
Politie zette vorig jaar 42 taps bij XS4ALL
XS4ALL moest in 2012 tientallen taps zetten bij klanten voor politie en justitie. De provider roept andere isp's ook op tot transparantie.
XS4ALL moest in 2012 tientallen taps zetten bij klanten op last van politie en justitie. De provider roept andere isp's ook op tot transparantie.

Politie zette vorig jaar 42 taps bij XS4ALL
XS4ALL moest in 2012 tientallen taps zetten bij klanten op last van politie en justitie. De provider roept andere isp's ook op tot transparantie.
XS4ALL publiceert als eerste Nederlandse access provider een transparantierapport met het aantal vorderingen van de Nederlandse overheid. In 2012 moest de isp bij 21 klanten het internet aftappen voor opsporingsdiensten, 19 keer telefonie en 2 keer e-mail. Daarnaast heeft het 21 keer zogenaamde verkeersgegevens overhandigt, zoals wie met wie belt of mailt en hoe lang en wanneer.
Bijna 90 keer zijn er oude klantgegevens gevorderd. Hoe vaak politie en Justitie recente klantdata van XS4ALL-abonnees raadpleegt in niet bekend. Die data moeten alle providers namelijk elke dag versturen naar de CIOT-database, waar opsporingsdiensten vervolgens zelf in kunnen zoeken, rechtmatig of niet.
Staatsgeheim
Er is geen taptrend vast te stellen want het is het eerste transparantierapport van de isp. XS4ALL wilde wel al jaren geleden een dergelijk rapport publiceren, maar durfde tot voor kort niet. In 2006 voelde de toenmalige technisch directeur van XS4ALL Simon Hania zich bedreigd dat dergelijke openbaring tot vervolging zou leiden. “[Die tapcijfers] wil ik niet zeggen", aldus Hania destijds. "De reden is dat wij heel concrete signalen hebben gekregen dat als ik dat ga vertellen, ik beticht word van het schenden van een staatsgeheim en dat is het mij niet waard."
Overigens worden ook nu het aantal taps dat de AIVD en MIVD zet niet bekend gemaakt. “De wet verbiedt dit”, legt de woordvoerder uit. “Zelf lijkt me inzicht in het aantal taps van geheime diensten nou niet echt een gevaar voor de staatsveiligheid.”
XS4ALL roept andere providers op ook openheid te geven in taps en dataverzoeken. “Wij moedigen het aan dat ook andere telecomaanbieders inzicht geven in de bevragingen van opsporingsdiensten.”
Nederland tapkampioen
De overheid heeft over 2012 nog geen tapcijfers bekend gemaakt. In 2011 zette opsporingsdiensten (zonder de geheime diensten) in totaal 24718 telefoontaps en 3331 internettaps. De Kamer heeft jarenlang druk moeten uitoefenen voordat de regering dergelijk cijfers publiceerde. Daaruit blijkt dat Nederland al jaren tapkampioen is. Vaak betreft het een brede tap, van een verdachte én de kring van familie en vrienden eromheen.
Sorry, maar dit is geen nieuws, dit gebeurd al tientallen jaren, ook vroeger bij/via KPN Telecom werden er regelmatig Taps aangevraagd door Justitie, AIVD en MIVD. Di is meer de reflectie van onze huidige maatschappij. Mijn huidige ISP (Inter.NL.net) heeft zelf mijn privé IP-adres informatie verkocht aan Sony Publications. Sony wist mij daar door per brief aan te schrijven, terwijl Sony niets van mijn bestaan af wist.
Dank je wel Inter.NL.net, voor het doorgeven/verkopen van mijn NAW gegevens aan een media instantie: SONY Publications Corp. USA.
We leven niet in een Democratie, versus vredelievende Monarchie;
ik verkies een Minister President voor het eerlijk regeren van mijn thuis land, maar geen Corruptie in een Kapitalistische Politiek!
Nederland gaat hard achteruit!
Een kwestie van tijd; en ik ben weg! PLONK!
Democratie heet dat, een massa werklozen, ongelijkheid en onzekerheid. Indien Noorwegen en Wit-Rusland taps doen vind ik het terecht. Het staatssysteem creëren dat geen criminelen maakt van daklozen en verslaafden is een moeilijke taak maar niet onmogelijk, iedereen een baan, huisje en autootje :)
Prima dat deze provider de cijfers vrij geeft! U moet ook weten dat ons landje tot iedergeval 2012 meer mensen door politie en justitie zijn getabt dan heel Amerika.
Cynisch dat KPN/XS4All nog even wil scoren met "transparantie".
Meschien maakt het openbara maken van hoeveel taps er gedaan worden het land juist veiliger. Als ciminelen weten dat er vele getapt word gana ze wel naar een ander land...........
Reageer
Preview