
INHolland kiest Microsoft-cloud boven Google
Microsoft wint weer een slag van Google in de Nederlandse schoolstrijd om de cloud. 35.000 studenten van Hogeschool INHolland gaan over naar Live@edu, Microsoft's gratis onderwijscloud.
Microsoft wint weer een slag van Google in de Nederlandse schoolstrijd om de cloud. 35.000 studenten van Hogeschool INHolland gaan over naar Live@edu, Microsoft's gratis onderwijscloud.

INHolland kiest Microsoft-cloud boven Google
Microsoft wint weer een slag van Google in de Nederlandse schoolstrijd om de cloud. 35.000 studenten van Hogeschool INHolland gaan over naar Live@edu, Microsoft's gratis onderwijscloud.
Hogeschool INHolland zet volgend jaar 35.000 studenten over op Live@edu, Microsoft’s gehoste softwarepakket voor het onderwijs. Het is daarmee na de universiteit Tilburg de tweede Nederlandse hogeronderwijsinstelling die massaal migreert naar de cloud van Microsoft. De universiteit Utrecht en de OpenUniversiteit hadden eerder al gekozen voor de grote rivaal, Google Apps for Education.
35.000 in één klap
Live@edu biedt onderwijsinstellingen gratis gehoste Outlook, Exchange, Office Live Workspace en Skydrive van 25 GB online opslag. De keus voor Microsoft Live@edu is definitief, maar de migratie zit nog in de opstartfase, vertelt Cees Plug, directeur ICT van INHolland aan Webwereld.
Na de voorbereiding worden de studenten in één keer overgezet, waarbij de huidige maildienst 1 op 1 over gaat. Voor het begin van nieuwe schooljaar in september 2011 wil INHolland alle 35.000 studenten in de cloud hebben. Het inloggen op de accounts vindt lokaal plaats, omdat zowel Google als Microsoft hun clouddiensten hebben gekoppeld aan het authenticatieprotocol van SURF, de SURFfederatie.
Gebrekkige koppeling met Outlook
Er zit echter nog één grote technische hobbel in het migratietraject. Plug: "Er is een probleem met die federatieve koppeling. Op dit moment is Microsoft niet in staat om de SURFfederatie koppeling zo te leggen dat die ook werkt met rich clients, oftewel Outlook. De webmail werkt wel goed en die wordt ook veel gebruikt, maar we willen zonder meer de rich client hebben. Dat is momenteel een technische impasse."
"We zijn er van overtuigd dat Microsoft dit euvel kan tackelen, maar het moet voor ons op voorhand duidelijk zijn dat op het een relatief eenvoudig oplossing wordt met de rich client. Want we willen niet naderhand nog een migratie meemaken."
Vista-migratie mislukt
INHolland draait de mail nu lokaal op Exchange. Naast Google Apps is er ook gekeken naar Zimbra, maar die rekenen 5 euro per account per jaar. Plug: "Die business case kregen we simpelweg niet rond. Dan kunnen we het zelf goedkoper."
INHolland staat open om ook de mail van de medewerkers op termijn in de cloud te zetten, maar zal zich na de studentenmigratie eerst bezighouden met het besturingssysteem. "We willen van XP naar Windows 7. We hebben eerder een poging gedaan om naar Vista te migreren, maar dat kon niet omdat we te vroeg waren. Dat leverde veel softwareproblemen op en toen zijn we afgehaakt," vertelt Plug.
Google's achilleshiel
Er is nog niet besloten of studenten de keus krijgen om over te gaan naar Live@edu of dat iedereen standaard overgaat, maar dat laatste is wel de bedoeling. "Dat is ook exact de reden dat we voor Microsoft kiezen en niet voor Google, omdat vanuit de wetgeving een stukje privacy geborgd is. We willen dat de data binnen de Europese muren blijft en die zekerheden krijg je bij Google niet." Omdat die garantie er bij Google niet is móeten instellingen wettelijk een keuze bieden om Google Apps te weigeren.
Deze jurisdictiekwestie was, net als voor Universiteit Tilburg en de TU Delft, ook voor INHolland dé beslissende factor om niet voor Google te gaan. ICT-directeur Plug: "Het is toch een heet hangijzer. Daar kun je niet zomaar aan voorbij gaan. Ik bekijk dit soort dingen vanuit een worst case scenario, en dan moet je data zo veilig mogelijk zijn. Als je dan twee keuzes hebt en de een is veiliger dan de ander, dan is de keus duidelijk."
Spannende strijd
Met INHolland aan boord lijkt Microsoft het momentum van Google over te nemen in onderwijsland. De tussenstand komt hiermee op 2-2. De komende periode wordt spannend, aangezien verschillende universiteiten en hogescholen binnenkort zullen kiezen voor Google Apps of Live@edu.
Tussenstand Google Apps Edu en Microsoft Live@edu:
Ben inderdaad benieuwd hoelang In Holland met soort dingen door blijft gaan...
Aan 25 GB????
Die uiteindelijk neer komen om integratie met Microsoft protocollen.
Maar ik twijfel er niet aan dat ze de rekening van Microsoft nog wel gepresenteerd zijn zodra Microsoft ook 90% van die markt in handen hebben.
Nee, niet 25GB opslag maar maximum 25GB opslag.
In de praktijk zal de gebruikte ruimte waarschijnlijk gemiddeld minder dan een halve GB zijn en ben je met 20 TB wel ingedekt.
LOL: alle mail van de europese BPOS klanten worden via *texas* verstuurd voordat het weer in de EU komt...
Bij microsoft heb je die garanties alleen op papier, niet in de praktijk.
En bedankt In Holland, om mijn diploma nog *verder* te devalueren...
Ja zo kan ik het ook. Gewoon de specs wat aanpassen en dan lukt het wel voor die 5 euro?
Ik zelf denk dat 25 GB al weinig is. Er komt tegenwoordig bijna geen boek meer aan te pas. Wat verslagen, documenten, boeken, uitgewerkte opdrachten, een scriptie en je zit er al aan.
Ik zie een heleboel van mijn data liever niet in een cloud, lastig met privacy en geheimhouding.
Aan de andere kant, voor data die wel in de cloud mag, hoe makkelijk is het om over te schakelen naar een concurrent als je (om wat voor reden dan ook) je oude wolkenverkoper wilt verlaten?
Ik zie dezelfde trend bij gewone bedrijven hier in NL; die zowel een Google Apps test, als MS BPOS test doen.
Uiteindelijk kiezen ze allemaal voor BPOS om een legio aan redenen.
Het hele idee van de cloud is dat data overal beschikbaar is, ongeacht het device dat je op een bepaald moment gebruikt. Door spul weer lokaal te gaan opslaan mis je de essentie van de cloud. Of de cloud zinvol of wenselijk is is een andere discussie.
Ik rekende op twee deeltijds-beheerders (voor redundantie) die in het resterende deel van de tijd het beheer van het locale (office-) computerpark doen. Kosten voor dataverbinding = SURFnet.
@plep: Kosten licenties = 0 (Open Source). Hoeveel hardware kun je kopen als je EUR 10.000 per jaar mag afschrijven? En hebben studenten nu echt wel 25 Gb nodig? Als je dat terugbrengt naar 2 Gb scheelt dat een berg harddisks.
Het gaat hier om een mail server, een office pakket en 25 GB opslag. Dat redt je (inclusief licenties, hardware, stroom, backup, filtering en beheer) niet voor 5 euro per gebruiker.
Je zit in de richting, maar ik denk dat het duurder is.
Je hebt inderdaad 2 beheerders nodig, maar wel een daarvan van het level Service Delivery Manager. De personeels kosten zijn dan al zeker 100k (een bruto salaris dat iemand krijgt is lager als wat die persoon het bedrijf kost). Daarnast heb je de kosten voor je dataverbinding die hoger zijn doordat alles in de cloud draaid, je moet wel alles steeds ophalen en wegschrijven.
Het probleem zit hem in de garantie waar je data staat. Elk land heeft eigen wetgeving. Zolang er een Safe Haven agreement is (en die is er tussen de EU en VS) kun je in principeook je data in de VS stallen.
Daar zijn echter 2 aandachtspunten bij:
1. Elke staat heeft andere privacy wetgeving, en dat is soms minder streng als bij ons.
2. De Patriot Act steld de VS overheid in staat alle data zonder meer op te eisen als het hun uitkomt.
Zolang je binnen de EU blijft heb je op deze gebieden zeker geen problemen met privacy problemen. Dus is het goedkoper om dat te doen.
Met een lijntje naar de studentenadministratie en een slim script maakt de computer zo tienduizend "standaardstudentenaccounts" aan, terwijl de systeembeheerder zijn koffie drinkt. Ik heb zoiets zien draaien (meer dan 10.000 accounts per jaar met twee systeembeheerders die ook andere taken hadden).
Ik kom op een kostprijs van 60-100.000 euro/jaar (inclusief hardware) voor een slim beheerde computerwolk.
Google is your friend.
Bij al dat gehype over "de cloud" blijft bij mij een vraag onbeantwoord:
Hoe krijg je je gegevens uit de wolk op je solide harde schijf, bij voorkeur onder Linux?
Voor 5 euro per jaar kunnen ze het helemaal niet goedkoper.
mee eens....voor een onderwijsinstelling is dit een drogreden. Voor overheden kan ik me er nog iets bij voorstellen.
Is dat niet wat aan de conservatieve kant? Maak ik hieruit op dat de data binnen de Europese muren vallen maar het verder blijkbaar niet echt uitmaakt bij wie de data terechtkomen?
Enkele dagen was in Webwereld te lezen dat Microsoft veel hinder had van de Europese privacywetgeving. Het valt kennelijk wel mee, dank zij die privacywetgeving winnen ze van de concurrent.
Pcies Vinylat45! M$ betaald natuurlijk, om studenten in het M$ kamp te krijgen. Dat bij INHolland alles om de centen draait is al eerder heel duidelijk geworden. Wat een ballentent.
Met extra functionaliteit: print je eigen InHolland diploma.
Referentie
Reageer
Preview