
Geen smoesjes meer: tijd om Linux te proberen
Met de nieuwe kant-en-klare mini-pc met Linux Mint erop is de tijd rijp.
Ik gebruik al decennia Linux op de pc. Toen ik daarmee begon was het in vergelijking met de GUI-gebaseerde besturingssystemen van Apple en Microsoft een stuk minder toegankelijk. Maar dat was vorige eeuw. Inmiddels is dat sterk veranderd.

Geen smoesjes meer: tijd om Linux te proberen
Ik gebruik al decennia Linux op de pc. Toen ik daarmee begon was het in vergelijking met de GUI-gebaseerde besturingssystemen van Apple en Microsoft een stuk minder toegankelijk. Maar dat was vorige eeuw. Inmiddels is dat sterk veranderd.
Linux is, vooral dankzij distributies als openSUSE, Ubuntu en mijn persoonlijke favoriet Linux Mint, net zo gemakkelijk te gebruiken als macOS en Windows. Maar dan zonder alle beveiligingsbugs.
Vind je bugs niet erg? Met de cumulatieve updates zien we elke maand op Patch Tuesday een steeds verder uitdijende massa fixes en patches verschijnen. Misschien vind je het leuk om je tijd te besteden aan grote updates, maar ik heb wel leukere dingen te doen.
Wat Apple betreft, afgelopen herfst werd een gênant beveiliginsgprobleem opgemerkt in macOS en de hoeveelheid Mac-malware steeg met 270 procent. Als je nog steeds gelooft dat Macs veilig zijn, heb je niet goed opgelet.
Sterke beveiliging
Nee, als je een pc-besturingssysteem wilt met een beveiligd ontwerp en een lange geschiedenis met weinig incidenten, dan moet je Linux nemen. Zoals collega Dave Taylor onlangs in dit artikel schreef: "De duidelijke consensus onder deskundigen de we ondervroegen is dat Linux het best beveiligde besturingssysteem is."
Ben je overtuigd bent van de beveiligingsfactor maar wil je jezelf niet vastleggen op een besturingssysteem zonder goede applicaties? Dat is ook allang geen issue meer: de alternatieven zijn uitstekend, volgens sommige auteurs zelfs beter dan andere, en je kunt ook je bekende tools vaak als webinterface gebruiken ongeacht het OS, bijvoorbeeld Office Online.
Makkelijk te gebruiken
En het verhaal dat Linux moeilijk te gebruiken is, is al héél lang niet meer waar. Je kunt maanden doorkomen zonder de terminal ook maar één keer aan te spreken. Ik ben persoonlijk weg van Linux Mint met de desktopinterface Cinnamon. Er zijn veel redenen waarom ik het dagelijks voor mijn werk gebruik, maar weet je wat een van de grootste redenen is? Het is makkelijk.
Hierna: het kant-en-klare Linux-kastje is misschien hét moment om ook over te stappen.
Wat ik wel een verbetering vind aan Windows 10 (gereedschap van het bedrijf) is dat cmd eindelijk schaalbaar is.
Wat me dan wel tegenvalt is dat meerdere desktops niet een pager heeft, moet je met windows toets en pijltjes (links en rechts) werken, maak het dan ook af, als je ergens mee begint!
Ja, ik gebruik meerdere desktops, is overzichtelijk voor mij, i.p.v. dat groeperen per icoon.
Prive gebruik ik geen windows, wel linux en hackintosh (dat laatste is omdat het mogelijk is).
Voordeel van die mintbox kastjes t.o.v. intelnuc box is de afwezigheid van een fan. Uitstekende oplossing voor 240 euro. Je bespaart een windows licentie, de helft van de hardware en een hoop irritatie ([Link])
En een scherm, keyboard en muis is niet nodig? Ik weet niet ,in deze tijden van mobiele devices, of dit gaat aanslaan.
Een scherm, keyboard en muis heb je ook bij een (Windows) PC nodig. Daarin is er geen verschil. :-)
Mobiele devices hebben helaas zo hun beperkingen. Als eerste zijn ze over het algemeen 'gelocked' en moet je ze 'rooten' om volledige functionaliteit te krijgen, waardoor de garantie weer vervalt.
De Mintboxes zijn er voornamelijk om te voorzien in een goedkope energiezuinige vervanging voor de desktop.
Zelf heb ik een Android telefoon, iPad Mini, Samsung Galaxy Tab 4 en Raspberry PI 3B. Hele leuke speeltjes, maar voor het echte werk prefereer ik nog steeds een desktop-systeem, want daar kunnen de mobiele devices (en laptops) nog steeds niet aan tippen, na mijn mening.
Alweer?
Nou dan zal ik vast een voorzetje geven, kunnen een paar reageerders zich de moetite besparen:
Linux is Stom!
nietus!
wellus!
Microsoft is Stom!
nietus!
wellus!
Apple is Stom!
nietus!
wellus!
Windows 10 bewijst dat we verandering best wel vreten. We houden er alleen niet van dat al onze applicaties in één klap niet meer functioneren en we overal alternatieven voor moeten gaan zoeken. Alleen als je dat geen probleem vindt, is een OS-omschakeling mogelijk een goed idee.
Overweeg je zoiets voor jezelf thuis, begin dan met het onder Windows installeren van alternatieve applicaties die ook onder Linux beschikbaar zijn. Pas als je merkt dat je met die verzameling software prettig uit te voeten kunt en eigenlijk niets meer mist, wissel je het onderliggende OS uit.
Vandaar dat de wel succesvolle linux distros ook vooral veel op het grote voorbeeld, Windows lijken.
De meeste succesvolle Linux distro's gebruiken Gnome als grafische werkomgeving en dat heeft reeds jaren geleden afstand genomen van de traditionele Windows gebaseerde WIMP omgeving.
De meest populaire Linux distributies zijn nog altijd:
* Ubuntu - Gnome;
* Fedora - Gnome;
* Debian - Gnome;
* openSUSE/SLES - meerdere grafische werkomgevingen.
De rest hobbelt er maar een beetje achteraan. De traditionele WIMP omgeving is lang niet meer zo vanzelfsprekend als jij beweerd, zelfs niet onder Windows 10.
Met Windows 8.x was dat zeker. Maar het huidige startmenu is gewoon geaccepteerd en werkt best redelijk.
Nee, windows 10 bewijst dat de wijzigingen van Windows 8 een vergissing bleken. En nog steeds is Windows voor velen een ergernis in de huidige vorm en wordt 7 nog steeds geroemd als laatste goeie versie van Windows.
Ik was in eerste instantie heel erg onder de indruk door de innovatie in Windows 8, maar dat bleek niet werkbaar voor een desktop systeem. Heb een peperduur "touch device" van Logitech gekocht, dat nu onder Windows 10 volstrekt nutteloos is geworden.
Achteraf gezien, was Windows 8 dus een Big #Fail.
Ben nu Windows Insider en aardig onder de indruk van Redstone 4, maar heb gelukkig openSUSE Tumbleweed als primair OS.
Vreemd want ik gebruik op mijn touch device nog gewoon dezelfde tile interface die Windows 8 ook al had. Die is nog volledig aanwezig in Windows 10.
^^ dit. Nergens wordt gesteld dat dit systeem onder windows 8 wel bruikbaar was. Integendeel:
Een touch device is niet hetzelfde als een Desktop.
Kortzichtige opmerking. Gewone gebruikers hebben niet meer nodig dan Chrome of Mozilla Firefox. Alles wordt tegenwoordig webbased gedaan. De iets minder gewone gebruiker gebruikt al lang Mozilla Thunderbird en eventueel LibreOffice. Adobe Reader wordt zeker niet gemist maar kan wel worden geïnstalleerd.
Het is maar wat je kortzichtig noemt he..
Het woord zegt het al. Kort van zicht als je zegt dat al je applicaties niet meer functioneren. Dat geldt waarschijnlijk alleen voor Windows s gebruikers en die zijn er niet:)
Windowsapplicaties draaien niet onder Linux. Hebben ze nooit gedaan ook. Wine is vooral een loze belofte op dat vlak.
Kort van zicht dus. Chrome, Firefox, Thunderbird, Adobe Reader, LibreOffice, VLC, Spotify, Skype (en minder LightWorks, Audacity of Blender die ook veel onder windows worden gebruikt) zijn multiplatform. Dat zijn geen alternatieve applicaties. Een gewone gebruiker heeft niet meer nodig.
Over Wine had ik het niet. Inconsistente look en feel zit gewone gebruiker niet op te wachten.
Eerst zijn alleen Chrome of Mozilla Firefox noodzakelijk voor gewone gebruikers.
In deze reactie komen daar opeens een lading applicaties bij.
"Thunderbird, Adobe Reader, LibreOffice, VLC, Spotify, Skype (en minder LightWorks, Audacity of Blender".
Over kort van zicht gesproken.....
Nee hoor. Er staat niet minimaal maar maximaal (niet meer nodig) Lezen is toch een puntje van zorg bij de Windows fanclub
Ik draai zowel Windows 10 Insider (Fast Ring) als Ubuntu en openSUSE Tumbleweed (op kale metaal). Draai hier toch een aantal Win32 apps met WinE, die niet eens meer werken onder Windows 10 Pro 64-Bit. Verder zijn er voor zowat iedere Winapp prima Open Source alternatieven, onder zowel Linux, macOS als Windows.
Ik gebruik niet één commercieel programma onder alle bovengenoemde besturingssystemen.
Gewone gebruikers gebruiken toch vaker meer applicaties dan je denkt. Onderschat dat niet. Er zijn zeker gebruikers die alleen aan chrome genoeg hebben, maar gewoon lekker op Windows blijven. Waarom... Het werkt gewoon, dus waarom overstappen naar iets anders als het niets toevoegt en alleen maar lastig is. Hardware ondersteuning is toch net niet optimaal, battery levensduur iets minder, printers iets lastiger, videodrivers net iets lastiger.
Het is allemaal wel te doen, maar als het niet werkt, is de gewone gebruiker gewoon lost en bijna geen leverancier die je wilt ondersteunen.
Als mensen inderdaad kozen voor gebruiksgemak en het gewenning aan het onderliggende OS dan was Windows phone nu ruim marktleider.
Als ze kiezen vor een ruime beschikbaarheid van allerlei applicaties en apps dan kies je anders.
Hetzelfde gaat op voor linux in relatie tot beschikbare software. Ja er zijn alternatieven maar die werken vaak ook echt anders. Los van de discussie of bijv Gimp echt een vervanger is voor het kostbare Photoshop: het heeft nu eenmaal een aantal andere features die net anders werken. Dus los van het OS en zijn GUI moet je ook wennen en overstappen op een andere applicatie die zich nog moet bewijzen voor je. Dat vormt een grote drempel om tot een andere keuze te komen.
Dat er nu interessante linux doosjes komen met een toename van webbased diensten zal waarschijnlijk ook meer effect hebben dan het al dan niet vermeende security issue. Op dat laatste aspect wordt slechts zelden door een consument gekozen.
De "winkel" waar je straks de mini2 kunt bestellen: [Link]
Wat heb je aan vermeend gebruikersgemak als je apparaat niet doet wat je wil? Er is nooit in voldoende mare content op Windows Phone geweest. Hoe dacht je dat Windows Phone marktleider kon zijn zonder de content voor gebruikers die elders wel beschikbaar is?
Lees de rest ook en je hebt je antwoord.
Ja. Dat had ik gelezen. Je geeft voorbeelden van content die op Linux wel aanwezig is, maar mogelijk op Windows net even anders werkt. Hoewel dat klopt, is dat niet een antwoord op mijn vraag. Die ging over afwezigheid van content. Want dat is mijns inziens het probleem.
Probeer het eens regel voor regel..
Nog steeds geen antwoord op de vraag hoe je dacht dat Windows marktleider kon zijn onder de gegeven omstandigheden, maar goed. Is ook een rotvraag. Gebruiksgemak is niet een gegeven, namelijk. Uit niets blijkt dat gebruiksgemak en Windows gelijk opgaan. Lijkt eerder op jouw persoonlijke mening (die je mag hebben), maar een feit is het niet. Mijn ervaring ook niet, maar ook dat maakt het niet tot feit.
Ik geef aan wat de realiteit is. Gebruiksgemak is de brede acceptatie van de windows phone gebruikers, ook die (noodgedwongen) later overstappen naar de concurrentie. De tweede reden zou ( conform het gestelde in het artikel) kunnen zijn dat gewenning aan een OS een sterke reden zou zijn. Als beide stellingen waar zijn dan was Windows Phone nu marktleider.
De conclusie kun je op basis van de huidige markt zelf trekken.
De acceptatie van de Windows Phone gebruikers was breed? Windows Phone is op de piek niet breder geweest dan een procentje of 4 van de markt. Ongetwijfeld waren deze 4 procent van de volledige markt heel blij met Windows Phone, maar om dat petietige kleine beetje als maatstaf te nemen.... En als brede acceptatie te zien? Ik zou dan wat grotere aantallen verwachten voordat ik van brede acceptatie zou spreken.
De eerste stelling is al niet waar.
Lees je eigen vraag eens kritisch na..
Tja, als je wat er staat niet begrijpt en na vragen en antwoorden blijft hangen in je verkeerde voorstelling van zaken .. dan haak ik af.
Er wordt hier een vraag gesteld over jouw voorstelling van zaken. De mogelijkheid bestaat dat je iets onduidelijks schreef. Vandaar de vraag. Niks achter zoeken. Je kunt ook gewoon antwoorden ipv duiken.
Het antwoord is nu al diverse malen gegeven. Je vraag is vreemd ( lees hem nog eens door, misschien begijp je het dan) en past niet bij wat ik zeg. Je neemt een deel van een zin en begrijpt die dus kennelijk niet.
Op jouw vraag is dus geen antwoord te geven.
"Hoewel dat klopt, is dat niet een antwoord op mijn vraag. Die ging over afwezigheid van content. Want dat is mijns inziens het probleem."
Dat is ook wat Zorba in zijn tweede alinea aangeeft tav mislukken van Windows Phone:
"Als ze kiezen vor een ruime beschikbaarheid van allerlei applicaties en apps dan kies je anders." - en dat "anders" is dus Android/iPhone
En dat is wat de consument heeft gedaan.
Dat argument had al eerder de revue gepasseerd. Jouw reactie heeft geen toegevoegde waarde.
Niet voor jou, dat is duidelijk ... LOL
Kennelijk heeft hij een specifiek beeld in zijn hoofd zitten en weigert alternatieve uitleg te accepteren. Is dus vooral een leesprobleem.
Dat gaan we hier niet oplossen vrees ik.
Android was 1 grote verandering. Mensen hadden er geen problemen mee. Wel met Windows 8. Kan niet toegeschoven worden aan verandering. Zie Android.
Android was 1 grote verandering. Mensen hadden er geen problemen mee. Wel met Windows 8. Kan niet toegeschoven worden aan verandering. Zie Android.
Na 20 jaar Windows junk te zijn geweest, ben ik afgelopen november overgestapt op Linux Mint.
En wat een verademing is dat, en natuurlijk is niet elk programma qua functie het zelfde als de windows uitvoeringen, maar langzaam maar zeker komt daar verandering in.
Ik moet wel zeggen dat ik totaal geen games speel.
Ja, deze stap had ik veel eerder moeten doen.
Reageer
Preview