Usenet-platform FTD sleept Brein voor rechter

door

Downloaden

door

Nieuws - Usenet-platform FTD sleept Stichting Brein voor de rechter om juridische duidelijkheid te krijgen over hun dienst. "De verdachtmakingen moeten stoppen."

Usenet-platform FTD heeft een bodemprocedure gestart naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Tegen de krant zegt voorman Tim Kuik van Stichting Brein: "Hoewel ze zelf niet de illegale content op servers hebben staan, is wat FTD doet zonder meer strafbaar." In datzelfde artikel stelt hij vervolgens ook juridische stappen te willen ondernemen.

Downloaden legaliseren

Die actie volgde op 4 februari toen er een brief van Brein bij FTD op de deurmat lag, waarin het bedrijf werd beschuldigd het plaatsen illegale content aan te moedigen. Daarop volgde een briefwisseling, overleg en contact per e-mail. De onderneming zegt up- of downloaden niet te faciliteren, maar dat het gebruikers alleen laat weten waar content te vinden is.

Omdat Brein gewoonlijk via een kort geding websites probeert te sluiten, is nu door het Usenet-platform als eerste slag een bodemprocedure aangespannen. Het bedrijf wil dat de rechter klip en klaar stelt dat downloaden toch legaal is. En daarnaast dat de website van FTD niet illegaal is en dat stichting Brein de uitspraken over vermeend strafbaar handelen op de eigen website rectificeert.

Met de stap hoopt het Usenet-platform Brein de pas af te snijden bij een kort geding. Een bodemprocedure levert minder snel een uitspraak op, maar de zaak wordt wel inhoudelijk behandeld. Uiteindelijk kan zo'n procedure wel een jaar tot anderhalf jaar duren.

Proefballonnetjes

"Het is de bedoeling om juridische duidelijkheid te krijgen over wat de status van FTD nu precies is", vertelt Arnoud Engelfriet, jurist bij ICT Recht. Hij stelde de aanklacht tegen Brein op. "Brein laat de ene proefballon na de andere op. Dat moet eens stoppen."

"Het is legaal om muziek en films te downloaden en je mag anderen wijzen waar iets te vinden is", stelt de jurist. Hij wijst erop dat meerdere malen door het ministerie van Justitie is aangegeven dat downloaden mag, maar uploaden niet. Omdat FTD geen van beide doet, zou het bedrijf dan ook niets fout doen.

Geen filesharing

Alhoewel de bodemprocedure de toekomst van FTD zeker moet veiligstellen, speelt ook irritatie een rol in rechtszaak. Het is de dienstverlener een doorn in het oog in één adem genoemd te worden met filesharing netwerken. Usenet-groepen werken anders, argumenteert FTD.

Vooral de opmerking van Tim Kuik in BREINinfo (een uitgave van de stichting) uit oktober 2004 dat 'nu de nieuwsgroepen op Usenet aan de beurt zijn' schoot het bedrijf in het verkeerde keelgat. FTD zegt in gesprekken duidelijk aangegeven te hebben niet van mening te zijn onrechtmatig te handelen.

Kuik was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.