
Podcastgemeenschap kissebist om feeds Gespod.nl
In de vaderlandse podcastgemeenschap is onrust ontstaan over een nieuwe website die de verwijzingen naar bestaande podcasts aanpast.
In de vaderlandse podcastgemeenschap is onrust ontstaan over een nieuwe website die de verwijzingen naar bestaande podcasts aanpast.

Podcastgemeenschap kissebist om feeds Gespod.nl
In de vaderlandse podcastgemeenschap is onrust ontstaan over een nieuwe website die de verwijzingen naar bestaande podcasts aanpast.
Aanleiding voor de irritatie is de alfaversie van een nieuwe podcastoverzichtssite Gespod.nl. Op deze website worden de rss-feeds omgeschreven naar het webadres van de site.
Podcasters zijn van deze handelswijze niet gecharmeerd. "Het punt is dat er een partij tussen mij en mijn luisteraar komt te staan', zegt Brian Wolff Schoemaker van de podcast Babbling Brian heeft. "Als Gespod verdwijnt of er gebeurt iets mee dan is de luisteraar jouw feed kwijt en verdwijnt dus. Klanten zullen dan denken dat het mijn site is met het probleem." Veel podcasters willen zelf controle houden over de mp3's en de feeds.
Statistieken
Gespod.nl-oprichter Wilco Turnhout heeft begrip voor de bezorgdheid over de onafhankelijkheid van podcasters, maar wijst erop dat het noodzakelijk is de downloads te monitoren. "We willen een aantrekkelijke website zijn voor de gewone man, die snel wil zien wat populair is en wat niet. We willen een betrouwbare top-40 lijst maken en daarbij moet je dan ook alle downloads meetellen."
Volgens Turnhout zouden podcasters er goed aan doen om het initiatief te omhelzen, omdat de site kan leiden tot een forse groei in het aantal luisteraars. Gespod.nl benadrukt dat ze de feeds 'as is' worden weergegeven en dat het alleen nodig is voor het bijhouden van statistieken. Met de cijfers wil het bedrijf de media bestoken.
Herhaling van zetten
Een vergelijkbare affaire rond feeds speelde zich in 2005 af na de introductie van de website Podplaza.nl, die naast directory ook zelf podcasts ging uitgeven en contracten met de programmamakers wilde afsluiten. Hierop ontstond forse kritiek vanuit de gemeenschap, omdat met het 'hijacken' van de feed de auteurswet wordt overtreden en de podcaster de controle verliest. Na flamewars en een vernietigende uitzending van de podcast 'The Podbrothers' werd destijds besloten te stoppen met het herschrijven van de links en de originele links weer te geven.
Volgens Gespod.nl zijn de twee initiatieven niet te vergelijken, omdat Gespod zelf geen uitgever van podcasts wil zijn. Ook wijst de websitebouwer erop dat zijn bedrijf niet direct winst hoeft te maken, omdat zowel hij als zijn kompaan al een goed lopend it-bedrijf hebben.
Of de directory een succes zal worden, is overigens nog de vraag. Voor Patrick de Ritter van Poddium, een podcast rond muziek, is de maat vol: "Het is mijn podcast en ik wil eigen baas over mijn feed zijn.". Inmiddels heeft hij de onmiddellijke verwijdering van de herschreven feed geëist en roept andere podcasters op hetzelfde te doen. Ondanks een toezegging van Gespod.nl is de bewuste feed nog niet verwijderd.
De gekaapte podcastfeed van Poddium werd uiteindelijk pas verwijderd na een speciale aflevering van de podbrothers van Edwin en Leon van Bokhorst.
En dus wordt het auteursrecht {geschonden}, jullie maken namelijk ongevraagd een kopie van andermans inhoud. En het doet er niet terzake of iets aan de inhoud wordt veranderd of niet.
Je feed reader doet hetzelfde. Die maakt ook een kopie van andermans inhoud.
Overigens, zouden de podcasters het niet leuk vinden, als deze site straks drukbezocht wordt, en iedere seconde honderden mensen dezelfde feed downloaden. Hoeveel stress zou dat opleveren op die servers?
Caching is de enige manier om het enigszins in de hand te houden. Ik ken genoeg webapplicaties die de teksten in een cache opslaat (Personalized Google bijvoorbeeld, ga je daar ook over klagen?)
{quote}"Wat betreft de statistieken, wat dacht je bijvoorbeeld van het volgende: om naar een podcast te komen click je op een icoontje, dit icoontje gaat naar een unieke pagina (per podcast een), die meteen een redirect naar de originele locatie uitvoert. Op die manier heb je meteen een statistiek van hoeveel bezoekers een bepaalde pagina laden, iets wat ieder web-server kan, anders heb je nog diensten zoals Nedstat."{/quote}
Maar dan heb je nog altijd niet de statistieken van "meest gespeelde podcast"
je weet alleen dat mensen die pagina hebben bezocht, wat geen garantie van luisteraars betekent.
Overigens hoop ik dat Gespod.nl toch nog altijd feedreader vriendelijk blijft, en dat ik de feeds ook in mijn Liferea reader kan stoppen. (export naar OPML ofzo?)
@Gespod:
En dus wordt het auteursrecht geschend, jullie maken namelijk ongevraagd een kopie van andermans inhoud. En het doet er niet terzake of iets aan de inhoud wordt veranderd of niet.
Wat betreft de statistieken, wat dacht je bijvoorbeeld van het volgende: om naar een podcast te komen click je op een icoontje, dit icoontje gaat naar een unieke pagina (per podcast een), die meteen een redirect naar de originele locatie uitvoert. Op die manier heb je meteen een statistiek van hoeveel bezoekers een bepaalde pagina laden, iets wat ieder web-server kan, anders heb je nog diensten zoals Nedstat.
Het is dus gewoon onzin dat jullie de content moeten kopiëeren om een goede statistiek te hebben.
Enne, opt out? Niet echt een goed idee.
Dit kan ook op andere manieren, zonder daarbij het auteursrecht te schenden! Wat dachten jullie van een pingback systeem, waarbij de podcaster zelf een regeltje PHP code pingend naar jullie eigen verwerker! Zo krijg je én een betrouwbare top40 (want ook onze eigen feed wordt meegeteld) en gebeurt het op vrijwillige basis van de podcaster, en hebben jullie dergelijke problemen niet meer!
Groet, Patrick de Ritter
@iedereen, van Gespod:
Allereerst moet ik even kwijt dat het erg goed is om te zien dat podcasting in Nederland steeds meer aandacht krijgt en dat we een zeer enthousiatste, en ook kritische, podcastende gemeenschap hebben die natuurlijk voor zn belangen op komt. Bedankt voor alle feedback en aandacht tot zover!
Hierbij een reactie van Gespod:
1. Als een podcaster bij ons echt geen vermelding wil dan zullen wij dit natuurlijk respecteren en de podcast verwijderen. Je zult dan wel veel luisteraars gaan missen.
2. We zijn nog in preview stadium. Vorige week hebben we naar een beperkte groep kenissen (plus 3(!) podcasters) een email gestuurd met de preview url, puur en alleen om te testen en feedback te vergaren... en feedback hebben we gekregen, dus dat gaat goed! Voordat we helemaal live gaan, hoogstwaarschijnlijk deze week nog, zullen we alle podcasters die we hebben toegevoegd en waarvan wij een email adres hebben, hiervan op de hoogte brengen. Mochten zij bezwaren hebben, dan kunnen ze dat kenbaar maken. Wij zullen daarop actie ondernemen.
3. De redirect feeds waar zoveel ophef over is zijn 100% copieen van de originele feeds. Daar wordt niets aan toegevoegd. In feite is het niet meer dan caching van de feed. Onze systemen draaien om de 5 a 10 minuten een update proces waarbij de feed bij ons in de database ingelezen wordt. Hierdoor kunnen we de luisteraar/bezoeker van Gespod.nl een goede response tijd bieden voor wat betreft de pagina's met flash spelers, shownotes, etc. Als we telkens voor elke podcast, op bijvoorbeeld de zoekresultaten pagina of op de homepage, de originele complete feed in onze flash spelertjes moeten inlezen dan zijn we zo traag als een slak in Frankrijk en dat zou geen betrouwbare service opleveren voor de luisteraar... en de luisteraar, die hebben we beide nodig. Ook de feeds die we doorgeven op feeds.gespod.nl zijn dus 100% copieen van de originele feeds. Dit doen we op deze manier omdat we dan goed het gebruik van de podcast kunnen meten.
4. Na veel feedback hebben we besloten dat podcasters die echt niet van onze redirect feed gebruik willen maken, met hun eigen feed vermeld kunnen worden en niet als redirect feed beschikbaar gesteld zullen worden via feeds.gespod.nl. Het nadeel voor de podcaster is dan echter wel dat deze nauwelijks, of eigenlijk geen, kans maakt om in de Gespod Top 40 te komen. Ook de positie binnen de categorieen is gebaseerd op de ranking en zal dan dus erg laag zijn.
5. Er hebben, na uitleg van onze bedoelingen, uiteindelijk maar 2 podcasters vol gehouden dat ze van Gespod.nl verwijderd wilde worden en dat is dan ook direct gebeurd. Gelukkig krijgen we vooral positieve reacties van met name luisteraars, en inmiddels ook al een hoop tips van podcasters die we zelf nog niet gevonden hadden en ook graag toegevoegd willen worden.
Ten slotte, er zal ten nimmer sprake zijn van misbruik van intellectuele eigendom van de podcaster... we fungeren als doorgeefluik en onze service is 100% vrijblijvend.
Als het straks populair wordt zeker snel reclame tussen de feedentries zetten?
Wat moeten zij met de statistieken voor hun site? Voor hun top40? Dat zijn nu al onbetrouwbare stats, die Top40.
Ik ga al maanden naar www.podstart.nl. Via Google ooit terecht gekomen en volgens mij de gewone feed-adressen?
Gaat die De Ritter ook google aanpakken als die links gaat opnemen naar zijn podcasts ??
Het verschil is dat Google alleen linkt en dat Gespod.nl daadwerkelijk mijn content steelt!
Groet van Patrick de Ritter
@Albert:
Natuurlijk mag jij en iedereen naar mijn bestand heen linken, maar je mag niet anderen via jou link naar mij linken. Dan komen de anderen alleen indirect naar mij, en lijkt het als of de andere mijn podcast aanbiedt.
Ze gebruiken inderdaad blijkbaar een URL rewriter. Beetje flauwe en goedkope manier om aan schijnbare "eigen" content te komen. En ook zeker niet fatsoenlijk. Want beslist iets heel anders als het opnemen van een URL zoals Google dat doet.
Misschien een kleine referrer-check in je feeds opnemen? Zodat het niet meer werkt en Gespod stilletjes via de zijuitgang weer van het toneel verdwijnt... of ze zich gewoon gaan gedragen.
Typisch webwereld forum, boel gezever over het artikel, maar niet 1 persoon met een mogelijke oplossing die zowel de site exploitant als de podcast community tegemoet komt... Zitten er geen IT'ers meer op deze site? ;)
<a href="someblog.url" onclick="aanroepNaarAJAXClickCounter('someblog.url');">...</a>
beeeetje met je tijd meegaan, gespod...
Leuke discussie dit. Nu weet iedereen die van podcasts houdt dat hij op gespod.nl terecht kan. Als het gespod.nl een beetje meezit is het straks dus zo dat wil een podcast een beetje succesvol worden, de maker er maar beter voor kan zorgen dat die op gespod.nl terecht komt.
Het heeft ook wel wat weg van de deeplinkdiscussies die jaren terug rond krantensites speelde.
Ik vind 'podcasting in Nederland' een volstrekte chaos. Het wemelt ondertussen van de portals, die elkaar in gewichtigheid en relevantie proberen te overtreffen (uitzonderingen daargelaten). Als gevolg daarvan is een goede rating van de podcasters niet mogelijk, temeer omdat ze meestal ook nog via hun eigen website toegang tot hun producties verschaffen. Het is allemaal inherent aan de anarchie, die van meet af aan het kenmerk van het internet is geweest, met al z'n voor- en nadelen.
Podcasten slaat bij het grote publiek niet aan, zomin als RSS.
Een van de oorzaken is volgens mij de onmogelijke, om niet te zeggen afschuwelijke, term voor wat in feite een vorm van internetradio is. Ik ken een webmaster die in arren moede maar een alternatief heeft bedacht voor het linken naar een podcast: 'Luister naar'. Ook vind ik dat veel podcasters zich bedienen van een incrowd-taaltje
, waarmee zij zich van de eenvoudige gebruiker vervreemden. Tenslotte, zijn er wel criteria te bedenken, waaraan een goede podcast moet voldoen, zonder dat je aan het heilig goed van de vrijheid tornt.
PS
Redactie, de uitdrukking is zinsbouw en niet zinsOPbouw.
@Alex103
Als jij een audio bestand neerzet waar elke internetten heen kan linken waarom zou ik dat dan niet mogen doen.
De band tussen een rss-feed en een audiobestand lijkt me geen dwangmatige band waarop auteursrecht geld.
Hier wordt overigens de content van de feed rechtstreeks overgenomen. Daarbij zou wel auteursrecht kunnen gelden op de inhoud van de rss-feed bestanden. Het lijkt me achter wel mogelijk om zelf de feeds aan te bieden alleen dan met eigen teksten (oftewel een nog meer afwijkend formaat dan wat de originele auteur heeft bedoeld).
Volgens mij zijn er een aantal mensen die niet helemaal begrijpen wat hier precies aan de hand is. Uiteraard willen podcasters maar al te graag dat hun materiaal over het internet wordt verspreid. Zo is bijvoorbeeld de podcast functie in iTunes uiterst populair.
Het probleem zit hem in het wijzigen van het adres van de podcast. Ik zal een voorbeeld geven (dat uiteraard niet perfect is, maar hopelijk duidelijk maakt wat het probleem is).
Stel dat de Gouden Gids voortaan voor alle bedrijven die vermeld zijn een eigen nummer verzint dat vervolgens wordt doorgeschakeld naar het 'echte' telefoonnumer van deze bedrijven.
Hoewel een vermelding in de Gouden Gids in verband met de vindbaarheid van een bedrijf perfect is, zal geen enkel bedrijf het accepteren indien niet hun echte telefoonnummer wordt vermeld. Hiermee wordt namelijk verwarring gewekt, en indien de Gouden Gids plotseling haar voorwaarden veranderd of failliet gaat, gaan alle nummers hiermee verloren.
Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk wordt dat Podcasters maar al te graag willen dat hun feed verspreid wordt, maar dan wel met hun eigen adres!
@Albert, wsligter, Patpreto:
Jullie vinden het dus heel goed en acceptabel dat als ik (of jullie) een podcast maken, iemand anders deze onder zijn eigen link gaat aanbieden? Jullie vinden het dus acceptabel dat iemand anders mijn content onder een eigen rss-link gaat aanbieden, zonder mij om toestemming gevraagd te hebben?
Nou, ik ben het niet eens daarmee. Mijn content, mijn link. Als iemand anders naar mijn content wil linken, prima, maar niet om deze onder een eigen link aan te bieden.
Trouwens, het is ook gelul dat zijn de content onder een eigen link moeten plaatsen om vast te kunnen stellen hoe vaak iets gedownload wordt. Dit kan ook anders geteld worden, voldoende websites die dat doen.
@iedereen
Volgens mij snappen jullie het argument van de podcaters niet helemaal.
Ik quote "Het punt is dat er een partij tussen mij en mijn luisteraar komt te staan', zegt Brian Wolff Schoemaker van de podcast Babbling Brian heeft. "Als Gespod verdwijnt of er gebeurt iets mee dan is de luisteraar jouw feed kwijt en verdwijnt dus."
De url van de podcast wordt dus
gespod.nl/mijnIpodShow.rss ipv
mijnwebsite.nl/mijnIpodShow.rss
Dat is dus een wezelijk verschil, bij het stoppen van de service van gespod zullen al deze luisteraars verdwijnen.
TIP voor de podcasters:
Ik weet niet of het om een spider of om redirect vanaf gespod gaat. Maar probeer de gespod spider of de referer te identificeren en serveer hem een alternatieve feed met daarin een podcast met een korte uitleg waarom je geen gebruik van gespod wenst te maken en de uri van je website!
@Patpreto:
Het probleem lijkt me duidelijk. Gespod.nl wijzigt de oorspronkelijke rss feeds van de podcasts. Dit is iets heel anders dan slechts een verwijzing hiernaartoe plaatsen.
Ik juich deze site toch wel toe hoor! mooie duidelijke opzet. en je kan tenminste de podcasts goed en snel vinden. Anders zie je toch door de bomen het bos niet meer.
En mocht zo'n site wegvallen. iemand die helemaal weg is van een bepaalde podcast stream zal die dan toch wel terug weten te googelen.
Stel je eens voor dat de ipod dienst van itunes weg valt. weet ik ze dan ook niet meer te vinden. wat een onzin stelling zeg.
Wat is er nu beter dan een prachtig platform voor podcasts? Ik had niet verwacht dat podcasters zo conservatief zouden zijn. Aan de ene kant wil je de hele wereld laten genieten van je programma, aan de andere kant wil je geen kanalen gebruiken om je kenbaar te maken... huh???. De soep wordt nooit zo heet gegeten en dus gewoon afwachten wat gespod.nl op kan leveren voor alle podcasters. Uiteindelijk ontstaat er een business model waar de beste, meest populaire, targeted, etc... podcasts hun voordeel mee zullen doen. Zorg nu maar eerst dat je podcast de moeite waard is om te luisteren en de kwaliteit heeft waar we op zitten te wachten. Populariteit is immers een ongrijpbaar fenomeen. Die populariteit moet je eerst zien te bereiken. Gespod.nl lijkt mij daar een prima en laagdrempelig kanaal voor. Ga dan pas kissebissen...
Uiteindelijk wil Turnhout gewoon geld verdienen aan zijn site en daar gebruikt hij auteursrechtelijk beschermde content voor. Vervolgens is het eerste dat hij doet de auteurswet overtreden en daar moeten de auteurs blij mee zijn? Hoezo de wereld op zijn kop zetten..en gedoemd te mislukken natuurlijk. Podcasters moetenniet blij zijn, die moet je tevreden houden als je met hun content geld wilt verdienen.
Het lijkt me een onbegonnen zaak voor de podcasters. Het publiek zal uiteindelijk de dupe zijn van hun wensen, want zo'n site als gespod.nl is juist superhandig voor iedereen die een uitgebreid overzicht van podcasts zoekt.
Beter houden ze gewoon hun mond dicht. Anders verliest iedereen.
In principe linkt de site toch gewoon naar open beschikbare content ?
Gaat die De Ritter ook google aanpakken als die links gaat opnemen naar zijn podcasts ??
Reageer
Preview