Eenrichtingsweg van VMware naar Hyper-V

door

hyper-v

door

Tips en tools - Microsoft kijkt op het gebied van virtualisatie tegen een flinke achterstand aan ten opzichte van VMware. Heel slim biedt het geïnteresseerde gebruikers dan ook een eenrichting converter aan.

Virtualisatie is een van de gebieden waar Microsoft nog volop slag moet leveren met concurrerende technieken. Hoewel Hyper-V met elke update en release beter wordt, heeft VMware vSphere nog altijd de meeste features. En ook de beheeromgeving is bij VMware prima, zelfs al is Microsoft juist op dat vlak minstens zo vooruitstrevend gebleken als bij de hypervisor zelf.

Hoe dan toch geïnteresseerde klanten en bedrijven op zijn minst verleiden naar het eigen product te kijken? Het antwoord hoeft niet heel complex te zijn. Interesse is er namelijk al snel, alleen ziet iedereen op tegen de problemen van migraties, zelfs al is het maar voor een testtraject. Ook Microsoft weet dit en biedt daarom een eerste versie van een nieuwe converter voor VMware-virtuele machines.

MVMC

De Microsoft Virtual Machine Converter is een nieuwe Solution Accelerator van Microsoft. De slechts 4MB download is nog een bèta en mag volgens de licentie ook niet in een productieomgeving worden gebruikt, iets wat ook maar weinigen zullen overwegen.

De Microsoft Virtual Machine Converter is een standalone programma dat is bedoeld om VMware virtuele machines en schijven te converteren naar Hyper-V virtuele machines. Het werkt als een wizard die in een zestal stappen de verbinding legt met de ESX-host, de virtuele machine selecteert, daarna de opties voor de conversie laat kiezen, dan de Hyper-V host laat kiezen en tot slot de conversie uitvoert. Anders dan veel andere converters verbindt de MVMC namelijk direct met de virtuele hosts.

Ook via de prompt

Behalve via een grafische intertace kan MVMC ook via de prompt worden gebruikt. Het voorziet dan in een MVDC-executable voor het converteren van disks en een MVMC-executable voor het converteren van een virtuele machine. De eerste werkt zonder meer, de MVMC heeft een prompt met Admin-rechten nodig. De laatste is ook een stuk krachtiger en heeft veel meer opties. Via MVDC is het slechts mogelijk de bron en destination-schijf op te geven en met /Dyn of de te maken nieuwe virtuele schijf, dynamisch moet zijn of niet.

MVMC kent veel meer opties, zoals het gebruik van machinenamen, gebruikersnamen en wachtwoorden en de IP-configuratie van de server waar de virtuele machine nu staat en waar deze naartoe moet. De mogelijkheid de conversie vanaf de prompt uit te voeren heeft als voordeel dat deze vaker herhaald kan worden of kan worden gebruikt binnen een automatische workflow bijvoorbeeld binnen System Center Orchestrator of Powershell.

Conversie

Tijdens een conversie neemt MVMC eerst een snapshot van de virtuele machine. Daarna de-installeert het de VMware-tools en brengt het de machine down. Als volgende stap worden de virtuele schijven naar de machine gekopieerd waar de feitelijke conversie gebeurt, waarna de virtuele machine op de ESX-host eventueel weer kan worden opgebracht. De conversie verloopt daarna los van de oorspronkelijke ESX-host. Om een virtuele machine te kunnen converteren moet deze op de ESX-host geactiveerd zijn en lid zijn van een Active Directory-domein.

Tijdens de conversie gaan de VMware virtuele netwerkadapters verloren. Virtuele netwerkinstellingen worden dus niet geconverteerd. De netwerkconfiguratie van de virtuele machine moet dan ook na de conversie opnieuw op Hyper-V worden aangemaakt.

Ondersteuning

MVMC kan worden geïnstalleerd op Windows 7, Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2. Voor de conversie zijn virtuele machines op VMware vCenter Server 4.1 en 5.0 geschikt evenals ESX/ESXi Server 4.1 en 5.0. De machine waar de virtuele machine na de conversie naartoe wordt overgezet is natuurlijk per definitie een Hyper-V server, ondersteund zijn Hyper-V op Windows Server 2008 R2 met SP1 in Standard, Enterprise en Datacenter Edition. Daarnaast Microsoft Hyer-V Server Core met SP1 en Hyper-V Server 2008 R2 met SP1.

Ondersteuning voor Windows Server 2012 Hyper-V ontbreekt nog maar zal volgens de documentatie in de volgende release worden toegevoegd.

Alleen Windows

De converter kan niet overweg met elk besturingssysteem in een virtuele machine. Dat is beperkt tot versies van Windows, namelijk Windows Server 2003 in verschillende edities, Windows Server 2008 (verschillende edities), Windows Web Server 2008 en Windows 7 Enterprise. Allemaal in 32 en 64-bit. De volledige lijst van ondersteunde platformen is te vinden in de documentatie die met de download meekomt.

De 4MB download van de Microsoft Virtual Machine Converter is gecontroleerd op virussen en door VirusTotal op twee, Zeer waarschijnlijk false positives na, akkoord bevonden. De download verloopt via de Microsoft Connect website. Om de software te kunnen downloaden is registratie op deze Microsoft-website verplicht, elk Microsoft-passport voldoet daarvoor. De download bestaat uit een installatiebestand en documentatie.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

vmware, virtualisatie, hyper-v

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.