
3D-tv zonder bril (video)
3D-technologie wordt steeds vaker verwerkt in tv's, maar niemand wil eigenlijk met een brilletje in de huiskamer voor de buis zitten. Het kan ook zonder.
3D-technologie wordt steeds vaker verwerkt in tv's, maar niemand wil eigenlijk met een brilletje in de huiskamer voor de buis zitten. Het kan ook zonder.

3D-tv zonder bril (video)
3D-technologie wordt steeds vaker verwerkt in tv's, maar niemand wil eigenlijk met een brilletje in de huiskamer voor de buis zitten. Het kan ook zonder.
Dat bleek op de technologiebeurs Cebit in Hannover. Door een soort bril voor het beeld te zetten in plaats van zelf als kijker een bril op te zetten kan het probleem worden opgelost. Zulke voorzetschermen bestaan al langer, maar tot nu toe moest de kijker op ƩƩn punt blijven zitten om driedimensionaal beeld te krijgen. Op een andere positie was er een wazig beeld te zien.
Verschillende oplossingen
Dit blijkt opgelost op verschillende manieren. Een versie van een voorzetscherm zendt het sterobeeld uit naar 64 verschillende posities, zodat vanaf veel verschillende plekken het 3D-beeld kan worden bekeken. En een Duits bedrijf maakt een monitor die meebeweegt met de kijker, zodat hij altijd op de goede plek staat of zit om het beeld te zien. Dat kan echter problematisch worden als er meer dan ƩƩn tv-kijker in de ruimte is.
Bij een derde variant wordt de kijker in de gaten gehouden door twee camera's die de positie van de ogen in de gaten houden en het stereobeeld daarop afstelt. Wanneer de technologieƫn op de markt komen is niet bekend. Ze zijn een stuk complexer dan de systemen met bril. Liefhebbers zullen nog even geduld moeten hebben.
COOL nu met groot beeld van 140 cm dan koop het het gelijk.
Alles leuk en aardig... maar zolang ik nog steeds 15 minuten crap zie (die ik niet kan skippen) voordat de film begint, ga ik toch geen 3d-dvd huren.
Filmpje is traaag bij mij terwijl Youtube het wel doet.
Ik mag dat 3D wel. Goede ontwikkeling. Ik heb onglangs met een 3D bril wat 3D Youtube filmpjes gezien, en dat ziet er strak uit :D Wel vervelend om te wennen als je die bril weer af hebt gezet (blauw-rood).
Het zou inderdaat ontzettend handig zijn om zonder bril 3D tv te kunnen kijken, met de nadruk op 'zonder bril' want 3D tv zelf heeft op zich weinig nut behalve vermaak.
Maar zoals vaak met technieken, zullen we er later wel meer over horen.
Hoe moet ik deze oplossing zien in dit geheel?
[Link]
Onlangs op discovery, in een docu over vuurwerk, was te zien dat een Japanse Universiteit simpele 3D beelden midden in een ruimte kon projecteren. Een beetje zoals die hologrammen in StarWars.
Volgens de docu was alles nog zeer geheim en kon er verder niets over verteld worden...dus bij deze de uitleg...
Het principe is dat luchtmoleculen, op de plaats waar twee laserstralen elkaar kruisen, in een hogere energietoestand worden gebracht en licht uit gaan stralen. Door de lasers slim te sturen kun je 3D voorwerpen in de ruimte projecteren. De lasers zelf geven geen zichtbaar licht af, dus storen niet.
Net zoals het noorderlicht kun je diverse kleuren genereren door de golflengte van de lasers aan te passen. Zuurstof geeft groen, stikstof geeft rood licht...maar zover waren die Japanners nog niet :-)
@fd0, bedankt voor je reactie. Dit komt veel te vaak voor.
Dan plussen we toch weer even ;)
Maar goed, het is zeker een goede ontwikkeling. Ik zie mij zelf niet graag met een bril voor 3d naar de televisie of computer kijken.
Natuurlijk is het mooi dat er dan toepassingen met camera zijn, maar dan is mijn argument, ik kijkt praktisch nooit alleen, dus hoe gaat dan met meerdere personen. Het mooiste lijkt het me toch voor film en dat is toch iets wat ik in gezelschap wil doen.
Ik vraag mij af of 3D op deze wijze wel goed van de grond gaat komen. Als je echt 3D wilt zien moet je instaat zijn op verschillende plekken (voor en achter) te kunnen focussen. Dat kan nu alleen bij (statische) hologrammen. Ik heb AVATAR 3D gezien en dat was na verloop van tijd knap inspannend. De Camera bepaald namelijk het 3D beeld, jij kunt alleen maar naar dat ene scherpe punt kijken dat de camera heeft ingenomen. Als je naar de achtergrond wilt kijk is die wazig om dat de camera focus anders is. Bij de grote scenes was het 3D effect veel geringer en eigenlijk alleen aanwezig bij bepaalde delen zoals de asregen die dan het 3D effect creƫert.
De voorzetschermen hebben hetzelfde effect als bij de 3D brillen, de camerafocus bepaald het 3D beeld.
Het is wachten op bewegende hologrammen, dan heb je pas echt 3D.
Ik kan me idd herinneren dat ik op de medtec in Stuttgart een jaar of 6 geleden ook zo'n Philips scherm heb gezien en ik vond het toen al een zeer indrukwekkend beeld.
De opstelling was overigens gewoon op de beursvloer en als je er langsliep bleef het beeld 3d en redelijk scherp.
toch handig om een serieuze reaktie neer te sabelen met een 'duim naar beneden'
Zo'n 8 jaar geleden tijdens een Philips roadshow al gezien. Er stond een 3D TV in een ruimte waar ongeveer 30 mensen in konden. Ongeacht de kijkhoek kon iedereen 3D-TV zien.
Philips werkt met een voorzetscherm met vertikale halfronde lensjes. Achter elk lensje zit een dubbele serie pixels, een voor linker- en een voor het rechteroog.
Het enige nadeel tov. active-3D-brillen (LCD-glazen die wisselend het beeld blokkeren zoals in het Pandadrome van de Efteling) is dat het 3D beeld beperkt blijft tot in het TV-scherm.
Reageer
Preview