
AOL woedend om p2p-programma van Nullsoft
Softwareontwikkelaar Justin Frankel van Nullsoft heeft zich andermaal de woede van moederbedrijf AOL Time Warner op de hals gehaald.
Softwareontwikkelaar Justin Frankel van Nullsoft heeft zich andermaal de woede van moederbedrijf AOL Time Warner op de hals gehaald.

AOL woedend om p2p-programma van Nullsoft
Softwareontwikkelaar Justin Frankel van Nullsoft heeft zich andermaal de woede van moederbedrijf AOL Time Warner op de hals gehaald.
Op de site van Nullsoft - bekend van Winamp - verscheen vorige week woensdag het nieuw uitwisselingsprogramma Waste op de site. Het programma creëert als het ware een peer-to-peernetwerk voor niet meer dan honderd gebruikers.
AOL, eigenaar van Nullsoft, heeft het programma binnen een dag van de Nullsoft-site gehaald omdat het programma gebruikt kan worden voor het uitwisselen van mp3-bestanden, zo schrijft The New York Times.
Waste is bedoeld om samenwerking tussen bedrijven uit het mkb te verbeteren. Volgens een woordvoerder van de Recording Industry Association of America (RIAA) verschilt het programma alleen van Napster en Grokster en aanverwanten doordat er een limiet aan het aantal gebruikers zit.
"Het maken van kopieën van muziek voor eigen gebruik is toegestaan", zo reageert de RIAA in de krant, "maar het uitwisselen niet. Niet met één persoon, niet met vijftien en ook niet met vijf miljoen."
AOL is verbolgen over de software omdat zijn eigen platenmaatschappij Warner Music Group de dupe kan worden van het uitwisselen van illegale muziek. Warner Music is samen met BMG, EMI Music, Universal en Sony Music in een juridische strijd verwikkeld met de makers van diverse peer-to-peerprogramma's.
Justin Frankel van Nullsoft staat bij AOL bekend als een rebelse ontwikkelaar. Enkele jaren geleden ontwikkelde hij al een programmaatje (AIMazing) dat de AOL-advertenties van de AOL Instant Messenger (AIM) verving door plaatjes van geluidsgolven en muzieknoten. Ook toen werd het programma door AOL van de website van Nullsoft verbannen.
Het programma Waste is overigens nog wel elders op internet te vinden.
Dennis de Geus:@Bob
Internet = broodmes
P2P = Stiletto
Je kunt ze allebei gebruiken om brood te smeren en om iemand mee te vermoorden. Maar het broodmes is bedoeld om brood te smeren en de Stiletto meer om een moord te plegen. Daarom is het ook prima als P2P verboden wordt, net zoals een stiletto.
Ik heb nog geen legaal gebruik van P2P gezien wat niet net zo handig gedaan had kunnen worden met de al bestaande technieken.
Je hoeft heus geen expert te zijn om te weten dat 99% op de P2P netwerken illegaal is, en de resterende legale 1% kan je ook prima via het www opzoeken.
Nico:Toch jammer dat keer op keer de overheden en zogenaamde "autoriteiten" zich alleen maar druk maken over hoe nieuwe (en oude) ontwikkelingen gebruikt kunnen worden om bestaande monopolies en kromme prijs-prestatie verhoudingen te ondermijnen.
Zolang er bij mensen de behoefte bestaat om iets illegaal te kopieren of downloaden, zal er altijd een manier gevonden worden. Het wordt tijd dat er eens aandacht besteed wordt aan de redenen waarom mensen dit willen (komt in de meeste gevallen er op neer dat er op een bepaalde dienst (muziek, software) te grote marges gehaald moeten worden zodat de hoge heren in hun veel te dure villa kunnen blijven wonen).
Als je een product hebt wat alleen bij jou te verkrijgen is (bijv muziek ten tijde van LP's), kun je vragen wat de gek ervoor geeft. Als de wereld en de markt veranderd, zul je dus een ander business model moeten kiezen, of gewoon hard moord en brand schreeuwend ten onder gaan.
Begrijp me niet verkeerd: ik keur illegaal downloaden niet goed, maar ik ben nog feller tegen de idiote verrijking over de ruggen van anderen door een selecte groep VIP's (Vagabond's In Power, oftewel witteborden criminelen). Ik koop mijn muziek dan ook bij voorkeur rechtstreeks bij de artiest (maar dat is met mijn muziekkeuze een stuk makkelijker dan met bv top 40).
Bastaard:Martijn: Ik denk eerder dat waste niet op zn plaats is omdat de winamp maker dat gefabriceerd is. Zo is de link mp3 p2p makkelijk te leggen. Met groovenetworks is dat anders naar mijn idee.
Sebas:"Het maken van kopieën van muziek voor eigen gebruik is toegestaan", zo reageert de RIAA in de krant, "maar het uitwisselen niet. Niet met één persoon, niet met vijftien en ook niet met vijf miljoen."
Waarom maken ze het de consument dan zo verrekte moeilijk een kopie voor in de autoradio te maken? In Duitsland mag je tegenwoordig de kopieerbeveiliging helemaal niet meer proberen te omzeilen om een rechtmatige kopie te kunnen maken...
Ik ben het volledig met Bob, Peter en Beach Boy eens. Als je de legale mogelijkheden al niet wil erkennen van p2p netwerken, kun je net zo goed alles waar mogelijk illegale dingen mee gebeuren verbieden (auto's, computers, fototoestellen, etc. etc. etc.). Valt me nog mee dat het hele Internet nog niet verboden is...
PB:Weet je wat verboden zou moeten worden?
Die irritante tussenhandel voordat je favoriete CD/DVD in de winkel ligt. Die maken de prijs zo hoog. Plus de BTW mag ook wel eens bijgetrokken.
Downloaden van internet is makkelijk, maar de CD klinkt veel beter. Zeker als ie eens normaal geprijst wordt.
thieu:Wat is nu de grap:
1) NetBIOS gebruikt iedereen...
En wat is het voordeel daarvan:
Omdat een beetje systeembeheerder netbios niet installeert heb je er in het bedrijf tenminste ook geen last van...
Thieu
Peerke:Verbied de benenwagen ook maar dan, je kunt ook lopend illegale waren van peer tot peer brengen...
Een oplossing: massaal aandelen van platenmaatschappijen kopen, dan kun je ze terugfluiten :-)
Melvyn:Tja, toen AOL Nullsoft overnam, dachten ze 'we wassen die hippie wel effe, is met Marc Adreessen ook gelukt'....
Chemtux:Volgens mij zijn er twee belangrijke feiten die niet gemeld worden. Ten eerste het programma gebruikt goede encryptie en ten tweede het programma is gelicenseerd onder GPL. Een aantal oplettende internetters hebben dan ook het programma snel weten te downloaden en het programma is daarom "gered".
maurice:Als de industrie protocollen en functionaliteit wil verbieden omdat daarmee het auteursrecht kan worden overtreden dan snap ik niet meer waarom Windows file sharing nog acceptabel is. Of DOS copy.
Ik denk dat de echte pijn zat in het feit dat hier gratis source werd weggegeven. Ik neem dat dat AOL best begrijpt dat er legitieme behoefte is aan secure file transfers binnen kleine groepen. Wanneer het hier om een duur pakket met closed source ging zou er geen probleem zijn.
D Bos:Zo, wanneer gaan ze dan usenet en email offline halen? Daarmee kunnen immers ook mp3 bestanden worden uitgewisseld.
Reageer
Preview