
ISOC: Nederland loopt achter bij gebruik sip
Nederland heeft een achterstand op het gebied van sip en voice over ip. Internet Society Nederland (ISOC) heeft daarom een speciale werkgroep opgericht.
Nederland heeft een achterstand op het gebied van sip en voice over ip. Internet Society Nederland (ISOC) heeft daarom een speciale werkgroep opgericht.

ISOC: Nederland loopt achter bij gebruik sip
Nederland heeft een achterstand op het gebied van sip en voice over ip. Internet Society Nederland (ISOC) heeft daarom een speciale werkgroep opgericht.
De werkgroep sip en voip is bedoeld om de ontwikkeling van allerlei vormen van menselijke communicatie over internet te stimuleren door onderling afspraken te maken over te gebruiken platformen, technologieën en diensten.
Volgens Michiel Leenaars, directeur van ISOC Nederland, staat Nederland niet op de kaart als het om voip of sip gaat. Sip (session initiation protocol) is een protocol om diverse communicatievormen waaronder voice over ip, instant messaging en streaming video mogelijk te maken.
De standaarden zijn er al lang, alleen gebeurt er in Nederland nog te weinig op dit gebied, zo leek de overheersende mening van de aanwezigen tijdens de ISOC-bijeenkomst.
"Skype heeft wel laten zien dat je de hele telecomwereld kan verpakken in te downloaden software", zegt Adrian Georgescu, directeur van AG Projects en de nieuwe vice-voorzitter van de werkgroep sip en voip. Voorzitter van de nieuwe werkgroep is Rob Meijer, oud-medewerker van KPN Research en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
Nederland is behoorlijk gedigitaliseerd. Er zijn duizenden forums en iedereen doet driftig mee. De achterstand komt vooral omdat men bang is om te investeren in nieuwe technologie. Vergeet vooral niet dat er bijna vijftig miljard euro verloren ging op de beurs toen de internetzeepbel uit elkaar spatte, zo'n vijf jaar geleden. Men is nu bang om te investeren en er zijn te weinig innovatieve plannen.
Wat mij ook opvalt is dat de maatschappij internet discrimineert en negeert. Men haalt niet het maximale eruit. Online boeken publiceren komt nauwelijks voor in Nederland. Ik ga in juni 2006 acht boeken online publiceren op mijn website en hoop dat de media het serieus gaan nemen.
Het traditionele gedrukte boek zal moeten verdwijnen en daarvoor is innovatie nodig. Nieuwe technologie is mooi, maar men dient de oude systemen beter te benutten en niet te discrimineren. Technisch gezien kan er veel meer gedaan worden met internet. Wel constateer ik een digimoeheid bij het online volk. Veel forums krijgen nog maar weinig bezoekers en hebben een lage output.
De radicalisering door internet is ook iets wat niemand verwacht had. Men weet hier geen raad mee. Als er nu nieuwe technologie komt dan kan het extremisme toenemen. Hoe men dit zal oplossen ben ik nu aan het onderzoeken.
Het is niet duidelijk uit de tekst wat de nadelen zijn van de achterstand voor Nederland en wat de werkgroep eraan kan doen. Wij moeten vooral niet vergeten dat de Nederlanders elke maand bijna 300 miljoen euro betalen voor verbinding met internet (abonnementen, hosting enz.). Maar wat krijgen zij ervoor terug? Bitter weinig hoor. Veel mensen kennen internet niet en geloven al de informatie niet. Echt ongelooflijk hoe men zoveel geld vergooit en er niets voor terug krijgt. Hier moet de werkgroep ook aandacht aan schenken, geloof ik.
Het online publiceren van complete boeken moet men wel beter organiseren. Vooral de wetenschappelijke boeken zou men op deze manier goedkoop kunnen publiceren, zonder hoge fysieke drukkosten. Hier moet men werk van maken om betrouwbare kennis te verspreiden en het volk slimmer te maken.
Dewanand
Hindoeschrijver en onderzoeker
waldo@wanadoo.nl
Kritisch Podium Dewanand
[Link]
sorry hoor maar kpn gebruikt al een hele poos sipservers.
De meeste mensen hebben niet eens in de gaten dat telefonie van UPC Basis en Freetime en van KPN PlusTelefonie al VoIP is. Je kunt ervan opaan dat deze aanbieders de trend volgen. Bij bovengenoemde abonnementen is bellen 's avonds en in het weekend gratis. Dus waarom moeilijk doen met PC's routers en software? T.z.t. zal telefonie helemaal gratis worden. Dan zit het gratis in het totaalpakket van Providers/Telecomaanbieders.
Ik heb wel een praktisch programma bij [Link] gezien. SKYPE2SIP deze koppeld skype uitgaand aan een SIP server, waardoor je skype out niet nodig hebt. Ik heb zelf SKYPE gekoppeld aan de SIP server van sipdiscount en het werkt zeer goed. En dat geeft toch weer een stimulans voor VOIP met SIP.
Wim de Graaf
Deze stelling lijkt me volslagen onzin. Vergeleken met belgie of Noorwegen of noem een qua omvang soortgelijk lan dop, is er geen enkel opvallend verschil te merken.
Sip is natuurlijk helemaal niet sexy en zegt de gebruiker al helemaal niets. Skype daarentegen is een applicatie met een zelfbedacht protocol en dus veel makkelijker te installeren en belangrijker nog, te gebruiken.
SIP is wel de toekomst en Skype zal zich vroeg of laat daaraan gaan conformeren. Of SIP nu werkelijk zo'n geweldig protocol is, met name in relatie tot firewalling en dergelijke is vraag 2.
Wat een heerlijk stukje marketing-manager blaat toch weer. Hoe krijg ik mijn naam in het nieuws en hoe zeg ik zo min mogelijk met zoveel mogelijk woorden.
We hebben een "achterstand", en we richten een "werkgroep" op. We gaan "allerlei vormen" van communicatie "stimuleren" door "onderling" afspraken te maken. We staan immers "niet op de kaart", er "gebeurt nog weinig op dit gebied". Maar gelukkig kunnen we "de hele telecomwereld verpakken".
Maar ja, van een vereniging met een bestuur van maximaal 25 leden, een raad van advies van 10 leden en 10 expertgroepen/commissies van elk nog eens maximaal 10 leden die voor ieder project een projectgroep oprichten mag je natuurlijk niet te veel verwachten. Ja, dat ze met z'n honderdvijfendertigen nog maar een nieuwe "werkgroep" oprichten, dat wel.
Het is ook inderdaad jammer dat de mogelijkheden van SIP niet gebruikt worden. Zoals het opnemen van de SRV
records in de zone file van het domain in DNS server.
kijk op [Link] onder SIP domains.
wie is die werkgroep dan ?! heb nog niet eerder gelezen over deze werkgroep
".... te stimuleren door onderling afspraken te maken over te gebruiken platformen, technologieën en diensten."
"De standaarden zijn er al lang, alleen gebeurt er in Nederland nog te weinig op dit gebied"
Als de standaarden er al zijn waarom moet je dan nog allerlei afspraken gaan maken etc. Is het dan niet een kwestie van het onder de aandacht brengen?
Dit lijkt me een nietszeggende uitspraak als die niet wordt onderbouwd.
Op wie hebben we allemaal een achterstand ?
Reageer
Preview