
Google patenteert automatische relevante links
De online zoekmarketingwereld is geschrokken van een aan Google toegekend patent. Dat behelst automatisch gegeneerde relevante links bij webpagina's en andere webcontent.
De online zoekmarketingwereld is geschrokken van een aan Google toegekend patent. Dat behelst automatisch gegeneerde relevante links bij webpagina's en andere webcontent.

Google patenteert automatische relevante links
De online zoekmarketingwereld is geschrokken van een aan Google toegekend patent. Dat behelst automatisch gegeneerde relevante links bij webpagina's en andere webcontent.
Het patent houdt in dat als iemand een webpagina of document leest, Google daar automatisch content bij zoekt die relevant kan zijn voor de lezer. Daarbij let Google op de interesses van de lezer, opgemaakt uit zijn surf- en leeshistorie, en koppelt dat aan de inhoud van de content die op dat moment bekeken wordt.
De additionele content kan in zijn geheel of als link ingepast worden in het document dat gelezen wordt. In het eerste geval wordt de oorspronkelijke content dus gewijzigd weergegeven. In het geval van inpassen, omschrijft het patent verschillende manieren.
Dit kan bijvoorbeeld via een link in de tekst, ofwel een zogeheten in-line link, maar Google gaat een stap verder. De patent-'abstract' noemt de geheel nieuwe term 'in-link link', wat neerkomt op een door Google aangebrachte hyperlink in plaats van de oorspronkelijke link. Een andere methode om de gerelateerde content onder de aandacht van de lezer te brengen, is een text snippet, waarbij een omschrijvende tekst dan bijvoorbeeld opspringt.
Einde van SEO?
Zo'n per websurfer variërende weging en weergave van zoekresultaten heeft verstrekkende gevolgen. Het zou online marketingactiviteiten zoals SEO (search engine optimization) en linkbuilding volledig passeren. Niet de marketeer bepaalt de relevante informatie of links bij webpagina’s, maar Google, zo is de teneur zoals te lezen is op onder meer e-consulting.com. Het is echter nog de vraag hoe zwaar Google deze automatisch gegenereerde relevante content en links wil laten meewegen in zijn zoekresultaten.
Eerder dit jaar werd al bekend dat Google patent heeft gevraagd en gekregen op een techniek die links op een pagina zwaarder gaat waarderen op de waarschijnlijkheid dat een lezer er op zal klikken, het zo genoemde Reasonable Surfer Patent. Alle patenten van Google en een analyse van waar het bedrijf heen wil met zijn zoekmachine, zijn hier te lezen.
Update:
Verkeerde correctie door eindredactie (van "in-link link" naar "in-line link") gecorrigeerd.
Dus als ik het goed begrepen heb, zou Google een soort van Wikipedia achtige pagina samenstellen met voor zoekers 'nuttige' informatie, volledig gebaseerd op steekwoorden uit de gevonden documenten.
Knap. Maar dan nog, blijft het voor SEO's gewoon de normale routine vwb het 'vindbaar' maken van gezochte informatie.
Een website 'verkoopt' iets, een produkt of info, en dat moet door gebruikers gevonden kunnen worden. Dat moet ook in de nieuwe situatie door Google gecombineerd kunnen worden tot de weer te geven zoekers-info.
Het artikel van eConsultancy heeft het volgens mij deels bij het rechte eind. Weliswaar gaat Google mogelijk 'eigen' gevonden links weergeven, maar dit zijn dan wel links die relevant zijn voor de zoeker.
Link-populariteit, ofwel, hoe vaak wordt er naar mijn website doorgelinkt door een website met dezelfde soort informatie, blijft gewoon voor de indexering binnen Google van levensbelang en daar zullen bedrijven als eConsultancy en andere SEO's gewoon hun brood mee kunnen blijven verdienen.
Denk dat deze 'grap' het voor SEO alleen nog maar interessanter maakt om pagina's vindbaar en combineerbaar te krijgen.
Daarentegen zullen link-farms, zoals nu al het geval is, (terecht) een nog flinkere opdoffer gaan krijgen
Als je in een winkelstraat loopt zonder je handen in je zakken te houden vraag je er natuurlijk om gerold te worden. Ik zie werkelijkwaar niet wat daar paranoide aan is.
Daar is een (door (mijn) eindredactie ingeslopen) fout de oorzaak van: Google's patent voorziet ook het vervangen van aangebrachte links door eigen links, die dan beter bij het door Google aangelegde profiel van de websurfer past.
Als je paranoide was, zou je zeker willen horen en zien wat in die winkelstraat om je heen gebeurd. Oren en ogen open dus ...
Overigens, weet je wat die addons doen?
NoScript (blokkeren van scripts op websites)
Flashblock. (blokkeren van flash, inderdaad ook met NoScript te blokkeren)
Adblock Plus. (blokkeren van advertenties)
BetterPrivacy. (zeker wissen van cookies e.d.)
Ghostery. (blokkeren van trackers op websites).
Alleen de laatste 2 hebben direct iets te doen met bescherming privacy, de overige ook wel ietsje, maar die zijn hoofdzakelijk voor veiligheid en blokkeren van (onrustige) advertenties.
noscript en flashblock zou ik niet instaleren
die zitten elkaar in de weg
en noscript blokt flash al
Google indexeert de pagina's en op basis van de geindexeerde pagina's bepaald het de relevantie vwb de te tonen reclames (boven en naast de gevonden entries op bijvoorbeeld www.google.nl).
Die relevantie zit dus opgeslagen in de databases van Google en kan je met blockers niet blokkeren.
Zo'n per websurfer variërende weging en weergave van zoekresultaten heeft verstrekkende gevolgen
Snap eigenlijk niet wat SEO met de nieuwe advertentie grap van Google van doen heeft. SEO houdt zich bezig met de wijze waarop content gevonden kan worden. De gepatenteerde link grap van Google kijkt naar de tekst en zoekt op basis van steekwoorden (keywords dus) naar passende advertenties. Dit zijn dan wel advertenties waarvoor betaald is, lijkt mij.
Godzijdank ben ik nog niet zo paranoïde. Is dit zoiets als door een winkelstraat lopen met de handen in de zakken, oordopjes in en oogleden dichtgenaaid?
Dat is precies de config die ik zelf ook overal installeer en dezelfde gedachte erachter ;-)
Volgens mij heb je ook het citaat recht, waarbij je een stukje uit auteursrechtelijk beschermd materiaal mag citeren.
Is het mogelijk om patent op iets aan te vragen wat de wet overtreed? Ik bedoel dat het op dit moment
Apart, met het publiceren van snippets overtreed Google toch al de wet op auteursrecht? Vreemd dat ze daar dan ook nog een patent op krijgen, maar misschien ook juist wel typerend!
Firefox met 5 Addons:
NoScript.
Flashblock.
Adblock Plus.
BetterPrivacy.
Ghostery.
Goole en consorten zoeken het maar lekker uit. =)
Reageer
Preview