperken

Onderzoekers hebben een nieuw systeem ontwikkeld tegen spam: de geanimeerde captcha. Geschreven captcha's hebben hun langste tijd gehad.

Volgens computerwetenschapper Niloy Mitra, van Institute of Technology in Delhi zijn de huidige captchasystemen moeilijker voor mensen om op te lossen. In de stijd tegen softwarematige tekenherkenning (ocr) worden ze namelijk steeds complexer gemaakt.

Samen met een team wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv heeft Mitra captcha's ontwikkeld die makkelijker zijn voor mensen, en moeilijker voor bots. Het is een beeld met willekeurige zwart-wit-punten, waar na een paar seconden een bewegende animatie in verschijnt. In New Scientist vertellen ze over hun onderzoek.

Ruis en animatie

De mix tussen ruis en animatie kan aangepast worden om het moeilijker of makkelijker voor mensen te maken. Uit tests bleek dat proefpersonen 80 procent van de makkelijk herkenbare animaties er uit kon pikken. Ze deden er gemiddeld 6,4 seconden over om de captcha op te lossen.

De onderzoekers lieten ook een aantal ocr-robots los op de videocaptcha. Daar was de succeskans tussen de 51 en 60 procent, maar marginaal beter dan de kans bij een willekeurige gok.

Moeilijk herkenbaar

Bij de animaties met veel ruis kwamen ook de proefpersonen in de problemen. Maar 74 procent van de testers kan de captcha oplossen, en er werd gemiddeld 12,5 seconden over gedaan.

Oudste boven ▾ Reacties

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 9 november 2009 om 23:59 Meld misbruik

   Was het niet zo dat sommige spammers gewoon mensen in (super-)lage lonen landen inzetten om in bulk captcha's te herkennen? Daar doet zo'n video captcha niets tegen. Daar doet geen enkele captcha iets tegen....

  • 0 +1
   GdB
   GdB op 9 november 2009 om 13:36 Meld misbruik

   Geen idee of dit effectief is. Er zijn al anti-captcha SDK's die de captcha via internet doorsturen, die daar door echte mensen van vlees en bloed wordt ingetikt en vervolgens via de SDK weer teruggestuurd wordt naar de gebruiker.   Voor $250 kun je er al 50.000 op deze manier laten afhandelen. Dat lijkt me een schijntje voor de grote spamverspreiders.   Zie hier: ([Link])

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 8 november 2009 om 15:00 Meld misbruik

   en hoe zit dat met webtoegankelijkeid? waarschijnlijk wordt dat nog slechter dan voorheen. Mensen met een visuele beperking kunnen straks geen webformulier meer invullen..

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 8 november 2009 om 13:16 Meld misbruik

   Captcha's hebben hun langste tijd wel een beetje gehad.

   Het helpt mischien tegen de primitievste bots die een amateur in elkaar bokst, maar tegen de pro's die het gross van de spam veroorzaken werkt het nauwelijks.   Komt nog bij dat naarmate de captcha plaatjes ingewikkelder / moeilijker voor bots worden, ze het nog meer voor de 'echte' users zijn.   Feit dat er zoveel sites zijn met captchas die makkelijker door bots gelezen worden dan de users is toch wel tekenend.

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 7 november 2009 om 15:44 Meld misbruik

   Wat in mijn ervaring ook al prima werkt is een heel simpel beveiligingsmechanisme: iedere reactie die binnen x seconden geschreven is, is van een robot afkomstig. Daar pak je hooguit een enkele erg snel typende (vaak weinig toevoegende) menselijke auteur mee. En het is voor bots niet meer rendabel. Per site immers bijv. 5 seconden moeten wachten, maar het opeens veel trager om overal te spammen.

  • 0 +1
   DeliciouslyImperfect
   DeliciouslyImperfect op 7 november 2009 om 15:16 Meld misbruik

   Bij de afbeelding van drie zwarte honden en een rode kat: 'welke kleur heeft de kat?'

   Die is dan weer wat minder handig, gezien het aantal kleurenblinde mensen.

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 7 november 2009 om 14:09 Meld misbruik

   Ik word spontaan epileptisch van het kijken naar die beelden.   Dat captcha's zwakker worden naarmate de ocr techniek, die al redelijk oud en doorontwikkeld is, voortschrijdt is evident. Ik vraag me alleen af of dit de juiste manier is om spam tegen te gaan.   Lijkt mij dat je meer hebt aan eenvoudige interpretatie technieken. 'Hoeveel is 3+4?' werkt vaak beter dan de meeste captcha's. Bij de afbeelding van drie zwarte honden en een rode kat: 'welke kleur heeft de kat?' Hele basale dingen waar een moderne computer nog maar weinig van snapt.

   Uiteraard ligt er een probleem bij de inpassing, aangezien je met zeer diverse talen/culturen op het internet zit, maar dat lijkt mij op te lossen. Bovendien vallen die problemen grotendeels weg bij sites die zich, bijvoorbeeld, enkel op nederland richten.

  • 0 +1
   7Penselen
   7Penselen op 7 november 2009 om 12:54 Meld misbruik

   Dit leidt er toe dat er veel minder gereageerd wordt op een site, omdat mensen die movie captcha niet kunnen ontrafelen, er ziek van worden bij hey kijken of dat er gesloten standaarden worden gebruikt die niet overal op werken. Het zijn niet alleen jonge mensen, die op het internet zitten.

  • 0 +1
   doctormetal
   doctormetal op 7 november 2009 om 11:18 Meld misbruik

   Het wordt iedere keer weer duidelijk dat captcha's niet werken. Het wordt alleen maar lastiger voor de gebruiker. Nu komt het ook al regelmatig voor dat de captcha's zo goed als onleesbaar zijn voor de gemiddelde mens. Er wordt een steeds hogere drempel opgeworpen voor de gebruiker.

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 7 november 2009 om 10:44 Meld misbruik

   Dan zet je het even aan als je het nodig hebt voor een dergelijke site. Lijkt me niet zo'n probleem toch ?!

  • 0 +1
   Anoniem
   Anoniem op 7 november 2009 om 10:03 Meld misbruik

   En dat gaat ook werken als je Flash en Animated GIFs hebt uitstaan? Het plaatje in het New Scientist artikel staat bij mij stokstijf stil...

 • Reageren

 • Reactie bewerken

 • Misbruik melden

Reageer

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

Preview