
'Elke developer moet zijn eigen geldpotje krijgen'
De manager zal gezag moeten overdragen aan de developer. Anders zullen deze werknemers vertrekken.
Op CITE, een grote IT-conferentie in San Francisco, voorspellen branche-experts een nieuw tijdperk in de arbeidsrelatie tussen een developer en manager. Laatstgenoemde zal enig gezag moeten overdragen aan zijn ondergeschikten, anders zullen deze werknemers vertrekken.

'Elke developer moet zijn eigen geldpotje krijgen'
Op CITE, een grote IT-conferentie in San Francisco, voorspellen branche-experts een nieuw tijdperk in de arbeidsrelatie tussen een developer en manager. Laatstgenoemde zal enig gezag moeten overdragen aan zijn ondergeschikten, anders zullen deze werknemers vertrekken.
De nieuwe generatie developers moet niets hebben van een autoritaire bedrijfsleiding, stelde een van de sprekers, Gary Hamel van de London Business School. Volgens hem is het de meeste gezag-fobische beroepsbevolking in de geschiedenis.
Andere verwachtingen
"Het is een generatie met heel andere verwachtingen. Het zijn mensen die ervan uitgaan dat als je de leiding hebt, dat komt omdat werknemers bereid zijn jou te volgen.” Om die bereidwilligheid af te dwingen zouden managers veel meer verantwoordelijkheid moeten overdragen aan hun personeel, voorspelt Hamel. Niet alleen moeten werknemers alle vrijheid krijgen om creatief te zijn, ook moeten ze allemaal een geldpotje beheren die ze kunnen inzetten voor onderzoek en ontwikkeling.
“Als je dat niet doet, zul je nooit van een conservatief in een innovatief bedrijf veranderen. Je gijzelt dan je eigen medewerkers en die zullen zich van je vervreemden”, aldus Hamel, die daarmee onder meer doelt op Microsoft, HP, Dell en Intel.
Top-down tegenstrijdig met trends
Spreker Kevin Jones, strateeg bij een organisatie-adviesbureau voor NASA's Marshall en Goddard Space Flight Centers, liet merken het met Hamel eens te zijn. Ook volgens hem is er binnen veel it-bedrijven nog altijd sprake van een traditionele bedrijfscultuur die radicaal door de bedrijfsleiding aangepast zou moeten worden. “De topdown-mentaliteit van de managers van vandaag komt niet overeen met de wijze waarop IT de samenleving heeft gedemocratiseerd. Het zijn twee wereldblikken die samen voor conflicten zorgen.”
Hamel ziet de ‘bring your own device’-trend als een signaal dat bedrijven hun werknemers meer vrijheid geven. “BYOD is een mooie ontwikkeling, maar ik denk dat het een begin vormt van een veel meer radicale verandering. Bureaucratie moet sterven, daar mag geen discussie over zijn.”
@olivierh: betekent wel dat je mensen moet aannemen die ermee om kunnen gaan. Hier worden we geacht om "zelfstandig ondernemer in loondienst" te zijn, maar er zijn er plent die erover struikelen. Maar het klopt wat je zegt, en ook hier lachen we al onze "traditionele" of "moderne-in-name-only" concullega's hard uit.
Tot dat de developers aan de loop gaan met de vrijheid. Ik heb ze wel mee gemaakt, 100 uur bezig met een mogelijke uitbreiding in de verre verre toekomst. Dan zou dat dan makkelijker zijn. Alleen liepen ze vast in hun als als als scenario.
Duidelijke opdrachten werken vaak beter, uiteindelijk moet het werk betaald en terugverdiend worden.
Dit kan ik beamen, werk sinds een ~1,5 maand (pas) bij een groot bedrijf vol developers, en we hebben hier nauwelijks met managers te maken, ze zijn er wel, maar het is meer dat wij hun vertellen hoe we t doen dan andersom, en moet zeggen, werkt heerlijk, creëert inderdaad ook ruimte voor creativiteit, iets wat iedere developer nodig heeft (anders heb je het na een tijdje wel weer gezien imo)
Reageer
Preview