
Ordina ontslaat 350 man voor 'beter rendement'
ICT-dienstverlener Ordina stuurt in verband met de crisis 350 man de laan uit. Dat moet een rendement opleveren van 25 miljoen euro.
ICT-dienstverlener Ordina stuurt in verband met de crisis 350 man de laan uit. Dat moet een rendement opleveren van 25 miljoen euro.

Ordina ontslaat 350 man voor 'beter rendement'
ICT-dienstverlener Ordina stuurt in verband met de crisis 350 man de laan uit. Dat moet een rendement opleveren van 25 miljoen euro.
Ordina, gevestigd in Nieuwegein, schrapt de banen in het komende jaar. Met de ontslagronde wil het bedrijf ervoor zorgen dat het rendement vanaf 2010 met 25 miljoen per jaar verhoogd wordt. Zo tracht het bedrijf de moeilijke economische tijden door te komen. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers deze zomer streefden Ordina nog naar een rendementsverhoging van 10 miljoen euro. Ordina heeft nu nog zo'n 5300 mensen in dienst verspreidt over de Benelux.
Voor het uitvoeren van de saneringen moet Ordina eenmalige kosten maken, zo'n 20 miljoen euro. Het bedrijf wil de ondersteunende activiteiten centraliseren en de overheadkosten terugbrengen. Een derde van de te schrappen banen zitten bij de ondersteunende afdelingen.
In juni verkocht het bedrijf al softwaretak TA. Dat bedrijf zou niet meer tot de kernactiviteiten behoren van Ordina. De verkoop van TA leverde Ordina 30 miljoen euro op. Ordina was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
Vergeten we niet even dat deze mensen nu ook nog wat opbrengen? Waarschijnlijk niet heel veel, anders zouden ze niet ontslagen worden, maar het is niet aannemelijk dat deze mensen alleen maar een kostenpost zijn. Dus als je naar het verwachtte rendement kijkt, is het salariskosten + gederfde inkomsten wat gecompenseerd moet worden. Ik verwacht dat die kosten van jou daar makkelijk uit kunnen.
De detacheerder hebben weliswaar geen werkplek kosten maar meestal nog wel onkosten in bijvoorbeeld de leaseauto. Verder worden in de bruto loonkosten de WW, WAO en ZVW premies betaald door de werkgever en eventueel een deel van de pensioenkosten. Daarnaast nog een aantal extra vergoedingen die veel ICT'ers ook op hun salaris toegevoegd krijgen.
Meestal zal er bovendien een best wel dure zoektekostenverzekering zijn omdat werkgevers nu twee jaar moeten doorbetalen bij ziekte en bijvoorbeeld en een iets minder dure aansprakelijkheidverzekering. Ook zal er geld uitgegeven worden voor verstrekte middelen (telefoon/laptop/enz).
Als je zo rekent, zijn de daadwerkelijke salariskosten op dit moment nog hoger. Want stel dat er in twee jaar 50 van die 350 uit zichzelf zouden vertrekken, dan gaat het dus feitelijk om 300 gedwongen ontslagen. Je moet weliswaar voor 350 een onstslagregeling treffen (= extra kosten), maar de baten zijn lager.
Ik ken mensen die vlak bij hun werk wonen en liever met het openbaar vervoer zouden gaan, maar dat niet vergoed krijgen en de leaseauto wel.
Bezopen eigenlijk.
Een schatting van het toekomstig verloop van die 350 ontslagen mensen is nodig om de uiteindelijke besparing te berekenen. Als je deze mensen niet zou ontslaan zou een aantal na 1 jaar uit zichzelf vertrokken zijn, een aantal na 2 jaar, enzovoorts. Op die manier weet je wat je bespaart op de toekomstige salariskosten en kan je de netto contante waarde berekenen.
Ik denk dat inwerken niet aan de orde is. Ze gaan mensen ontslaan namelijk, maar ik begrijp waar je heen wilt. Wat betreft opleiding kan ik zeggen dat dit nogal mee zal vallen. Dit is namelijk al jaren een ondergeschoven kindje bij Ordina. Verder is Ordina met name een detacheerder waardoor ze er relatief weinig huisraad op na hoeven houden. Bovendien valt dat onder langdurige afschrijvingen en daar zitten ze dus nog wel even aan vast, hetgeen ook geldt voor huurcontracten. De besparing zit 'm echt voornamelijk in loonkosten, in ieder geval voor de komende jaren. Alleen laptops en telefoons hebben een relatief korte afschrijving, maar die kosten vallen mee.
Even voor de beeldvorming. Ik ben zelf werkgever en heb daarvoor redelijk lang rondgelopen bij toko's als Ordina (en Ordina zelf) en zowel een sanering als een overname meegemaakt. Ik denk dat ik daarom een redelijke inschatting kan maken van de verschillende aspecten. Dat had ik misschien eerst even duidelijk moeten maken en teruglezend denk ik ook dat ik wat vriendelijker had mogen reageren. Mijn excuses.
Dit is gewoon een saneringsoperatie om minder kosten te maken en daardoor met (hopelijk) dezelfde omzet meer winst te maken. Het (toekomstige) personeelsverloop heeft daar echt geen moer mee te maken, want dat valt onder de reguliere operatie (kosten en omzet). Het is wel mogelijk dat je daarbij rekent dat de hele operatie efficienter gaat lopen omdat er mensen weg zijn. Als dat al zo is, denk ik dat je daar niet meer dan 10% rendement kan halen. Dan kun je nog denken aan minder huisvestingskosten, maar als traditionele detacherder zitten de mensen bij Ordina vooral bij de klant. Ok, mobiele telefoon en laptop dan? Ordina gebruikt relatief goedkope spullen daarvoor en rekent 22 euro per maand aan de medewerkers voor het mobiele abonnement. Besparingen op salaris is dus echt het leeuwendeel en zelfs nadat je het bovenstaande aftrek ben ik nog steeds van mening dat het duurbetaalde uitvoerders zijn. 4500-5000 euro per maand, dan praten we in mijn beleving over senior software engineers, analisten en dat soort volk. De mensen die projecten moeten trekken dus. Gezien Ordina juist moeite heeft om op dat niveau mensen vast te houden is het aannemelijker dat het hier vooral om mediors gaat.
De zin "vanaf 2010 met 25 miljoen per jaar verhoogd wordt" is trouwens wel verwarrend, omdat je dit kunt interpreteren als dat ieder jaar het rendement verbetert, terwijl het rendement natuurlijk gelijk blijft. Het is niet zo dat dit in het 1e jaar 25 miljoen oplevert en in het 2e jaar 50 miljoen enz.
Ik nam voor het gemak ook de kosten voor inwerken, opleiding, kantoorruimte en bureau's e.d. mee. Zo gek is die inschatting niet hoor.
Het gaat hier niet om salariskosten van 1 jaar, maar om de netto-contante waarde over toekomstige jaren. Er staat namelijk "vanaf 2010 met 25 miljoen per jaar verhoogd wordt". Bij zo'n berekening moet je ook het (toekomstig) personeelsverloop betrekken.
Sorry, maar volgens mij laat je met deze opmerking zien dat je niet weet hoe werkgeverslasten in elkaar zitten. Ruim 50% werkgeverslasten... echt niet.
Een korte berekening:
Als we uitgaan van 13 maanden (12 maanden + vakantiegeld), dan is het bruto-bruto salaris 5400-5500 euro in de maand. Daarvan is ca. 20% werkgeverslasten en is het bruto salaris voor de werknemer 4500 euro in de maand en dat is een slordige 58.000 euro per jaar. Goed, heb je nog een bonus van zeg 5.000 euro, is het vaste brutosalaris nog steeds 53.000 euro per jaar. (Wil je het precies weten, bekijk deze tabel eens.)
Let wel, dat is het gemiddelde. Er wordt gesproken over 1/3 ondersteunend personeel (denk secretariaat enz.) Het gros daarvan zal onder het gemiddelde zitten en dat betekent dus dat het uitvoerend personeel hier veelal boven zal zitten. Het is dus niet gek om aan te nemen dat het uitvoerend personeel 60-70k vast bruto salaris gemiddeld opstrijkt. Nogmaals: dat is veel geld voor een uitvoerder.
Als dit het eerste bericht is dat de ICT er ook aan moet geloven dan heb je een hoop gemist afgelopen weken.
Dit was te verwachten na al het nieuws en er zullen nog veel meer bedrijven onder gaan lijden, ICT of niet.
Dat valt best mee hoor, als je alle kosten voor de werkgever van dat bedrag afhaalt, zit je op een brutoslaris van ongeveer 35.000 euro.
25 miljoen besparen op 350 man... dat is dus 71.000 euro per persoon gemiddeld. Dan snap ik dat ze die mensen kwijt willen, want als dit gewone uitvoerders zijn, dan verdienen ze best veel.
Kijk, Ordina zelf laat toekomstige IT studenten weten dat de IT beroepstak eentje is met valse beloftes: auto, telefoon, laptop en vervolgens de zak geven als de onkosten toch te hoog worden.
Stop met de lease auto en geef gewoon km-vergoeding, wordt het ook weer wat rustiger op de weg. Ik ken mensen die met de leasebak ff naar Luxenburg rijden om peuken te kopen.
van hore zeggen dat er bij capgemini en atos afdelingen zijn waar nu relatief meer it-ers op de bank zitten dan eind 2001 / begin 2002... weliswaar de softere kant (proces- en implementatiebegeleiders en zo) maar het is dus niet alleen to ordina beperkt
Ach dit soort tijden zijn voor veel bedrijven een moment om weer eens kritisch naar hun eigen organisatie te kijken. Dan komen ze er achter dat ze flink kunnen snijden, maar al die jaren niet hebben gedaan omdat ze lui en vet zijn geworden...
Lullig voor diegene die weg moeten, maar ze komen wel weer aan de bak.
Lijkt ook niet echt als crisis-probleem, lijkt eerder een crisis-excuus, om de meute die ze met veel haast binnen hebben gehaald te ziften.
Aan de hand van dit bericht hoor ik nu geluiden dat de ICT sector ook klappen gaat krijgen. Daar is nog niets van te merken. ICT bedrijven die ik ken hebben het drukker dan ooit. Vooral het MKB is een enorme inhaalslag aan het maken. Dat Ordina nu 350 man op straat wil zetten is een signaal dat er iets bij Ordina niet goed zit. In tijden van economische groei horen we Ordina janken dat ze niet kunnen groeien omdat er geen mensen zijn. Is dit een truc van Ordina om het overtollige vet te lozen onder het mom van deze crisis? Als Ordina nu 350 PHP programmeurs zou hebben zou er geen vuiltje aan de lucht zijn. Maar als het bedrijf vol zit met mensen met vage functies die eigenlijk van toeten noch blazen weten, alleen van interessant meekletsen tijdens vergaderingen, dan kan ik me inderdaad voorstellen dat deze mensen door de klanten als eerst op straat worden gegooid.
Uiteraard is het personeel 't haasje.
Gaat het niet goed? Niet de verwachte winst?
Hupatee, op zouten ermee.
Wanneer gaat het eens andersom, bestuurder / manager
niet besluitvaardig, verkeerde strategie of gegraai?
Direkt een schop onder hun hol!
Reageer
Preview