10 Gratis nuttige Android apps (en 12 leuke)

door

Android 3D

door

Tips en tools - Android smartphones worden snel populairder. Bij deze 10 gratis apps waar je wat aan hebt, en 12 grappige extra's.

Oké – dus je hebt een Android toestel. Gefeliciteerd. Maar nu? Je weet ongetwijfeld dat op de Android Market een enorme hoeveelheid apps te vinden is, en je hebt vast al collega’s en vrienden ontmoet die je trots laten zien hoe Shazam een liedje herkent en hoe Layar een informatielaag over de werkelijkheid legt. En iemand heeft ongetwijfeld al de Light Saber app gedemonsteerd. Heel stoer allemaal.

Maar laten we wel wezen: uiteindelijk is je Android een gebruiksvoorwerp dat vooral praktisch moet zijn, en de spectaculaire apps die je altijd te zien krijgt als iemand zijn Droid demonstreert, gebruik je in de praktijk zelden tot nooit. Bovendien wil je graag gratis apps – als geld geen rol speelde, had je wel een iPhone genomen. Maar de Android Market blinkt niet uit in overzichtelijkheid, wat mooi geïllustreerd wordt door het feit dat sites als AppBrain.com en AndroLib.com, alternatieve Android markten die veel meer functionaliteit bieden, de laatste tijd permanent overbelast zijn.

Dus gaan wij je helpen. Je hebt een nieuwe Android en je neemt mee…

In de eerste plaats is het zaak je toestel te leren kennen. HTC doet het erg goed op dit moment, met een hele reeks fraaie Android-toestellen en hun veelgeprezen HTC Sense interface (waar een heleboel handige widgets bij worden geleverd: klik op het plusje rechts onderin). Ook andere fabrikanten hebben fraaie Android-toestellen. Het gaat hier te ver alle varianten te beschrijven, maar het loont de moeite eerst eens rustig te bekijken wat de verborgen mogelijkheden zijn van je toestel zelf, voor je als een bezetene apps begint te downloaden. Er zijn bijvoorbeeld allerlei RSS-readers verkrijgbaar, maar de kans is groot dat er al standaard een op je toestel zit die prima voldoet.

De markt op

We beginnen met tools. Er zijn allerlei handige apps te vinden om je toestel te beheren en de functionaliteit uit te breiden. De volgende beschouw ik zelf als onmisbaar, en alle hier genoemde apps zijn gratis (al ‘betaal’ je voor sommige via advertenties).

Barcode Scanner

De basis voor alle trucjes met streepjescodes, maar ook handig voor bijvoorbeeld de zogenaamde QR-codes die je hier bij de apps ziet staan: scan ze met deze app en je gaat direct naar de juiste pagina in de Android Market. Deze app zelf zul je alleen nog even zelf moeten opzoeken…

Wil je zelf QR-codes maken? Probeer dan de online Kaywa QR-code generator.

Task Manager

Iedere smartphone-eigenaar weet dat die apparaten stroom vreten, dus is het zaak geen zaken te laten draaien die je toch niet nodig hebt. Uiteraard heb je al de Energiebeheer widget geïnstalleerd om snel en simpel WiFi, Bluetooth en GPS uit te kunnen schakelen, de automatische updates uit te zetten en de helderheid van je scherm aan te passen. Maar besef je ook dat Android multitasking is (houdt de Home-toets ingedrukt om te zien welke apps er draaien) en dat al die apps je batterij kunnen leegtrekken zonder dat je het door hebt. Daarom zijn er ‘task killers’ verkrijgbaar op de Android Market, en Task Manager (die van het Adao Team) is daarvan mijn favoriet: het geeft je de mogelijkheid alle draaiende apps te bekijken en een voor een uit te schakelen, maar kan (!) dat ook automatisch na X-minuten doen zodra je scherm in de slaapstand gaat. En het biedt een handige widget om gewoon alle draaiende apps (behalve de uitzonderingen die je hebt aangegeven) rigoureus de nek om te draaien. De app zit vol instellingen om alles zo in te richten zoals je dat zelf prettig vindt. Hij bedruipt zichzelf met advertenties, maar die zie je alleen als je de app zelf opent. Wel oppassen dat je geen apps killt die je eigenlijk nog nodig hebt (zoals een dataverkeer-monitor).

Apps Organizer

HTC Sense zorgt ervoor dat je maar liefst zeven schermen kunt vullen met alle apps en widgets die je wilt, maar als je geen Sense hebt, of als je die schermen hebt gevuld met widgets waardoor er voor apps geen plaats meer is, ben je aangewezen op de programma-lijst, waar alle apps achter elkaar staan opgesomd. Dat betekent een hoop scrollen. Apps Organizer heeft daar een handige oplossing voor: het stelt je in staat al je apps van een of meer labels te voorzien, en die labels (er zijn enkele standaard-labels met icoontjes, maar je kunt ook eigen labels aanmaken – helaas krijg je dan een standaard-icoontje) kun je als mappen op je hoofdscherm(en) plaatsen. Druk erop en je krijgt alle apps te zien uit de betreffende categorie. Daarbinnen kun je nog prioriteiten aangeven ook, zodat je meest gebruikt apps altijd bovenaan staan. Erg handig en overzichtelijk, en bovendien simpel in gebruik.

File Manager

Soms wil je buiten de standaard interface om kunnen zien wat er nou precies op je telefoon en je SD-card staat. Daarvoor zijn allerlei filemanagers beschikbaar die allemaal wel heel veel op elkaar lijken. Het ontloopt elkaar niet veel, maar ik kies voor File Manager: simpel en goed, met alle functionaliteit die ik erin verwacht. Wel met ads, maar daar hebben alle gratis filemanagers last van.

AndFTP

Een FTP-programma op je Android kan soms heel handig zijn – al was het maar om even wat nieuwe muziek van de thuisbasis te downloaden. AndFTP werkt tot nu voor mij het beste: een heldere overzichtelijke interface en alle functionaliteit die ik nodig heb. Bovendien is het de enige FTP-app die compatibel is met alle FTP-servers die ik tot nu heb geprobeerd.

Uninstaller

Hoe de-installeer je apps onder Android? Nou – via Menu / Instellingen / Toepassingen / Toepassingen Beheren, waar je vervolgens echt alle apps en services dwars door elkaar ziet staan (je kunt sorteren op app-grootte – want je wist natuurlijk precies hoe groot die ene app was, of zo). Dat kan beter, en ook daar zijn allerlei apps voor te vinden, maar laten we het simpel houden: Uninstaller toont je een alfabetische lijst met apps die je met een klik kunt de-installeren. In ruil toont het een advertentietje.

Fast Reboot

Ook Android is niet heilig: soms loopt het systeem niet helemaal zoals je zou willen, en dan zou je graag even willen herstarten – maar waarom duurt dat altijd zo lang op die smartphones? Met Fast Reboot gaat het gelukkig een flink stuk sneller, ook omdat je de herstart naar wens kunt beperken tot bepaalde apps.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

apps, android

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.