
Beursexit Dell op losse schroeven
Nog eens drie grote aandeelhouders van Dell keren zich naar verluidt tegen het plan van Michael Dell voor een beursexit van de pc-maker.
Nog eens drie grote aandeelhouders van Dell keren zich naar verluidt tegen het plan van oprichter Michael Dell en investeerder Silver Lake om het bedrijf van de beurs te halen. De steun voor de privatisering van Dell slinkt.

Beursexit Dell op losse schroeven
Nog eens drie grote aandeelhouders van Dell keren zich naar verluidt tegen het plan van oprichter Michael Dell en investeerder Silver Lake om het bedrijf van de beurs te halen. De steun voor de privatisering van Dell slinkt.
De investeringsbedrijven Vanguard Group, State Street Corp en BlackRick Inc, die gezamenlijk 11,5 procent van Dells aandelen bezitten, trekken volgens The Wall Street Journal hun handen af van de plannen van Michael Dell en Silver Lake. Dat overnameplan houdt in dat Dell van de beurs verdwijnt voor een totale transactiewaarde van 24,4 miljard dollar, ofwel 13,65 dollar per aandeel.
Zeldzame situatie
Dat plan, onder meer gesteund door een miljardenlening van Microsoft, komt in dat geval verder op losse schroeven te staan. Ondertussen laat ook durfinvesteerder Carl Icahn opnieuw van zich horen. Hij meldt dat hij bij realisatie van zijn eigen overnameplan (14,85 dollar per aandeel) zelf aan het roer wil staan van Dell.
De oppositie speelt mogelijk va-banque met de prijs van de deal. Iets wat volgens de krant vaker voorkomt bij grote overnames, maar in dit geval bijzonder is omdat de aandeelhouders zelf het breekijzer zijn. Mocht de overnamedeal falen is dat zeldzaam. Sinds 2005 is het slechts 14 keer eerder voorgekomen bij meer dan 1600 Amerikaanse bedrijfsovernames.
Wat Michael Dell en Silver Lake nog kunnen doen, is de prijs per aandeel ophogen. Maar daar is volgens bronnen van Reuters geen sprake van.
Icahn wil Dell zelf leiden
Carl Icahn, de man die berucht is om zijn kapitale durfinvesteringen, sprak woensdag openbaar over de overnamestrijd. “Wij hebben uiteraard wat inzicht en daar voelen we ons behoorlijk goed bij”, aldus Icahn dubbelzinnig tijdens een CNBC-conferentie. Hij, zelf in bezit van 8,7 procent van de aandelen van Dell, voegde daar aan toe dat hij Dell zelf wil gaan leiden.
“Het meest geld dat ik heb verdiend was wanneer ik bedrijven zelf bestuurde en er instapte”, zei Icahn, wiens papieren steeds beter worden, nadat hij eerder nog weerstand van de Raad van Bestuur van Dell ondervond.
Oppositie groeit naar 30 procent
Wanneer de drie investeringsbedrijven bij de stemming vandaag allen tegenstemmen komt het percentage aandelen tegen het Michael Dell op bijna 30 procent. Dat zou betekenen dat de oprichter van de Texaanse techgigant ten minste 42 procent van de overgebleven bedrijfsaandelen nodig heeft voor zijn voorgestelde beursexit.
De stemming voor de buyout van Dell staat gepland voor donderdag, maar kan nog uitgesteld worden. Die beslissing is aan de Raad van Bestuur om alle partijen meer tijd te gunnen voor het overtuigen van aandeelhouders. Daarmee gaat de laatste cruciale fase in rond de toekomst van beroemde pc-maker. Binnen een week moet er meer duidelijk zijn.
Update: De stemming is zoals verwacht door de directieraad uitgesteld tot woensdag 24 juli.
Ik kan voor Dell, het bedrijf, alleen maar hopen dat het uiteindelijk toch het plan van Michael Dell gaat worden.
Want Carl Icahn die een tech bedrijf gaat leiden, sure...
Je weet nu al hoe dat gaat uitpakken:
Binnen nu en een jaar of 5 bestaat Dell niet meer. Het bedrijf wordt in stukken gehakt, omdat het zo meer waard zal zijn dan de initieele overname heeft gekost. De Server tak wordt verkocht aan bijvoorbeeld Lenovo, de desktop en notebook kant bijvoorbeeld aan Acer, de storage en netwerk tak aan EMC, NetApp of Cisco...
Icahn kan aan het einde weer een paar miljard extra zijn graf mee in nemen en er is weer een bedrijf naar de kl*ten geholpen door een stel gierige, egoistische aandeelhouders.
Ja dat kan niet anders, voor 24.4 miljoen zou Michale Dell niet hoeven aan te kloppen bij Microsoft voor sponsoring en was het al lang beklonken..
"voor een totale transactiewaarde van 24,4 miljoen" zou een koopje zijn hoor, neem aan dat er miljard moet staan redactie ?
Reageer
Preview