
Apple-patent voor 3D-beeld zonder bril
Apple heeft een techniek gepatenteerd waarmee via projectie een 3D-beeld kan worden getoond zonder dat de kijker daarvoor een speciale bril nodig heeft.
Apple heeft een techniek gepatenteerd waarmee via projectie een 3D-beeld kan worden getoond zonder dat de kijker daarvoor een speciale bril nodig heeft.

Apple-patent voor 3D-beeld zonder bril
Apple heeft een techniek gepatenteerd waarmee via projectie een 3D-beeld kan worden getoond zonder dat de kijker daarvoor een speciale bril nodig heeft.
De techniek, autostereoscopie genaamd, geeft alle kijkers de mogelijkheid vanuit elke hoek de geprojecteerde 3D-beelden te zien zonder dat er enig hulpmiddel nodig is. Volgens Apple is de technologie zeer effectief, praktisch, efficiënt, ongecompliceerd en goedkoop.
Apple zegt in een aantal aspecten uniek te zijn ten opzichte van andere bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van autostereoscopie. In het patent wordt beweerd dat de ontwikkelingen bij de concurrentie gelimiteerd zijn doordat kijkers zich niet zouden mogen verplaatsen, de geprojecteerde beelden van mindere kwaliteit en ook nog eens te duur zijn.
Linker- en rechteroog
De technologie van Apple daarentegen onderzoekt eerst de positie van de kijker en diens bewegingen om die informatie vervolgens te gebruiken om pixels op een scherm te projecteren die zodanig worden gereflecteerd dat zij via de linker- en rechteroog van de kijker een 3D-effect creëren.
De eventuele beweging van de kijker wordt door sensoren geregistreerd en de hoek van de projectie wordt gelijktijdig veranderd. De techniek is in staat om dat bij meerdere kijkers tegelijk te doen. Binnen het patent zijn nog enkele details opgenomen, zoals een versnelling van de beelden ten opzichte van de beweging van de kijker.
Wiskundige formules
Apple heeft het patentverzoek al in september 2006 ingediend. Dinsdag is het patent officieel goedgekeurd. De patentaanvraag gaat bevat de formules hoe de beelden via de projector op het scherm worden gereflecteerd en ontvangen worden door de linker- en rechteroog van de kijker terwijl deze in beweging is.
Het ligt eraan wat je onder goedkoop verstaat. Als je kijkt naar de prijzen van 3D tv's, dan is de toegevoegde hardware van een Kinect (geschatte kosten van de gebruikte onderdelen 50-60 USD) goedkoop.
En Kinect bestaat, dus de techniek bestaat. Ik kan me heel goed voorstellen dat je met Kinect-achtige techniek voor meerdere personen tegelijk een gepersonaliseerd en op de kijkpositie gerichte 3D projectie kunt maken.
Apple is geen patenttrol, hoewel ze soms dingen patenteren waar ze nooit meer wat mee doen. Met andere woorden, ik verwacht binnen pakweg 5 jaar dat deze techniek tegen Apple-prijzen (wat in onze opinie iha. niet "goedkoop" is) op de markt zal komen.
Gebruiken ze kinect voor ;)
Dat dacht ik ook. Maar daarover wordt niets gezegd. Bij MS waren er meteen allerlei mitsen en maren geweest, maar Apple, dat is natuurlijk veel betere koek. Ga eens een cursus journalistiek voeren en probeer dan ook eens echt objectief te zijn.
Bij mij staat in het artikel:
Hoe ze het doen is mij niet duidelijk, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen.
Voor een TV zitten meestal meerdere personen. Deze techniek richt zich blijkbaar op één kijker. Lijkt me meer iets voor games.
Weer een nieuwe tv op de markt?
3 tv's om niets te missen is toch wel erg veel.
De 'normale tv' (of moet ik over een paar jaar zeggen de 'ouderwetse'), een 3D tv met bril en een 3Dtv voor zonder bril.
Ik heb een idee voor een nieuw patent. De TV carrousel.
Gefeliciteerd Jhojo!
Jij hebt vandaag het stickertje van Steve Balmmer gewonnen voor de meest constructieve en onderbouwde Apple flame. Als extra bonusprijs, mag je zelf kiezen uit één van de vele malware producten die vandaag weer voor windows beschikbaar komen omdat je de eerste bent!
Nogmaals gefeliciteerd met je fantastische prijzenpakket!
Jawel hoor, dit kan al heel goedkoop. Genoeg DIY oplossingen voor, goed gejat van Apple dus. :P
vs.
De hoek van de projectie aanpassen aan de beweging van de kijker is niet ongecompliceerd (en daarmee waarschijnlijk ook niet goedkoop).
Reageer
Preview